Ενα «φωτεινό δίμηνο» ζουν από την περασμένη Κυριακή τα στελέχη κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε ένα βαθμό και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οπότε οι ενωμένες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς επιβλήθηκαν των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας, με τη βοήθεια των κεντροδεξιών «ανταρτών» στις Περιφέρειες πλην Θεσσαλίας, χωρίς τέτοια «δεκανίκια» στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Από τώρα έως και την ορκωμοσία των νέων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, η Κεντροαριστερά θα βρίσκεται στον αστερισμό του ερωτήματος «πώς θα νικήσουμε τον Μητσοτάκη, μαζί ή χώρια;».
Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι παρά το γεγονός πως οι δυνάμεις που κέρδισαν τις 5 από τις 6 Περιφέρειες που κρίνονταν στον δεύτερο γύρο και τους δυο μεγάλους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ήταν ετερόκλητες -αποτελούμενες από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, άλλων αριστερών και κεντροαριστερών αντιλήψεων, αλλά και τους κεντροδεξιούς «αντάρτες», ωστόσο μια πολιτική συμπόρευση πάνω σε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα δεν είναι ανέφικτη.
Σε αυτή την... ευχάριστη ατμόσφαιρα, μετά την πρώτη νίκη επί των δυνάμεων της ΝΔ από το 2016, οπότε εξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- προκάλεσε σοβαρή ρωγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «προγραμματικές συμφωνίες στη βάση της κοινωνίας και όχι στην κορυφή για κάποιους τυχοδιώκτες» για να προσθέσει με νόημα: «Είναι προοδευτικό να μιλάνε κάποιοι για βοθροκάναλα και τώρα που τους παίζουν όλη μέρα, όχι για πολιτικά θέματα αλλά για βόλτες με σκυλάκια, δεν υπάρχει αυτή η έννοια; Την ξεχάσαμε;».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα δεν δίστασε να υποβαθμίσει τη στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη στον Χάρη Δούκα στην Αθήνα, λέγοντας ότι οι πολίτες της πρωτεύουσας «ψήφισαν δήμαρχο πέρα από κομματικές ταυτότητες».
Η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κτίζει με συνέπεια μια αυτόνομη πορεία για το ΠΑΣΟΚ και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, παράλληλα με την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ως τώρα να τον δικαιώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι στις επόμενες εκλογές φιλοδοξεί το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ, όχι μιας μορφής συνένωση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε υπάρχει κάτι ακόμα που δημιουργεί κωλύματα σε μια ουσιαστική προσέγγιση των δυο κομμάτων: Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει στο Συνέδριο του κόμματός του πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ότι «όσοι εγκατέλειψαν το κόμμα για μια καρέκλα εξουσίας ,δεν έχουν θέση ανάμεσά μας». Αυτό πάντως δεν φαίνεται να τον εμποδίζει να δεχθεί πίσω, στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά που πήρε το δρόμο της επιστροφής.
To γεύμα στο Στρασβούργο
Ωστόσο, λίγο μετά τις δηλώσεις Ανδρουλάκη που «έβαζαν στον πάγο» κάθε προοπτική συμπόρευσης των δυο κομμάτων, έγινε γνωστό ότι στο Στρασβούργο συνέφαγαν μαζί οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος είναι ένθερμος υποστηρικτής της συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ κι ο δεύτερος προσπάθησε πολλές φορές να «μετακινήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, όπου τώρα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ.
Η γνωστοποίηση της συνάντησης έδωσε νέα δύναμη στους υποστηρικτές της σύγκλισης των δυο δυνάμεων πάνω σε μια προοδευτική ατζέντα, η οποία θα μπορούσε να υπερβεί τους επιμέρους δισταγμούς. Από την άλλη μεριά, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δείχνουν αμετάπειστοι κι επικαλούνται τα ολοένα και καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα για το κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση η αναμέτρηση των οπαδών της συμπόρευσης με εκείνους που θεωρούν ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσουμε μεταξύ τους μάχη για το ποιο κόμμα θα ηγεμονεύσει στην Κεντροαριστερά, είναι προφανές ότι θα συνεχιστεί…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!