Συνέντευξη Τύπου για τον τρόπο που θα καθιερωθεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, την οποία προανήγγειλε νωρίτερα μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος. Σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν αφορά -προς το παρόν- τις εθνικές εκλογές, αλλά Ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα.
Η υπουργός έκανε γνωστό ότι με την επιστολική ψήφο, που θα εφαρμοστεί από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου αλλάζει το τοπίο όσον αφορά στις ψήφους των αποδήμων, αλλά φέρνει μεγάλες αλλαγές και στους Έλληνες πολίτες που ζουν στη χώρα μας καθώς μπορεί να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της αποχής.
Όπως τόνισε η υπουργός Εσωτερικών, η επιστολική ψήφος στις εκλογές, «βαθαίνει την Δημοκρατία, δίνει λύση στο ζήτημα της αποχής, ενώ πλέον δεν θα χρειάζεται οι πολίτες να ταξιδεύουν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν». «Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα θα στηρίξουν για να βοηθήσουμε τους ψηφοφόρους», πρόσθεσε
Μάλιστα η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε πως «στις Ευρωεκλογές 2024 δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων σε Ελλάδα και εξωτερικό για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία».
Από τις Ευρωεκλογές η επιστολική ψήφος σε Ελλάδα και Εξωτερικό
Από την πλευρά του ο Θοδωρής Λιβάνιος σημείωσε ότι η επιστολική ψήφος «είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες στον κόσμο» και πρόσθεσε ότι πλέον ΑΜΕΑ, εργαζόμενοι εποχικοί, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς προβλήματα.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι στις Ευρωεκλογές δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν δύο μοντέλα για τους εντός Επικρατείας.
Στο εσωτερικό θα πρέπει ο πολίτης να προβάλει κάποιον λόγο για να ασκήσει το δικαίωμά του με επιστολική ψήφο, ενώ στο εξωτερικό όλοι οι εκλογείς θα έχουν αυτό το δικαίωμα.
Σημείωσε μάλιστα ότι οι Ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου, δηλαδή σε μία περίοδο με εξετάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια και πως υπάρχει μεγάλο κυβερνητικό ενδιαφέρον για να μειωθεί η αποχή.
Η διαδικασία για να ψηφίσει κάποιος με επιστολική ψήφο
- Οι απόδημοι μπαίνουν στο apodimoi.gov.gr. Αντίστοιχη πλατφόρμα θα δημιουργηθεί μέσω του gov.gr και για την επιστολική.
- Η προθεσμία για αιτήσεις θα κλείσει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές. Μόνο όσες αιτήσεις έχουν γίνει έως τότε θα ληφθούν υπόψη.
- 20 ημέρες πριν από τις εκλογές στέλνονται οι φάκελοι με το εκλογικό υλικό. Πρώτα στο εξωτερικό και μετά στους δικαιούχους του εσωτερικού.
- Η επιλογή των ταχυμεταφορών θα γίνει με δημόσια πρόσκληση.
Τι θα περιλαμβάνει ο φάκελος
Ο φάκελος που θα αποστέλλεται στους ψηφοφόρους θα περιλαμβάνει:
- Φάκελο για να επιστραφεί η ψήφος,
- φάκελο ψηφοφορίας,
- ψηφοδέλτιο,
- ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους
- έντυπο υπεύθυνη δήλωση.
- Οι φάκελοι έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.
Πάντως, ο εκλογέας θα αποστέλλει την ψήφο του με δική του ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνει ατελώς, ενώ η επιστροφή θα είναι ατελώς σίγουρα για τους εντός επικρατείας. Όπως τονίστηκε, το υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει πώς μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους εκλογείς που ψηφίζουν εκτός επικρατείας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!