«Αν είναι μια φορά δύσκολη η δημιουργία βιώσιμων συμμαχικών σχέσεων με χώρες που σε χωρίζουν πολλά, είναι πολύ πιο δύσκολη η συντήρηση κι ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων» έλεγε χθες έμπειρος διπλωμάτης στην «Η», όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξιδεύει εσπευσμένα τη Δευτέρα στην Αίγυπτο.
Πράγματι, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται μεθαύριο το Κάιρο με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Αιγύπτου, που επισφραγίστηκαν από δυο μείζονες εξελίξεις: Πρώτον, την μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων μεταξύ Αθήνας και Καΐρου και δεύτερον την σύμπηξη του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με προφανή οφέλη τόσο για τις σχέσεις της μεγάλης αφρικανικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την αξιοποίηση των πλούσιων πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόσφατα η Τουρκία, έχοντας αντιληφθεί την τραγική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει στην ευρύτερη περιοχή, αφού κατάφερε να μην έχει καλές σχέσεις με καμία γειτονική της χώρα, επιχειρεί να αναπτύξει μια διπλωματική στρατηγική αποκοπής της Αιγύπτου από τους συμμαχικούς της δεσμούς με την Ελλάδα και δημιουργίας νέων με την ίδια την Τουρκία. Κι αυτό, παρά το ότι οι διαφορές των δυο καθεστώτων είναι πολύ δύσκολο να κρυφτούν, αλλά και να γίνει δυνατό για τις ηγεσίες τους να τις υπερβούν.
Ωστόσο φαίνεται ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει μια οικονομική προσφορά στην Αίγυπτο, δηλαδή μια επωφελή για το Κάιρο διευθέτηση των πόρων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που οι δυο χώρες μπορούν να ελέγξουν. Η στρατηγική της Άγκυρας είναι να ανταλλάξει πιθανές ευνοϊκές για την Αίγυπτο διευθετήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με τη στρατηγική προσέγγιση του Καΐρου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Εμπειροι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν χθες στην «Η» ότι η Τουρκία επιχείρησε να κάνει την ίδια προσφορά στο Κάιρο και κατά τις παραμονές της υπογραφής μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου της μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Αίγυπτος, μια χώρα ώριμη διπλωματικά, είχε παρασκηνιακά απορρίψει την τουρκική προσφορά και προχώρησε στη γνωστή συμφωνία με την Ελλάδα.
Τώρα η Τουρκία επανέρχεται, προσπαθώντας από κάπου να αρχίσει μια προσπάθεια δημιουργίας νέων συμμαχικών δεσμών, τους οποίους όμως στο πρόσφατο παρελθόν διέλυσε με όλους της τους γείτονες η πολιτική του σημερινού προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ενδείξεις είναι ότι η Αίγυπτος θα παραμείνει σταθερή στην πορεία που έχει χαράξει. Η επίσκεψη Δένδια τη Δευτέρα σκοπό έχει να πιστοποιήσει αυτή την προοπτική.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!