Νέα
  • ΓΔ: 1394.47 -0.23%
  • Τζίρος: 44,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέση Ανατολή: Οι προσεκτικές αποστάσεις της Ελλάδας και το «καμπανάκι» Μητσοτάκη στο Κάιρο

Τους αντικειμενικούς στόχους της ελληνικής πλευράς πέτυχε ο πρωθυπουργός, στη Διεθνή Διάσκεψη του Καΐρου για το νέο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Μέση ανατολή, η οποία διοργανώθηκε χθες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του, τήρησε τις πολύ προσεκτικές ισορροπίες που επιβάλλει το σύνθετο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, αλλά και τα ελληνικά συμφέροντα.

Στην εισήγησή του επικεντρώθηκε στην ανάγκη να μην επεκταθεί περαιτέρω η σύρραξη, αποθάρρυνε την χερσαία επίθεση του Ισραήλ εναντίον αμάχων στη βόρεια Γάζα, διαχώρισε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον λαό της Παλαιστίνης και εξήγησε ότι κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος.

►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές τελείωσαν - Ο εμφύλιος φουντώνει - Ένα βήμα πριν την διάσπαση το κόμμα

Τα 4 σημεία της παρέμβασης Μητσοτάκη 

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης:

  1. Ευχαρίστησε τον σύμμαχο της Ελλάδας, πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τη διοργάνωση της «Διάσκεψης του Καΐρου για την Ειρήνη», παρά το ότι ήταν σαφές πως η τελική επιλογή του Ισραήλ να μην συμμετέχει, περιόριζε εκ των πραγμάτων σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες η Διάσκεψη να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ της ελαχιστοποίησης των συμμετεχόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις. «Ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς και η κατάσταση στην κοινή μας γειτονιά είναι πολύ σοβαρή, γι' αυτό είναι σωστό που συναντιόμαστε, μαζί, εδώ, σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός.
  2. Ανέδειξε τη χώρα μας ως «αληθινό φίλο και γείτονα» και υπογράμμισε ότι το κεντρικό μήνυμα της Διάσκεψης είναι η καταδίκη της τρομοκρατίας, καθώς από ένα κτύπημα της Χαμάς ξεκίνησε ο νέος κύκλος αίματος στην περιοχή,
  3. Τόνισε ότι υπάρχουν αθώα θύματα κι από τις δυο μεριές, υπάρχουν όμηροι που πρέπει να ελευθερωθούν και άμαχοι που σκοτώνονται, ενώ έκανε αναφορά και στην καταστροφή ενός νοσοκομείου στη Γάζα.
  4. Περιέγραψε με σαφήνεια τη θέση της Ελλάδας: το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η οποία πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται με βάση τους νόμους του πολέμου. Υπάρχουν όρια στο τι πλήγματα μπορούν να προκληθούν σε άλλους ανθρώπους. Η ολική πολιορκία είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

Προσεκτικές αποστάσεις

Με αυτές τις παραμέτρους κράτησε προσεκτικές αποστάσεις τόσο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, όσο κι από την τάση του Ισραήλ να «ισοπεδώσει» τη βόρεια Γάζα, όπου παραμένουν άμαχοι, θέλοντας έτσι να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη ασπίδα που θα εκθέσει τις πρακτικές του Τελ Αβίβ διεθνώς.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε ρητά ως τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει να λογοδοτήσει. «Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό. Ο Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, ορθώς και με γενναιότητα μίλησε κατά της βίας από την πρώτη κιόλας ημέρα της κρίσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κίνδυνος της κλιμάκωσης

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για το ενδεχόμενο περιφερειακής κλιμάκωσης, με πρώτες χώρες που επιβαρύνονται από αυτό, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό τους. Μια εξάπλωση της σύγκρουσης θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το τίμημα για όλους, όσον αφορά στις ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο» ήταν η αποστροφή του.

►Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Μητσοτάκης επιχειρεί τώρα διπλωματική εμπλοκή της Ελλάδας στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για ειρηνική επίλυση της νέας κρίσης, χαιρέτισε την διάνοιξη του ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Αίγυπτο προς τη Γάζα για μεταφορά προμηθειών κι έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση για επίλυση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία δυο κρατών.

Το ίδιο πνεύμα κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ