Νέα
  • ΓΔ: 1392.45 -0.37%
  • Τζίρος: 40,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα φέρει στην ελληνική οικονομία το ταξίδι-αστραπή Μητσοτάκη στην Κίνα

Πηγή: Eurokinissi

Σημαντικές προσδοκίες στον τομέα των επενδύσεων δημιούργησε το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έμεινε μόλις μια ημέρα στη μακρινή, αχανή χώρα της Άπω Ανατολής, ωστόσο η επίσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη και οι συμφωνίες είχαν ωριμάσει από καιρό.

Η Κίνα έχει επιδείξει από καιρό επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το μήνυμα του Πεκίνου προς την Αθήνα είναι ότι τα σχέδια αυτά θα προχωρούσαν μόνο εάν και όταν η χώρα μας ανακτούσε την επενδυτική βαθμίδα. Τώρα που η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο της και μάλιστα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και από κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ήταν έτοιμη να προχωρήσει τα projects που την ενδιαφέρουν.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κίνα έχουν ισχυρή οικονομική σχέση - Τι συζήτησαν με τον Σι Τζινπίνγκ

Άλλωστε, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Η COSCO βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά πολλά χρόνια και παραμένει εκεί παρά τις κατά καιρούς σημαντικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει.  Για αυτό το τμήμα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ήταν μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές», και πρόσθεσε πως η χώρα μας προσβλέπει στην επέκτασή της. «Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις» ανέφερε.

Εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός

Το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι τρεις τομείς όπου συνομολογήθηκε από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Σι Τζινπίνγκ ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. «Εκπροσωπούμε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Όπως γνωρίζετε, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας βρέθηκε πολύ πρόσφατα στο Πεκίνο και η επίσκεψη αυτή κατέδειξε το ευρύ πεδίο και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας και από πολιτιστική άποψη» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για την αύξηση των εξαγωγών από τη χώρα μας προς την Κίνα, ιδιαίτερα προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για την αύξηση των Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Και στα δυο αυτά πεδία, ο πρωθυπουργός επέστρεψε πιο αισιόδοξος από πριν.

Τομέας επικοινωνιών

Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για την επέκταση των εμπορικών τους δεσμών με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα των επικοινωνιών. Ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας «Yutong International Holding», η οποία πρόκειται να προμηθεύσει την Ελλάδα με 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, την Πέμπτη ο υπουργός υπέγραψε για λογαριασμό της χώρας μας τη Διμερή Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας, η οποία είναι συνεπής με την Οριζόντια Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ – Κίνας και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αεροπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα ο κ. Σταίκούρας, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη θα εκπροσωπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 6ης Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης: “China International Import Expo”.

Κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, υπεγράφη και μια Συμφωνία που εκσυγχρονίζει το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών και που ενισχύει τις συνδέσεις ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντιστρόφως.

Σημαντική ήταν και η διάσταση που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους συνομιλητές του στο Πεκίνο, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «γέφυρα» μεταξύ Κίνας κι Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολιτικό και εμπορικό επίπεδο. Όπως κάνει συνήθως ο σημερινός πρωθυπουργός, όταν ανοίγει νέους διπλωματικούς διαύλους, προσπαθεί να καταστήσει την Ελλάδα «απαραίτητη» στον εκάστοτε συνομιλητή του. Στη προκειμένη περίπτωση, ο ρόλος της «γέφυρας» μεταξύ Κίνας- Ευρώπης μπορεί να αναληφθεί από την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη υπογράψει πριν από περίπου 15 χρόνια την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση με την Κίνα, πάνω στην οποία βασίζονται οι νέες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ