Οι κλιματικοί κίνδυνοι, ο δρόμος σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών και η ενεργειακή μετάβαση είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ξεκινάει σήμερα.
Στο Νταβός θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, για να παρουσιάσουν που βρίσκεται η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα σήμερα.
Τα πάνελ και οι επενδύσεις
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε συζήτηση σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε., μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος έχει το συγκεκριμένο τομέα αρμοδιότητας.
Συνομιλητές του πρωθυπουργού θα είναι η πρόεδρος και δ.σ. της Novozymes, Έστερ Μπαϊγκέτ, καθώς και ο επικεφαλής της DTEK Group, Μαξίμ Τιμτσένκο.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προωθεί επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ στην παρούσα δεκαετία για την αειφορία με απώτερο στόχο μηδενικές εκπομπές ως το 2050.
Εκτός του πρωθυπουργού, η κ. Σδούκου θα λάβει μέρος σε συζήτηση με τον πρόεδρο και ιδρυτή του Gemini Foundation, Σουρέντρα Παταβάρι, με θέμα την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι η Gemini είναι εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ.
►Διαβάστε επίσης: Νταβός: Πόλεμοι και γεωπολιτική κυριαρχούν στο μενού των ελίτ μεταξύ έκληθρων και κοκτέιλ
Στρατηγική για το κλίμα
Στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα συζητηθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια και η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης συστημικής προσέγγισης για την επίτευξη των στόχων ενός ουδέτερου σε άνθρακα και θετικού στη φύση κόσμου έως το 2050, παρέχοντας προσιτή, ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση σε ενέργεια, τροφή και νερό.
Θα παρουσιαστεί η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024 του World Economic Forum, η οποία διαπιστώνει ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αποτελούν τους μισούς από τους 10 κορυφαίους κινδύνους τα επόμενα 10 χρόνια, με ακραία καιρικά φαινόμενα, κρίσιμες αλλαγές στα συστήματα της Γης, απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση οικοσυστήματος να είναι οι τρεις πρώτες.
Τα τελευταία 50 χρόνια, η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους και 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και την καταστροφή ζωτικών φυσικών οικοσυστημάτων. Θα γίνει μόνο πιο έντονο - και θα έχει αντίκτυπο στην πρόσβαση στους πιο ζωτικούς ανθρώπινους πόρους: τροφή και νερό.
Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση «Ενέργεια εν μέσω αντιπαλότητας», για τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ενέργεια.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν Kadri Simson, ο Hardeep Singh Puri Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και Υπουργός Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων, Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας, ο Tian Wei, παρουσιαστής του World Insight στην China Global Television Network (CGTN), ο Shunichi Miyanaga,Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. και ο Μέγκαν Ο' Σάλιβαν, Διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης και Διεθνών Υποθέσεων Belfer του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!