Ο αγωγός East Med δεν σχετίζεται με την Τουρκία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμία, σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη αλλά και την υπόθεση του αγωγού μετά και τη συνάντηση Νετανιάχου-Ερντογάν.
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Νετανιάχου έγινε στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό στην ευρύτερη περιοχή να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας και ικανές διπλωματικές σχέσεις για να παραγάγουν ησυχία και ευημερία στην περιοχή. Γνωρίζουμε ποια είναι η στάση του Ισραήλ, διότι έχουμε στενότατη σχέση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και ειδικά για τον East Med, επανέλαβε με έμφαση ότι ο αγωγός δεν σχετίζεται με την Τουρκία. «Η Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ήδη αναπτύξει την ενεργειακή συνεργασία η οποία προσήκει, και για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό. Αρα καμία σχέση της γείτονος με τον αγωγό αυτό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στον ελληνοτουρκικό διάλογο, εκφράζοντας την αίσθηση ότι η 'Αγκυρα έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο συνομιλιών, ως μία παγίδα για να βγάλει την ελληνική εξωτερική πολιτική από τις περιοχές η οποία θέλει να έχει μεγαλύτερη επιρροή, συγκεκριμένα την Κύπρο και τώρα το Ισραήλ. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση, απέναντι στις ακραίες δηλώσεις της Τουρκίας, «να βάζει κάποιο όριο στην ελαστικότητα και την αυτοσυγκράτησή της, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν δείχνει στη διπλωματία της μία συμπεριφορά η οποία επιτρέπει να οικοδομηθεί μία επαρκής εμπιστοσύνη στις συνομιλίες».
Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος όταν υπάρχει διπλωματική διεργασία και ότι θα πρέπει να υπάρχει μία διαρκής επαγρύπνηση: «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε τις ιστορικές διαφορές και γνωρίζουμε ότι θα πρέπει η ειλικρίνεια να αποδεικνύεται με συνέχεια και συνέπεια. Είμαστε, σε κάθε περίπτωση, έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κατάσταση» είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Όσο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επανέλαβε ότι είναι άκυρο και ανυπόστατα και ότι «προφανώς θα είναι αντικείμενο των συζητήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!