Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για μετανάστες: Πονοκέφαλος για τον Μητσοτάκη το αντάρτικο Σαμαρά

Επιχείρηση δημιουργίας ρήγματος στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης επιχειρεί για ακόμα μια φορά ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φαίνεται να έχει κηρύξει «αντάρτικο» με αφορμή τη νέα κυβερνητική πρωτοβουλία στο Μεταναστευτικό.

Στο επίκεντρο η στάση της κυβέρνησης

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον διάδοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, υπονοώντας στην πραγματικότητα ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα μας «γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Μάλιστα επικαλέστηκε και παλαιότερη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν μελετάται ελληνοποίηση και νομιμοποίηση μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας. Απαντώντας χθες το μεσημέρι ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε ότι με τη νέα πρωτοβουλία που εισάγεται σήμερα στη Βουλή ούτε ελληνοποιήσεις γίνονται ούτε νομιμοποιήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου σε όσους έχουν κάνει τη σχετική αίτηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου και μόνον, σε πολίτες τρίτων χωρών που συγκεντρώνουν σωρευτικά τις εξής ιδιότητες:

  • Έχουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται. Χρειάζεται δηλαδή βεβαίωση του εργοδότη ότι απασχολούνται σε αυτόν
  • Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
  • Συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα μας, και
  • Συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας (ιατρικές βεβαιώσεις για εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο, αιτήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες για παροχή εγγράφων κλπ).

Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός 2024: Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την οικονομία - Η γραμμή της ΝΔ και η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τη νέα ρύθμιση, ούτως ώστε να μην αφήσει περιθώρια στον Αντώνη Σαμαρά για δημιουργία φράξιας στο εσωτερικό της ΝΔ, από βουλευτές που είτε βρίσκονται κοντά στις ακραίες απόψεις του, είτε εκλέγονται σε περιφέρειες με αυξημένο το δεξιό στοιχείο.

Εκτιμάται, βέβαια, ότι σε περιβάλλον απόλυτης πολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ουδείς θα σκεφτεί να αυτοκτονήσει πολιτικά, κι έτσι ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει περιθώρια δημιουργίας ευρύτερων προβλημάτων στο κυβερνών κόμμα. Πάντως ο Μεσσήνιος πολιτικός χθες είχε οργανώσει σύσκεψη στο γραφείο του με συνεργάτες του και ελάχιστους βουλευτές οι οποίοι κινούνται στο στενό του περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Αρχίζει η μεγάλη μάχη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση εύλογα προσπαθεί να αξιοποιήσει για λογαριασμό της τη νέα τρικυμία που προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς. Στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού για άμεση προώθηση της ρύθμισης για μη κρατικά Πανεπιστήμια, έλεγαν χθες ότι «ο πρωθυπουργός δεν λογαριάζει το Σύνταγμα, αλλά δειλιάζει και τρέμει μπροστά στην ακροδεξιά του Αντώνη Σαμαρά.

Ο δήθεν ευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης, αποδεικνύεται όμηρος ακροδεξιών και ακραία οπισθοδρομικών αντιλήψεων, ακόμη και όταν πρόκειται να υπερασπιστεί μια αυτονόητη τροπολογία για την κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ έμεινε περισσότερο στην ουσία της ρύθμισης κι όχι στην επιχείρηση δημιουργίας ρήγματος εντός ΝΔ από τον πρώην πρωθυπουργό.Η Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμισε ότι «έχουμε εκφραστεί θετικά ως προς την τροπολογία.

Ωστόσο, πρόκειται για μία συζήτηση που έχει πολύ μεγάλο πολιτικό βάθος και δεν είναι εύκολη. Πρέπει να γίνει με ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς προκαταλήψεις και ανέξοδες φωνές, όπως αυτές που είχε για χρόνια η Νέα Δημοκρατία».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ