Μια από τις πιο έντονες και τοξικές προεκλογικές περιόδους έκλεισε χθες κι από σήμερα το πρωί (8 π.μ.) οι περίπου 170.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζουν στην επαναληπτική εκλογή για το πρόσωπο, το οποίο θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χθες αποτέλεσε ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο για την αυριανή φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την πολιτική του ενότητα και για τη δυνατότητά του να λειτουργήσει και πάλι ως εναλλακτική λύση στο πολιτικό μας σύστημα, στον αντίποδα της Νέας Δημοκρατίας, της σημερινής κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δύσκολη εξίσωση η «διασφάλιση της ενότητας»
Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους, εκτοξεύοντας ευθείες μομφές, δηλητηριώδη υπονοούμενα, ακόμα και προσωπικές απαξιωτικές αναφορές, που διεύρυναν σε επικίνδυνο βαθμό το ψυχικό χάσμα που ήδη είχε ανοίξει πριν από τον πρώτο γύρο, και βέβαια κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση «διασφάλιση της ενότητας» για το πρόσωπο που θα βγει νικητής από τις σημερινές κάλπες.
Ήδη αυτό το κρίσιμο θέμα, της μελλοντικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύτηκε επανειλημμένως όχι μόνο από τους δυο σημερινούς μονομάχους, αλλά και από άλλα στελέχη του κόμματος. Η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι η ίδια μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του χώρου, αλλά δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο. Παράλληλα τόνισε ότι το βάρος της απόδειξης ότι θέλει όλους μαζί από αύριο στο κόμμα, «βαρύνει την άλλη πλευρά» χωρίς κι αυτό να το εξηγήσει επαρκώς.
►Διαβάστε επίσης: Στα ύψη ο προεκλογικός πυρετός στον ΣΥΡΙΖΑ - Φόβοι για την ενότητα την επόμενη μέρα
Από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, υπονοώντας ότι ο ίδιος μπορεί να το λύσει, χωρίς ωστόσο να απαντήσει με επάρκεια στις ανησυχίες των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας που θέλει ισχυρά κι ενωμένα κόμματα, τα οποία να εναλλάσσεις στην εξουσία.
Λάδι στη φωτιά... από άλλα στελέχη
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άλλα στελέχη που πρόσκεινται στον ένα ή την άλλη εκ των υποψηφίων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Τσίπρας, εκ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι υπήρχε πρόβλημα ενότητας και όσο επικεφαλής του κόμματος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ άλλα στελέχη που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου (όπως ο Στέφανος Τζουμάκας) έκανε δημόσιες αναφορές για «φυτευτούς» που θέλουν να αλώσουν το κόμμα!
Αυτή η γενικευμένη ένταση, καθώς και η δυσφορία της πολιτικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον πιο δύσκολο παράγοντα στην προσπάθεια που θα αρχίσει ο σημερινός νικητής από αύριο το πρωί, να διασφαλίσει την ενότητα του χώρου, τουλάχιστον στη βάση του, καθώς προεξοφλείται από τους πάντες πως θα υπάρχουν αποχωρήσεις στελεχών, όποιος κι αν εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα πρόσθετο στοιχείο που προσδίδει μεγάλο ενδιαφέρον στη σημερινή αναμέτρηση είναι και η αλλαγή του εκλογικού σώματος, καθώς αποφασίστηκε ότι όσοι είναι εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προσήλθαν για τους δικούς τους λόγους την περασμένη Κυριακή, μπορούν σήμερα να μετέχουν κανονικά στην τελική αναμέτρηση. Αυτό αυξάνει το εκλογικό σώμα των περίπου 147.000 πολιτών που ψήφισαν προ εβδομάδος κατά περίπου 40.000 άτομα.
►Διαβάστε επίσης: FAZ για Κασσελάκη: Γνήσιος αριστερός ή «δούρειος ίππος»;
Το σενάριο της οριακής νίκης
Με δεδομένο ότι κάποιοι από όσους ψήφισαν την περασμένη Κυριακή δεν θα προσέλθουν σήμερα, καθώς και -αντίστροφα- κάποιοι που είναι μέλη του κόμματος αλλά δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο θα θελήσουν να συνδιαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι η σημερινή ψηφοφορία αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς είναι άγνωστο εάν η δυναμική που διαμόρφωσε τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής θα ενδυναμωθεί, οπότε θα οδηγήσει σε θριαμβευτική εκλογή Κασσελάκη, ή αν θα ανατραπεί, οπότε θα μιλάμε για έναν αναπάντεχο θρίαμβο Αχτσιόγλου.
Υπάρχει, βέβαια, και το χειρότερο σενάριο της οριακής νίκης, οπότε τα χέρια του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα από αύριο το πρωί, θα είναι «δεμένα»…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!