Οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου τελείωσαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο οι εσωκομματικές φουρτούνες συνεχίζονται αμείωτες. Ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να αναδείξει, σταδιακά, το δικό του επιτελείο σε θέσεις κλειδιά, χωρίς όμως να χάσει την πολιτική βάση του κόμματος, η οποία ήταν και έως σήμερα παραμένει αριστερή. Ο ίδιος δήλωσε (STAR) ότι «βεβαίως και είμαι αριστερός» αλλά ακόμα κι η ανάγκη να το δηλώνει ως διευκρίνιση δείχνει τις δυσκολίες αυτής της περιόδου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απίθανο να γίνει συνέδριο τον Νοέμβριο
Η αριστερή αντιπολίτευση, κορμός της οποίας είναι η «Ομπρέλα» και άτυπος επικεφαλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει μεταφέρει το πεδίο της επόμενης μάχης που θέλει να δώσει, στο Συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. Ωστόσο σήμερα, πρώτη μέρα του Οκτωβρίου, οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο, το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί πριν τη νέα χρονιά, καθώς λογικά θα παρεμβληθεί -και πάλι με βάση όσα είπε στη συνέντευξή του στο STAR- η στράτευση του κ. Κασσελάκη.
Η «Ομπρέλα», πάντως, θέτει κι άλλα ζητήματα, όπως τη σύγκληση άλλων οργάνων, πχ της Πολιτικής Γραμματείας και τον καθορισμό των θεμάτων στα οποία αυτό το όργανο είναι αρμόδιο να παίρνει αποφάσεις (αυτό που εννοούν οι της «Ομπρέλας» είναι ότι δεν θα παίρνει αυτές τις αποφάσεις ο πρόεδρος…).
Οι επιδιώξεις της «Ομπρέλας»
Είναι προφανές ότι το κεντρικό διακύβευμα της μετεκλογικής εσωκομματικής τρικυμίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια για περιορισμό της παντοκρατορίας Κασσελάκη και η διαφύλαξη της αριστερής ταυτότητας του κόμματος. Με άλλα λόγια οι αντιφρονούντες, αμφιβάλλουν για το πόσο ειλικρινής ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν στη συνέντευξή του στην Μάρα Ζαχαρέα είπε με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου «ασφαλώς και είμαι αριστερός».
Το τρίτο αίτημα της «Ομπρέλας», εκτός από τη διενέργεια του Συνεδρίου τον επόμενο μήνα και την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Γραμματείας, είναι η γενικότερη συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος για τους όρους, την πολιτικής πλατφόρμα και τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει την πολιτική του αντιπαράθεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ουσιαστικά πρόθεση της ομάδας Τσακαλώτου είναι να αναδειχθεί σε επίπεδο θέσεων και πολιτικής συμπεριφοράς η αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι όλο και πιο δύσκολο στο νέο πρόεδρο να την υπερβεί. Πρόκειται για την ίδια διελκυστίνδα που είχε αυτή η τάση στο εσωτερικό του κόμματος με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα.
►Γιατί ο Μητσοτάκης «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις - Αρχισε ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές
Η απάντηση Κασσελάκη
Η πλευρά του προέδρου του κόμματος δεν δείχνει να επισπεύδει την εκκαθάριση του ΣΥΡΙΖΑ από όσα στελέχη αντί να συνδράμουν την συνολική προσπάθεια, δημιουργούν συνεχώς προσκόμματα και εσωστρέφεια. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε στη συνέντευξή του ότι είναι προτεραιότητά του η σύγκληση των κομματικών οργάνων, αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί η επίσημη επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο, όπως επίσης δεσμεύτηκε δημόσια, και αμέσως μετά έρχεται η σειρά της στράτευσής του (σύμφωνα με το νόμο θα υπηρετήσει 20 μέρες και μπορεί ακολούθως να εξαγοράσει το υπόλοιπο της θητείας του προς 810 ευρώ τον μήνα). Όταν τελειώσουν αυτά τα προγραμματισμένα βήματα του νέου αρχηγού της αντιπολίτευσης, θα είμαστε πλέον στις παραμονές των Χριστουγέννων, οπότε κάθε συζήτηση για διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος τότε θα είναι άτοπη.
Από την άλλη μεριά, η παράταση του χρόνου για την διεξαγωγή της «μάχης» σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάχη θα διεξαχθεί στο Συνέδριο, αφήνει πολλά περιθώρια στην εσωστρέφεια και την ανακύκλωση των ενδοκομματικών κραδασμών…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!