Για την ελληνική οικονομία, τα γλυπτά του Παρθενώνα και το μεταναστευτικό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BBC One και τη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg.
Πίσω μας οι δύσκολες ημέρες
Για την οικονομία είπε ότι πηγαίνει καλύτερα και «οι δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας». Αναφέρθηκε στην υψηλότερη ανάπτυξη που έχει η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη και στη μείωση των φόρων από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για τριήμερη επίσκεψη εργασίας και θα μιλήσει αύριο σε εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών εταιρειών στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν η Morgan Stanley και η EXAE.
Επίσης, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Εργατικών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, αύριο το απόγευμα, ενώ την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.
Τα γλυπτά θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης
Αναφερόμενος στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης», προσθέτοντας ότι κλάπηκαν από την Ελλάδα.
«Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι' αυτόν τον σκοπό. Και δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά κλάπηκαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», απάντησε σχετικό ερώτημα της δημοσιογράφου.
«Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις» αλλά πρόσθεσε ότι έχει υπομονή. «Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις, έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», είπε.
Στην ερώτηση, αν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ελπίζω
Σε σχέση με ρεπορτάζ ότι ο Κιρ Στάρμερ είναι θετικός για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα». κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση που θα έχει με αυτόν και στη συνέχεια με τον Σούνακ.
Αλλάξαμε το αφήγημα για το μεταναστευτικό
Ως προς τη μείωση των ροών παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε εφαρμόσει μία σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική, η οποία αρχίζει με τη θεμελιώδη συνθήκη πως πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των πλοίων που φεύγουν από τις τουρκικές ακτές».
Αυτό, είπε, έχει γίνει με επιτυχία, δεδομένης και της γεωγραφικής θέσης της χώρας. «Καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, κάτι που ασφαλώς αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τον νησιωτικό πληθυσμό μας. Επίσης ήμασταν πολύ επιτυχείς στο να διεκπεραιώνουμε τις αιτήσεις ασύλου σχετικά γρήγορα».
Επομένως, θα έλεγα ότι συνολικά αλλάξαμε το αφήγημα όσον αφορά στη μετανάστευση. Πείσαμε, επίσης, την Ευρώπη ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς το μεταναστευτικό πρόβλημα εάν δεν δώσεις ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που αποκαλούμε «εξωτερική διάσταση» της μετανάστευσης, που είναι ουσιαστικά η προστασία των κοινών μας συνόρων.
Η δημοσιογράφος του BBC αναφέρθηκε στους πολύ μειωμένους αριθμούς αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα μέσω παράνομων οδών, από 800.000 το 2015 σε 35.000 φέτος, έως τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία, που αποτελεί χώρα διέλευσης και ότι το κάνει αυτό «τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αναζητούμε περισσότερους εργάτες στον αγροτικό τομέα. Η οικονομία αναπτύσσεται. Η ανεργία είναι κάτω από 10% για πρώτη φορά μετά από πολλά, πολλά χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των συνόρων μας και στο να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Και βέβαια, να επιστρέφουμε όσους δεν λαμβάνουν άσυλο στις χώρες καταγωγής τους».
Για το ναυάγιο της Πύλου
Ερωτηθείς για το ναυάγιο της Πύλου, τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ερευνούμε το περιστατικό, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι το Λιμενικό μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Έχουμε δικαίωμα να ανακόπτουμε βάρκες στη θάλασσα και να επιστρέφουν εκεί απ' όπου ξεκίνησαν».
«Ρωτήσαμε αν θέλουν βοήθεια, δεν ήθελαν, ήθελαν να πάνε στην Ιταλία και πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες από τους διακινητές, όχι από τις χώρες. Γίνεται έρευνα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αλλά πρέπει να αναδείξουμε την ευθύνη των διακινητών. Δουλεύουμε με την Τουρκία και με την τουρκική ακτοφυλακή», υπογράμμισε.