Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, αναφερόμενους στους Κροάτες οπαδούς που προφυλακίστηκαν στην Ελλάδα για τα άγρια επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, που στοίχισαν τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.
«Η Ελλάδα συμπεριφέρεται στους κατηγορουμένους ως αιχμαλώτους πολέμου», τόνισε, υποστηρίζοντας πως αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός της Κροατίας θα σκεφτόταν τι θα μπορούσε να κάνει.
Ο κ. Μιλάνοβιτς υποστήριξε ότι οι 101 κατηγορούμενοι οπαδοί μοιράστηκαν στις ελληνικές φυλακές, προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να χτυπηθούν και να βιαστούν».
Η αντίδραση της Αθήνας
Αμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις νέες δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, είπε:
«Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.
Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».
Χθες, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ελληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Κροάτη ομόλογό του, ο Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του Έλληνα φιλάθλου, καταδίκασε τη συμμετοχή των Κροατών φιλάθλων στα επεισόδια και εξέφρασε την πίστη του ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει αντικειμενικά τα γεγονότα.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός μετέφερε στον Κροάτη ΥΠΕΞ την πεποίθησή του ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αντικειμενικά, αμερόληπτα και επί τη βάσει σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προφυλακισθέντων.
Είχαν προηγηθεί οι πρώτες δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι οι Κροάτες ήρθαν στην Ελλάδα «για να κάνουν επεισόδια», ωστόσο είπε πως είναι πολίτες που έχουν δικαιώματα και ότι οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσεις για πέντε ημέρες. Αυτός ο χρόνος λήγει τώρα (...) Αν οι ελληνικές Αρχές κρατήσουν και τους 100 προφυλακιστέους με κάποιου είδους "τεχνητής κράτησης", αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης».
Αντίδραση από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ) επισήμανε σε προχθεσινή ανακοίνωσή της ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας «συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας».
Παράλληλα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ ανέφερε:
«Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!