Ελλάδα και Τουρκία κατακτούν βήμα- βήμα, όπως απέδειξε κι η χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δυο χωρών, τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη δημιουργία μιας «γέφυρας φιλίας και συνεργασίας» μέσα από έναν οδικό χάρτη συνεργασιών, με σκοπό την παράταση των «ήρεμων νερών» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Τα επόμενα βήματα
Στη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε δυο μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στα επόμενα βήματα που θα επιμηκύνουν την περίοδο «του μέλιτος» στις διμερείς σχέσεις, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται η παραμικρή εξέλιξη στα «βαριά» θέματα όπου οι δυο χώρες έχουν τεράστιες διαφορές, ακόμα και διαμετρικά αντίθετες θέσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τις προσδοκίες του από την συνάντηση κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο, στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN: «Προσβλέπω στο να αξιοποιήσουμε τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μακροχρόνιες διαφορές με την Τουρκία, αλλά θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές χρησιμοποιώντας το μόνο πλαίσιο κανόνων που έχουμε στη διάθεσή μας: το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας…». Επ’ αυτού, πάντως, καμία θετική εξέλιξη δεν σημειώθηκε, τουλάχιστον με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τις χθεσινές συνομιλίες Μητσοτάκη- Ερντογάν.
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλησε -με δικές του δηλώσεις πριν τη συνάντηση- να διαχωρίσει το Κυπριακό από τις (με στενή έννοια) ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.
Με τις διαφορές να παραμένουν αγεφύρωτες και τις επιμέρους επιδιώξεις να συντηρούνται ακέραιες, οι δυο ηγέτες αναζήτησαν τα κοινά σημεία στα οποία θα μπορούσαν να οικοδομήσουν μια -κατά το δυνατόν- μακρά περίοδο «μη έντασης» στις μεταξύ τους σχέσεις. Άλλωστε και οι δυο γνωρίζουν καλά ότι την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, άλλοι ισχυροί παίκτες στο παγκόσμιο στερέωμα και, ως όλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης είπε στη συνέντευξη ότι «ακόμη και αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς».
Τι συμφωνήθηκε
Με αυτά τα δεδομένα συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία πάνω στους τρεις άξονες, στους οποίους ήδη έχει γίνει σχετική προεργασία: Στη «θετική ατζέντα» που περιλαμβάνει τα μεγάλα θέματα στα οποία οι δυο χώρες διαφωνούν, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία προσδιορίστηκε για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, σχετικά ανώδυνα, στα οποία μάλιστα υπάρχει το προηγούμενο στενής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, όπως είναι η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών στην πολιτική προστασία αποτελεί προτεραιότητα για τις δυο κυβερνήσεις.
Ενδιαφέρον έχει η συμφωνία για συνεργασία στο μεταναστευτικό, καθώς Ελλάδα και Τουρκίας έχουν βρεθεί επανειλημμένως ενώπιον τριβών για αυτό το θέμα, τόσο με τις μεταναστευτικές ροές που αυξάνονται όταν η Τουρκία «ανοίγει την κάνουλα» όσο και με ελληνικές «απαντήσεις» σε αυτή την τουρκική πολιτική, όπως ο φράκτης στον Έβρο. Μένει να φανεί πόσο ουσιαστική κι ειλικρινής από πλευράς Άγκυρας θα είναι η συνεργασία σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Η ύφεση παραμένει
Το συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης είναι ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει, για διαφορετικούς λόγους, προτεραιότητα για τις δυο χώρες, υπό την πίεση μεγάλων και ισχυρών χωρών που ενδιαφέρονται για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ορατή εξέλιξη στα «φλέγοντα» ζητήματα που χωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, το Κυπριακό και η κοινή παραδοχή για σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!