Μετά την αιφνιδιαστική στροφή Μητσοτάκη, που από τη θέση ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να φέρουμε και μετά θα νομοθετήσουμε» πέρασε αιφνιδιαστικά στην τελική φάση της συζήτησης για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση έχει περάσει στην αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να δίνονται απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που εγείρεται και να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, ώστε να μένουν οι απόψεις της στην κοινή γνώμη.
►Διαβάστε επίσης: Εντείνεται το Game of Thrones στην Κεντροαριστερά - Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Η απειλή
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ένα λόγο, που δεν υπήρχε σε κανένα προηγούμενο, από το 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας: Ότι απειλεί την εικόνα της πλήρους νηνεμίας στο εσωτερικό της ΝΔ που εκφραζόταν με ομόφωνη στήριξη προσώπων, νομοσχεδίων και επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου.
Για πρώτη φορά καταγράφονται δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών αλλά και υπουργών (!) στις επιλογές του πρωθυπουργού, συνεπώς εύλογα το θέμα παραμένει στην πρώτη θέση της επικαιρότητας και του πολιτικού διαλόγου.
►Διαβάστε επίσης: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι 40 διαφωνούντες βουλευτές και οι δύο «πονοκέφαλοι» Μητσοτάκη
Η διαφοροποίηση Σαμαρά
Στις κλειστές συσκέψεις των στελεχών που ασχολούνται με την επικοινωνία της κυβέρνησης, οι απαντήσεις στα όσα της καταμαρτυρούν δημοσιογραφικές πένες και αντιπολιτευτικές φωνές, παράγονται μέσα σε λίγη ώρα.Στην κορυφή της κριτικής είναι η νέα διαφοροποίηση Σαμαρά, ο οποίος έκανε τον παραλληλισμό της προσπάθειας πειθούς των πολιτών να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία με την προτροπή Μητσοτάκη προς τους διαφωνούντες βουλευτές για αποχή κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Η απάντηση του Μαρινάκη
Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Παύλος Μαρινάκης με το γνωστό μειλίχιο ύφος του και μέσα σε κολακευτικά σχόλια για τον Αντώνη Σαμαρά, υπενθύμισε ότι στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει αυτό που σήμερα κατηγορεί: Την αποχή!
Και νέα κριτική από συνεργάτες
Αμήχανη ήταν η απάντηση συνεργατών του τελευταίου: «Ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!». Για το ότι εκείνος εφάρμοσε στο παρελθόν αυτό που σήμερα καταγγέλλει, δεν είπε λέξη.
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι η παραίνεση περί αποχής αφορά στους κυβερνητικούς βουλευτές που σκέπτονται την καταψήφιση κι όχι γενικώς και αορίστως, ενώ απάντησε και στο ότι η αποχή δεν είναι θέση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί από τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, όπως συμβαίνει με όλα όσα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά ζητεί και από τους βουλευτές άλλων κομμάτων να υπερψηφίσουν, θέλοντας έτσι να επωφεληθεί από την πίεση που δέχονται κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για το αν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Αίνιγμα το ΠΑΣΟΚ
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα το ψηφίσει με άλλη μια «παραφωνία» του αν τελικά τίθεται ή όχι κομματική πειθαρχία στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ο κ. Μαρινάκης ζήτησε επιτακτικά από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του να πάρουν θέση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα αυτό απέναντι στο σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Θα το στηρίξει το νομοσχέδιο αυτό, είναι υπέρ; Καθαρά, ξεκάθαρα, ασχέτως αν θα βάλει ή όχι κομματική πειθαρχία, δικαίωμά του είναι αυτό. Εγώ δεν έχω δει κάποια τέτοια δήλωση, κάποια τέτοια τοποθέτηση. Έχουμε δει ποιοι είναι υπέρ, έχουμε δει ποιοι είναι κατά, πλην του ΠΑΣΟΚ. Αντί, λοιπόν, να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ή την Κυβέρνηση ή τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα για πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί και δεν έχουν και καμία λογική, ας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ. Θέλει να περάσει το νομοσχέδιο αυτό; Θα προσπαθήσει να πείσει ο κ. Ανδρουλάκης τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν;…».
Τί θα γίνει με τους διαφωνούντες υπουργούς;
Σε εξ ορισμού δύσκολα ερωτήματα, όπως το εάν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση υπουργοί που πιθανώς δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο (όπως έχει δηλώσει ότι θα κάνει ο Μάκης Βορίδης), η κυβέρνηση παραπέμπει αορίστως στα όσα έχει πει ο κ. Μητσοτάκης «περί των συλλογικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των μελών που συμμετέχουν σε αυτό.
Ξεχωριστή ομάδα απαντήσεων έχει εκπονηθεί για θέματα που αφορούν στον πυρήνα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, όπως ο σεβασμός της κυβέρνησης στο θεσμό της οικογένειας (όπου απαντά, πέραν των άλλων και με τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου με υπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη), οι διαφορές με την εκκλησία (τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί διαχειρίσιμες στις απαντήσεις που δίνουν τα στελέχη της) και οι βελτιώσεις που επέρχονται σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης ως προς την τεκνοθεσία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!