Σε ένα περιβάλλον αυξημένων ανησυχιών συγκαλείται σήμερα και αύριο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών, που απειλούνται από τρομοκρατικά κτυπήματα, αλλά και από ενδεχόμενη επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω μιας πιθανής περιφερειακής κλιμάκωσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή ρίχνουν βαριά σκιά στις εργασίες των 27 ηγετών της Ευρώπης.
Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και τα νέα μεταναστευτικά κύματα που θα κατευθυνθούν προς τη Γηραιά Ήπειρο λόγω της νέας κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, «απαιτούν την άμεση προσοχή μας, χωρίς να μας αποσπούν την προσοχή από τη συνεχή υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Η ευθύνη μας είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και συνεκτικοί και να ενεργούμε σύμφωνα με τις αξίες μας όπως κατοχυρώνονται στις Συνθήκες».
Στήριξη στο Ισραήλ
Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή της στο Ισραήλ, να υπογραμμίσει ότι το Τελ Αβίβ δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς και να ζητήσει αυτοσυγκράτηση και αποφυγή της κλιμάκωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα όσα αποκόμισε από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Καΐρου και από την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ευρωπαϊκή οικονομία
Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο υψηλός πληθωρισμός και οι δυσμενείς συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Στην αυριανή Σύνοδο κεντρικό θέμα θα είναι το ευρώ, θα συζητηθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και η προοπτική της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Τι είπε ο Μητσοτάκης στους τραπεζίτες
Για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μίλησε χθες ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τις σοβαρές δυσκολίες της τελευταίας τετραετίας (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές) και υπογράμμισε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.
Επίσης εξήρε τη συμβολή της ΕΚΤ σε αυτή την προσπάθεια της χώρας μας, αλλά και γενικότερα το ρόλο της Τράπεζας στη σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία: «Οι δημοσιονομικές και πληθωριστικές επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, αντίστοιχα, είναι σημαντικές και δικαιολογούν τη στροφή προς τη νομισματική και δημοσιονομική εξομάλυνση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε σχέση με αυτό, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη θεσμική εντολή της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών» ήταν τα λόγια του για αυτό το θέμα.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θεώρησε αναγκαία την τραπεζική ένωση στην ΕΕ αλλά και την έγκριση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης των καταθέσεων, καθώς και την εμβάθυνση της Ένωσης των κεφαλαιαγορών.
Αναφερόμενος στα ελληνικά επιτεύγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για διαρθρωτικές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του κατά την πρώτη της τετραετία, όπως για παράδειγμα την ψηφιοποίηση εκατοντάδων λειτουργιών του Δημοσίου και την ενθάρρυνση εισαγωγής νέων τεχνολογιών και στον ιδιωτικό τομέα, τη στήριξη της Πράσινης Μετάβασης με την αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος υπέρ των ΑΠΕ, τη μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό, τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, την αναστήλωση της ΔΕΗ, την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εφαρμογή ενός θαρραλέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα, που έχει επιτύχει τόσα πολλά κατά τα τελευταία χρόνια, «έχει ένα θετικό μήνυμα να στείλει προς την Ευρώπη, ότι δηλαδή «κεντρώοι πολιτικοί μπορούν να κερδίζουν και πράγματι κερδίζουν εκλογές ενάντια στον λαϊκισμό».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!