Οι τελικές θέσεις της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όπως τις παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, φαίνεται ότι ελήφθησαν με κύριο κριτήριο να κάνουν τη λιγότερη δυνατή ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση.
Έτσι, για να αρχίσουμε από τα πρακτικά, δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, οπότε ξεπερνιούνται οι ενστάσεις υπουργών όπως ο Μάκης Βορίδης και βουλευτών, όπως η Άννα Καραμανλή, οι οποίοι έχουν εκφραστεί δημόσια εναντίον του νομοσχεδίου, αλλά και άλλων που ακόμα κρατούν τις αντιρρήσεις τους «εντός των τειχών».
►Διαβάστε επίσης: Ομόφυλα ζευγάρια: Γιατί αποφάσισε τον τακτικό ελιγμό του διαλόγου ο Μητσοτάκης και το «όχι» στις παρένθετες μητέρες
Οι διαφωνούντες
Ωστόσο είναι γνωστό ότι διαφωνίες, όχι τόσο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο για το δικαίωμα τεκνοθεσίας, έχουν εκφράσει ο υφυπουργός υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφαλά, ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης και άλλοι. Αυτό σημαίνει ή σαρωτικό ανασχηματισμό υφυπουργών και στέρηση των υπηρεσιών του Μάκη Βορίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ή παράκαμψη της κομματικής πειθαρχίας ακόμα και για τους βουλευτές-υπουργούς.
Θα περάσει το νομοσχέδιο
Άλλωστε, η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί δεδομένο ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί και από ένα τμήμα της αντιπολίτευσης, ώστε να μην κινδυνεύσει η ψήφισή του στη Βουλή.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κάποιοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές που τώρα διαφωνούν, να πειστούν και να δώσουν θετική ψήφο αλλά σε κάθε περίπτωση έστειλε «σήμα» για αποχή σε όσους παραμένουν αμετάπειστοι διαφωνούντες, παρά σε καταψήφιση: «Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση».
►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Στο στόχαστρο των νέων μέτρων το περιθώριο κέρδους των πολυεθνικών
Η κριτική στον Ανδρουλάκη
Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός ότι «ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων στο οποίο, προσέξτε, εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία» (για τη φράση Ανδρουλάκη «δεν θα δέσω τα κορδόνια του Μητσοτάκη»).
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και την ευρωπαϊκή εμπειρία στο θέμα: «Αυτό το οποίο προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικό, δεκαπέντε χώρες της ΕΕ το έχουν ήδη νομοθετήσει, δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα».
Από την άλλη μεριά, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει το χάσμα με τις θέσεις της εκκλησίας, ώστε να μην προκαλέσει ρήγμα στην πολιτική βάση της κεντροδεξιάς. Θύμισε, όμως, ότι «παλαιότερα η Εκκλησία ήταν αντίθεση και στο θέμα της καύσης των νεκρών. Προφανώς θα ακούσουμε και τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Θέλω να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία πριν φέρω κάτι προς ψήφιση».
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει «γονέας 1» και «γονέας 2».
Τι θα ισχύσει
Οι διατάξεις που θα έλθουν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι όπως διέρρευσαν κυβερνητικοί κύκλοι τις προηγούμενες ημέρες, θα επιτρέπουν τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων, όχι όμως και την απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας.
Για την τεκνοθεσία θα ισχύει ό,τι και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, αφού «εάν μια γυναίκα συζεί με μια άλλη και έχει ένα μωρό, αρρωστήσει και πεθάνει, η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα.», όπως επεσήμανε. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μιλάμε φυσικά μόνο για πολιτικό γάμο, άλλωστε η εκκλησία δεν δέχεται το γάμο των ομοφύλων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!