Απότομα έπεσε «στα βαθιά» ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τις παθογένειες που κρύβονταν «κάτω από το χαλί» όσο πρόεδρος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια.
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας ενώπιον ενός μπαράζ δημοσίων δηλώσεων, οι οποίες ασκούν κριτική στην εκλογική του νίκη, στην πολιτική του απειρία, στον τρόπο που εμφανίστηκε στην εκλογική κούρσα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν λείπουν και οι προσωπικές και κάποιες φορές προσβλητικές αναφορές στο πρόσωπό του.
Η επίθεση Φίλη
Μια τέτοια, για παράδειγμα, είναι η δημόσια αποστροφή του Νίκου Φίλη ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος (στο οποίο, πάντως, ακόμα και τώρα ο πρώην υπουργός Παιδείας παραμένει…) είναι «κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο με ύφος Τραμπ! «Το φαινόμενο Κασσελάκη δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα, ούτε μιας κραυγαλέας τηλεοπτικής και μιντιακής βοήθειας που είχε. Είναι κάτι πιο σύνθετο. Αφορά το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα – είδα τον τρόπο της εκφοράς του λόγου του κ. Κασσελάκη – κάτι σαν ύφος Τραμπ, όχι σαν ουσία» είπε ο κ Φίλης, και βέβαια δεν είναι ο μόνος!
Στον πρώην υπουργό απάντησε αμέσως η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, η οποία κατηγόρησε τον κ. Φιλη ότι «κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα -της οποίας ήταν μέλος-, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ», τροφοδοτώντας την εσωστρέφεια και την ανησυχία της βάσης του κόμματος.
Τα δηλητηριώδη βέλη
Ανάλογες δηλώσεις με εκείνες του Νίκου Φίλη, με διαφορετικό περιεχόμενο αλλά με την ίδια «δηλητηριώδη» διάθεση απέναντι στον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκαναν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Ξυδάκης και άλλοι, ενώ από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου, με ένα κείμενο στο οποίο υποστηρίζει ότι η εκλογή Κασσελάκη «είναι ξένη προς την Αριστερά» και καταγγέλλει τα φαινόμενα του «πολακικού τραμπουκισμού». Την παραίτησή του υπέβαλε και ο διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Ραπανάκης.
Βουβή αναστάτωση
Στο μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε χθες με την ανθυποψήφιά του, Έφη Αχτσιόγλου, από την οποία ζήτησε να του πει σε ποια θέση θα ήθελε να τοποθετηθεί. Η πρώην υπουργός Εργασίας αρνήθηκε κάθε θέση από όσες της πρότεινε ο κ. Κασσελάκης, επικαλούμενη «έλλειμμα ενέργειας» μετά από δυο απανωτές εκλογικές μάχες κι έναν παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα. Ωστόσο, παρατηρούν στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στη νέα ηγεσία, εάν η κυρία Αχτσιόγλου είχε νικήσει στις επαναληπτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, προφανώς δεν θα επικαλούνταν κανένα «έλλειμμα ενέργειας».
Είναι προφανές ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια βουβή αναστάτωση, καθώς μειώνονται οι σταθερές και πληθαίνουν οι μεταβλητές:
Λευκή απεργία από κομματικά στελέχη
Οι διαφωνούντες με επικεφαλής την Έφη Αχτσιόγλου δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν σε πρώτη φάση ενός είδους «λευκή απεργία» αρνούμενοι να αναλάβουν οποιαδήποτε κομματική θέση και εκτοξεύοντας βολές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.
Άλλοι φαίνεται ότι θέλουν να αναγκάσουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τους απομακρύνει, χρεώνοντάς του την εξέλιξη αυτή που ίσως οδηγήσει σε νέο πολιτικό σχήμα (ή και περισσότερα…) κι άλλοι να τον «πριονίζουν» εκ των ένδον, υπονομεύοντας κάθε πιθανότητά του να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ανάκαμψη.
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η πλευρά Κασσελάκη και ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αυτές τις εξελίξεις θετικές ή αρνητικές. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στη νέα ηγεσία, ξεκαθαρίζουν ότι «όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί, οι πόρτες είναι ανοικτές» καθώς η νέα εικόνα που σχεδιάζει ο νικητής των εκλογών, προϋποθέτει και νέα πρόσωπα που συμμερίζονται τη στρατηγική Κασσελάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξαν οι πρώτες αποφάσεις του να τοποθετήσει τη Δώρα Αυγέρη στη θέση της εκπροσώπου Τύπου και τον Γιώργο Τσίπρα στη Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!