Σε περίοδο νέας δοκιμασίας εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απροκάλυπτη στήριξη της Άγκυρας και προσωπικά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς, τη σφοδρή του επίθεση εναντίον της Δύσης και την αναθεωρητική αναφορά του για «τα σύνορα της καρδιάς» του, που περιλαμβάνουν ακόμα και τη Θεσσαλονίκη!
Ο πρόεδρος της Τουρκίας διέκοψε εκ νέου τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ισραήλ, πιεσμένος από την Χαμάς με την οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις, και θέλοντας να «αντιδράσει» στη στάση των περισσοτέρων κρατών της Δύσης, ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών που αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, μετά το απρόκλητο, τρομοκρατικό κτύπημα της Χαμάς εναντίον αμάχων.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία κατέβαλε στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλη προσπάθεια να αναθερμάνει τις διμερείς της σχέσεις με το Ισραήλ, προσδοκώντας απτά οικονομικά οφέλη. Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε συνολικά εναντίον της Δύσης, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική οικονομία κυριολεκτικά εξαρτάται από τη δυτική βοήθεια, προκειμένου να ορθοποδήσει.
Η εύθραυστη ισορροπία
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία, αν και με κάποια ανησυχία, τη νέα ρητορική έξαρση του Τούρκου προέδρου εναντίον της Δύσης και την έμμεση απειλή εναντίον της χώρας μας με την αναφορά του στη Θεσσαλονίκη.
Κι αυτό διότι ήδη έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών για θέματα «χαμηλής» πολιτικής, με συντονισμό της προεργασίας εκ μέρους του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, αλλά και για τη «θετική ατζέντα» που περιλαμβάνει ό,τι χωρίζει τις δυο χώρες, με την άλλη υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να εργάζεται για αυτό το θέμα. Η προσέγγιση Μητσοτάκη- Ερντογάν υπήρξε ειλικρινής έως τώρα, και βασίστηκε στην διαρκή επιθυμία της χώρας μας για εξομάλυνση των σχέσεων με τη γείτονα, αλλά και στις ανάγκες της Τουρκίας για καλές σχέσεις με τη Δύση που αξιώνει «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά.
Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις των δυο ηγετών μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και στην Ελλάδα, και ο οδικός χάρτης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης οδηγούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας, που έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, την οποία ορέγεται εκ νέου ο «σουλτάνος» με βάση την προχθεσινή του ομιλία.
Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης
Επισήμως η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι οι θέσεις της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο την επιχείρηση προσέγγισης. Ωστόσο στο παρασκήνιο παρακολουθεί την νέα αντιδυτική υστερία Ερντογάν και σταθμίζει όλα τα δεδομένα. Το τελευταίο που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση είναι να δυναμιτιστεί η περίοδος της ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, αν και από την άλλη μεριά δεν είναι ικανοποιημένη με την προοπτική το Συμβούλιο Συνεργασίας να συνεδριάσει… μόνο και μόνο για να συνεδριάσει και να μην υπάρξει κανενός είδους εξέλιξη.
Ίσως μια Συμφωνία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών να σώσει τα προσχήματα, ωστόσο η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει έως το τέλος να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, στην προοπτική της διάνοιξης ενός «φεγγίτη», έστω, για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά η ελληνική πλευρά, αν και οι πιθανότητες δεν είναι πολλές.
Από την άλλη, όπως επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των εξελίξεων, «όσο ο διάλογος συνεχίζεται, οι ελπίδες μιας ουσιαστικής προσέγγισης παραμένουν». Άφεριμ…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!