Τα επεισόδια που έγιναν στο χθεσινό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 άτομα, δείχνουν καθαρά ότι το μέτωπο της κυβέρνησης με όλους όσοι αντιτίθενται στη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κάθε άλλο παρά υποχωρεί.
Παρά το γεγονός ότι οι τραυματισμοί προέκυψαν από συμπλοκές μεταξύ ατόμων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και επίδικο το ποιος θα είναι στην κεφαλή της πορείας, ωστόσο είναι προφανές ότι όσοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για να μην περάσει «η de facto κατάργηση του άρθρου 16», όπως λένε, πρόκειται να συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι είναι μειοψηφία μεν, αλλά εξαιρετικά δυναμική δε.
Εκτός από την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς που βρέθηκε στο συλλαλητήριο (Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τσακαλώτος, Αναγνωστοπούλου κλπ), συμμετοχή είχαν δηλώσει ακόμα 150 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, πάρα πολλοί μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές θέσεις για μη κρατικά ΑΕΙ είναι μειοψηφία στους πανεπιστημιακούς χώρους, αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού περί «αναβάθμισης» του δημόσιου Πανεπιστημίου, για το οποίο προβλέπουν «υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και υποβαθμισμένα πτυχία για τους φοιτητές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κινητοποίηση μετείχαν φοιτητές κι άλλοι πολίτες και από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Μετά το συλλαλητήριο, γύρω στις 4 χθες το απόγευμα οι φοιτητές που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωσή του, συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της Νομικής με σκοπό να οργανώσουν το νέο πανελλαδικό συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, κάτι που δείχνει ότι θα έχουμε συνέχεια.
►Διαβάστε επίσης: Τρικυμίες και ίντριγκες στην αριστερή πολυκατοικία από την «συγκατοίκηση» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέας Αριστεράς στην ίδια εκδήλωση
Τι απαντά η κυβέρνηση
Μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές άρχισαν τις εξορμήσεις προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις θέσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αυτές, η ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και αυτό αποδεικνύεται από τις επιμέρους παραμέτρους που παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως επίσης και από το ότι η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 41% μέσα στην πρώτη τετραετία της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, ενώ αν συνυπολογιστούν όλες οι πηγές χρηματοδότησης (πχ ευρωπαϊκά προγράμματα) το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσα στην ίδια περίοδο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πολλά έργα υποδομής στην Παιδεία βρίσκονται σε εξέλιξη, γίνεται αναβάθμιση περιφερειακών τμημάτων των πανεπιστημίων, ενισχύεται η διεθνής τους υπόσταση μέσα από τις συνεργασίες που αναπτύσσουν με πανεπιστήμια του εξωτερικού κλπ.
►Διαβάστε επίσης: Σε παρτίδα σκάκι εξελίσσεται η αναμέτρηση κυβέρνησης - αγροτών
Στο επίκεντρο τα μη κρατικά ΑΕΙ
Για τα μη κρατικά ΑΕΙ υπογραμμίζει ότι τα κριτήρια ύπαρξης και λειτουργίας τους, καθώς και εισαγωγής φοιτητών σε αυτά είναι από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη και προσθέτει ότι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού στην Ελλάδα, θα συνδράμει στον περιορισμό της φυγής Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, που σήμερα τις ανεβάζει στις 40.000 περίπου.
Ακόμα, θα προσελκύσει αλλοδαπούς φοιτητές, θα περιορίσει την ακαδημαϊκή διασπορά, θα προσελκύσει καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό, θα αυξήσει τις ευκαιρίες για ακαδημαϊκή καριέρα και θα δημιουργήσει ένα δυναμικό περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο προσελκύοντας ακόμα περισσότερες επενδύσεις.
Ωστόσο, η ένταση στο χώρο της Παιδείας παραμένει, παρά τις κυβερνητικές εξηγήσεις. Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αποδέχεται τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα, ωστόσο η παράταση μιας κοινωνικής αναταραχής με αλλεπάλληλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, που κλείνουν δρόμους, δημιουργούν εντάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και αναστατώνουν την κοινωνική ζωή, μπορεί να οδηγήσει μέρος της κοινής γνώμης σε αναθεώρηση απόψεων.
Ουσιαστικά, η μάχη είναι ακόμα ανοικτή και η κατάληξή της θα προσδιοριστεί εν πολλοίς από τη δυνατότητα των διαδηλωτών να κρατήσουν ζωντανές τις κινητοποιήσεις μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!