Η πρόσφατη μίνι κρίση με την Αίγυπτο, που έκλεισε χθες με την επίσκεψη-αστραπή του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, απέδειξε ότι το ισχυρό πλέγμα των συμμαχιών που φιλοτέχνησε η Ελλάδα μέσα στο 2020 δεν είναι μόνο ευρύ, αλλά και ισχυρό ως προς τους παράγοντες που «δένουν» μεταξύ τους τα μέρη αυτού του πλέγματος.
Όπως έγραψε το imerisia.gr, όλα ξεκίνησαν από την προκήρυξη εκ μέρους του Καΐρου διεξαγωγής ερευνών σε τρία θαλάσσια οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, η θέση των οποίων θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή από την Αίγυπτο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και ως ένδειξη ότι Κάιρο και Άγκυρα είναι δυνατόν να μοιράσουν μεταξύ τους τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Η επίσκεψη Δένδια
Συνεπώς το πρώτο πράγμα που η ελληνική πλευρά έπρεπε να διαπιστώσει ήταν εάν επρόκειτο για μια πολιτική μετακίνηση της Αιγύπτου ή για ένα τεχνικό θέμα, δηλαδή την απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχές που θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Η τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη - Αλ Σίσι, προ ημερών, έδειξε ότι η μεγάλη αφρικανική χώρα δεν επιθυμεί να αποστεί από τις υπογραφές που έχει βάλει σε διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή της μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων με την Ελλάδα, ωστόσο δεν ήταν σαφές τι ήθελε να κάνει ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Αυτό το ζήτημα ανέλαβε να διερευνήσει και κατά το δυνατόν να επιλύσει ο Νίκος Δένδιας με το χθεσινό του ταξίδι στο Κάιρο. Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, συνοδευόταν από εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών που μετείχαν στην κατάρτιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο και γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.
Ήδη από τα πρώτα λεπτά των επαφών του έγινε σαφές αυτό που είχε διαφανεί στην επικοινωνία Μητσοτάκη - Αλ Σίσι. Η Αίγυπτος δεν είχε καμία πρόθεση να θέσει σε δοκιμασία τη σχέση της με την Ελλάδα. Το θέμα που είχε ανακύψει δεν ήταν πολιτικό, ήταν τεχνικό. Με άλλα λόγια, η Αίγυπτος εκδήλωσε το ενδιαφέρον για έρευνες στις εν λόγω περιοχές, χωρίς να συνδέει τις έρευνες με οποιασδήποτε μορφής μυστική συμφωνία με την Τουρκία, ερήμην της Ελλάδας. Άλλωστε, η μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας - Αιγύπτου αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί ένα μέρος να κάνει άλλη συμφωνία στην περιοχή, πριν υπάρξει διαβούλευση και συμμετοχή του άλλου μέρους της συμφωνίας.
Δόθηκαν εξηγήσεις
Ο Νίκος Δένδιας, με την πολύτιμη συμβολή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών, εξήγησε στην αιγυπτιακή πλευρά τα προβλήματα που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει η συγκεκριμένη προκήρυξη για έρευνες, πράγμα που οι συνομιλητές του αντελήφθησαν αμέσως. Οι Αιγύπτιοι απέρριψαν και πάλι ρητά τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί δήθεν επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Αιγύπτου και συμφώνησαν με την ελληνική πλευρά στην αναπροσαρμογή των γεωγραφικών συντεταγμένων για τις έρευνες, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις και τη στόχευση του Καΐρου.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει άλλες δυνατότητες σύναψης συμμαχιών, όπως είναι τα πράγματα τώρα, παρά μόνο με το Ισραήλ ή/και την Αίγυπτο. Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι που ανήκουν σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι υπό τις σημερινές συνθήκες κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί με το Ισραήλ, ενώ χθες φάνηκε ότι δεν συμβαίνει και με την Αίγυπτο.
Έτσι η Τουρκία παραμένει απομονωμένη, χωρίς γέφυρες συμμαχικές με καμία χώρα στα δυτικά και νότια σύνορά της (ούτε στα ανατολικά…) και εισπράττει τα επίχειρα της πολιτικής που επέλεξε, δηλαδή των μονομερών κινήσεων, της διάρρηξης των σχέσεων, των υψηλών τόνων και των κενών περιεχομένου απειλών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!