Η εσπευσμένη, έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, είναι μία, μόνο, ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τις κινητοποιήσεις τόσο των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα, όσο και πολλών φοιτητών που αντιτίθενται στη λειτουργία μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Oι αναστολές στο ρεύμα
Χθες, Δευτέρα, δυο υπουργοί προέβησαν σε ανακοινώσεις, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι κινητοποιήσεις: Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε στο Κοινοβούλιο τροπολογία, με την οποία παρατείνεται για ακόμα δυο χρόνια η πλήρης αναστολή πληρωμών για όσους επλήγησαν από τον τυφώνα «Ντάνιελ». Μετά την παρέλευση της διετίας, θα υπάρχει πενταετής ρύθμιση των χρεών τους στο ρεύμα, με μηδενικό επιτόκιο. Παρ’ όλα αυτά, τα μπλόκα των αγροτών σε Καρδίτσα και Λάρισα συνεχίζονται.
Ο γρίφος των ΑΕΙ
Ακόμα πιο δύσκολη μοιάζει η εξίσωση στα Πανεπιστήμια. Ο δεύτερος υπουργός που επιστρατεύθηκε χθες ήταν ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος με ερμηνευτική εγκύκλιο, επανέφερε στην επικαιρότητα τις διατάξεις της εποχής του εγκλεισμού λόγω Covid19 με τη διαδικτυακή εξέταση των φοιτητών στα μαθήματα της εξεταστικής ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο.
►Διαβάστε επίσης: Αγροτικές κινητοποιήσεις: Στο τραπέζι του Μαξίμου εναλλακτικά σενάρια νέων μέτρων
H κίνηση Πιερρακάκη
Η κίνηση Πιερρακάκη δεν έγινε εν κενώ, καθώς χθες συνεδρίαζε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία αξιοποίησε την υπουργική εγκύκλιο, προκειμένου τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε ψηφιακές εξετάσεις. «Προτεραιότητα για τη Σϋνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφ όσον αυτές απαιτηθούν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το βέβαιο είναι ότι στο πεδίο των ΑΕΙ η περίφημη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» αποτελεί μια από τις πιο κραυγαλέες αποτυχίες της πρώτης τετραετίας των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα οι Πρυτάνεις να βρίσκονται για ακόμα μια φορά «στο μάτι του κυκλώνα»: Δεν υπάρχει, πλέον, το «πανεπιστημιακό άσυλο» κι αντ’ αυτού οι ίδιοι πρέπει να κινούν τις διαδικασίες επιβολής της τάξης στο εσωτερικό των πανεπιστημιακών χώρων, με αποτέλεσμα τα πιο ακραία στοιχεία των κινητοποιήσεων να απειλούν με επαναλήψεις εικόνων όπως αυτές του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου τον οποίο προπηλάκιζαν κι ενέπαιζαν ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών των τότε επεισοδίων.
►Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Η επιχείρηση «σπάμε αυγά» συνεχίζεται μέχρι τις Ευρωεκλογές
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στα 2΄3 των Σχολών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά με φυσική παρουσία καθηγητών και φοιτητών. Στο υπόλοιπο 1/3 οι φοιτητές θα εξεταστούν εξ αποστάσεως. «Αυτό θα είναι το τελευταίο εμπόδιο» λέει στην «Η» κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και θα το ψηφίσει μέσα στον Φεβρουάριο, οπότε μετά οι όποιες κινητοποιήσεις θα είναι δώρο- άδωρο για τους φωνασκούντες».
Η ίδια πηγή θεωρεί ότι το πρόβλημα στα ΑΕΙ θα λυθεί οριστικά μόλις αλλάξει στο άρθρο 16 του Συντάγματος, κάτι που θα επιχειρηθεί στην επόμενη Αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας. «δεν μπορεί μερικοί αριστεροί και κάποιοι αναρχοαυτόνομοι να θεωρούν τα Πανεπιστήμια τσιφλίκια τους. Καταλαβαίνουν ότι το κλίμα εκεί αλλάζει, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών θέλουν να κάνουν απερίσπαστοι τα μαθήματά τους και να δίνουν τις εξετάσεις τους, και γι αυτό γίνονται αυτές οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις. Πρόκειται καθαρά για επαναστατική γυμναστική».
Τέλος η κυβέρνηση καταγράφει με ικανοποίηση ότι οι τωρινές κινητοποιήσεις εντός των ΑΕΙ είναι κατά πολύ ηπιότερες και λιγότερες από όσες είχαν γίνει επί υπουργίας τόσο του Γεράσιμου Αρσένη, όσο και της Μαριέττας Γιαννάκου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!