Άλλη μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση διεξήχθη χθες στη Βουλή, πάνω σε ένα θέμα που δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κάποιος, δηλαδή την κλιματική κρίση και τις ακραίες περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, κι ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί μόνο διαφώνησαν, χωρίς να καταγραφεί κάποιου είδους σύγκλιση σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και το πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός, με πρωτοβουλία του οποίου διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή, βάσισε την πρωτομιλία του στο δεδομένο ότι η κλιματική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει τον πλανήτη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, καθώς και ότι η σφοδρότητα των φαινομένων στην Θεσσαλία κατεγράφη κι από την έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία ο Ντάνιελ ήταν ίσως η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε ποτέ την Ευρώπη και τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία συμβαίνουν κάθε 1.000 χρόνια. Συνέκρινε μάλιστα τις πλημμύρες στη Θεσσαλία με τις αντίστοιχες της κεντρικής Ευρώπης το 2021, όπου έχασαν τη ζωή τους 240 άτομα, με μικρότερο όγκο νερού από όσο έπεσε στη Θεσσαλία.
Πάνω σε αυτό τον καμβά, της αντιμετώπισης τεράστιων κι ακραίων φαινομένων δόμησε την επιχειρηματολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας αναλυτικά τα όσα έγιναν τόσο στις κρίσιμες ώρες και μέρες των πλημμυρών -όταν σώθηκαν αποκλεισμένοι σε διάφορους οικισμούς, με βάση την κυβερνητική προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής- όσο και στη συνέχεια με τα προγράμματα αποκατάστασης.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, αλλά και πάλι χρησιμοποίησε για τις απαντήσεις του στοιχεία που συνέλεξαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες από τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των πλημμυρών και στη συνέχεια. Για παράδειγμα, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάνε μαζί για να γκρεμίσουν αυθαίρετες κατασκευές πάνω στα θεσσαλικά ρέματα, ή να αλλάξουν οι αγροτικές παραγωγές που δεν είναι βιώσιμες εμπορικά, αλλά συντηρούνται μόνο από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Φάμελλος: Γιατί αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα;
«Η χώρα μας είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καταδικάστηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν έχει επικυρώσει τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας», είπε μεταξύ άλλων στην δική του ομιλία ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ακολούθως υπενθύμισε ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα της χώρας. «Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023 μετά από καταστροφές για τις οποίες ευθύνεστε και προσωπικά. Για ποιο λόγο αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα; Υποτιμήσατε την επιστήμη. Υποτιμάτε την αγωνία και την απόγνωση πολιτών. Δεν δώσατε απαντήσεις. Πολλά "ρίξατε" στην επόμενη ημέρα», ήταν η κριτική Φάμελλου στην κυβερνητική πολιτική επί του θέματος.
Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έλαβε το λόγο στη συνέχεια παρατήρησε ότι η πρωθυπουργική ομιλία ήταν γεμάτη από δικαιολογίες για την καταστροφή στη Θεσσαλία, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική λύση. Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης διαπίστωσε ότι διάφορα «ισχυρά λόμπι των ορυκτών καυσίμων δεν θέλουν να γίνει αυτή η συζήτηση» γιατί λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων τους», κάτι που βρήκε σύμφωνο τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου ακόμη υλοποιούνται τα έργα αποκατάστασης που παραγγέλθηκαν τότε, «σε ό,τι έχει μείνει από το Ταμείο Μολυβιάτη», όπως είπε. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις πληγείσες περιοχές με την ανθεκτικότητα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Τέλος, παρουσίασε μια βεντάλια μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών και των κατοίκων σε Έβρο και Θεσσαλία.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες «εκτός θέματος» όπως ήταν η παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι στην αίθουσα βρίσκονταν μόλις και μετά βίας οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «κόμμα Black Friday, -50%».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!