Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα

«Έχω εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα. Η χώρα σας περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ποτέ στην Ευρώπη δεν είχαμε τόσο μεγάλη καταστροφή από πλημμύρες. Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι πολύ λυπητερές. 'Ανδρες, γυναίκες και παιδιά υπομένουν τις καταστροφές με πολύ κουράγιο. Θρηνούμε για τις ζωές που χάθηκαν», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν στις κοινές δηλώσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, μετά τη συνάντησή τους.

«Η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Είμαστε μια ένωση αλληλεγγύης. Κύριε πρωθυπουργέ σε ευχαριστούμε πολύ που ήρθες. Μιλήσαμε για τους καλύτερους τρόπους προκειμένου να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Είναι απαραίτητο να γίνουν πολλές επενδύσεις και χρειάζεται άμεση βοήθεια. Θα είμαστε γρήγοροι, ευέλικτοι και θα βρούμε λύσεις. Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ», συνέχισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφέρθηκε σε πέντε άμεσους τρόπους χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα είπε ότι θα αντλήσουμε χρήματα από την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο που δεν δαπανήθηκαν, μίλησε για πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης, για κεφάλαια που θα διοχετευθούν φέτος και για το νέο πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Όλα αυτά τα ταμεία θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές. Θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει 2,2 δισ. ευρώ. Η ΕΕ είναι δίπλα σας για να διοχετεύσει πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα το θέσουμε και αν συμβεί θα έχετε από εκεί 400 εκ ευρω. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους και από το πρόγραμμα Next Generation 2. Θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές και γρήγορα. Σε δύο ημέρες θα βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα σας όχι μόνο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή αλλά και για να δημιουργήσουμε και ό,τι καταστράφηκε», πρόσθεσε.

Κατανομή των πόρων

Ειδικότερα η κατανομή των πόρων έχει ως εξής:

Η συζήτηση που διεξήχθη με την Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για τη παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,25 δις. ευρώ προς σκοπούς αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

  1. τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
  2. την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
  3. το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Το ευχαριστώ του Μητσοτάκη

«Ευχαριστώ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκριθήκατε και που στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την βαρύτητα της κατάστασης ανέφερε ότι η Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα υπέστη δύο πολύ μεγάλες καταστροφές, τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπη και σαν να μην έφτανε αυτό στην συνέχεια είχαμε την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα με τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας και της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και ευχαρίστησε τις ομάδες μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές, που συμμετέχουν ακόμη ενεργά στην προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός έδειξε μια φωτογραφία από την περιοχή Μεταμόρφωση πριν και μετά και τόνισε πως δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια καταστροφή.

Το σημαντικότερο, είπε, είναι οι ζωές των ανθρώπων και οι περιουσίες τους. «Προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις επιχειρήσεις τους και στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Ευρώπης. Το καλό είναι ότι η Οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε πρώτες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέρος αυτής της στήριξης θα λάβουν οι άνθρωποι μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Επαναπρογραμματίζουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην ΕΕ για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Θα χρειαστούν πάνω από 2 δις για την ανακατασκευή αυτών που καταστράφηκαν. Με αυτό που βλέπουμε, όσα ξέραμε μέχρι τώρα, δεν ισχύουν και αυτό αφορά και τα μέσα και τα εργαλεία της ΕΕ για να βοηθήσει τους Έλληνες, δεδομένης της μεγάλης κλιματικής αλλαγής. Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψη τέτοιες καταστροφές και δεν μπορούσε να έχει τέτοια κεφάλαια. Είναι προσωπική μου δέσμευση και θα προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερα κεφάλαια για να βοηθήσουμε τις χώρες σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών», συνέχισε επαναλαμβάνοντας πως βλέποντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και άλλους πόρους.

«Το σημαντικό είναι να μην απελπιζόμαστε. Η Ευρώπη θα υποστηρίξει τη χώρα μας και ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ταχύτητα με την οποία ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου. Ήδη δημιουργήσαμε task force που θα κάνει τη λεπτομερή δουλειά για να ξεπεράσουμε κλασικά γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να έρθουν το συντομότερο στην Ελλάδα. Εσείς προσωπικά και η Ε.Ε έχετε στηρίξει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Σημαντικό για τους Ελληνες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους με πράξεις

Ο πρωθυπουργός  συναντήθηκε στο Στρασβούργο και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Κατά την έναρξη της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ρομπέρτα Μετσόλα: Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας. Όπως καταλαβαίνω, θα συναντηθείτε τώρα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δύο σύντομα μηνύματα από εμένα. Πρώτα απ' όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια. Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Πράγματι, βρίσκομαι εδώ σήμερα γιατί έπρεπε να συναντήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα και για την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union). Ορθώς επισημαίνετε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε. Και έχετε δίκιο ότι σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση. Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Φυσικά θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συζητηθεί -σίγουρα θα το θέσω εγώ- στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σας ευχαριστώ και πάλι για την αλληλεγγύη σας. Θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Είναι επίσης σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς στη Θεσσαλία, οι οποίοι χτυπήθηκαν από αυτή την καταστροφή, να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις. Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής και την ομάδα της, στη συνέχεια, θα έχουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα να πούμε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ