Εναν πολύ ανήσυχο πρωθυπουργό βλέπουν όσοι συναντώνται για οποιονδήποτε λόγο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες. Οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν αποτυπώσει την επίδρασή τους στο πρόσωπο και τη διάθεση του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επιβλέπει τις προσπάθειες κατάσβεσης των εκατοντάδων εστιών φωτιάς και κρατά σημειώσεις στο μπλοκάκι του.
Τα πρώτα συμπεράσματα για τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Οι πληροφορίες για τις σκέψεις και τις πιθανές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη παρέχονται με το… σταγονόμετρο, ωστόσο μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια πρώτα συμπεράσματα, αντλώντας στοιχεία και από τους κατά περίπτωση συνομιλητές του.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο πρωθυπουργός έχει εγγράψει στο ενεργητικό των συνεργείων που επιχειρούν τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Ειδικότερα, η ως τώρα απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την έγκαιρη μετακίνηση περίπου 19.000 ανθρώπων οι οποίοι σώθηκαν, ακριβώς διότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες λειτούργησαν -με αιχμή το 112- εγκαίρως και κατάφεραν να αλλάξουν τόπο σε αυτούς τους ανθρώπους, πριν εγκλωβιστούν από τις φλόγες και κινδυνεύσει η ζωή τους.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπινου πληθυσμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα λόγω φυσικής καταστροφής» μας λέει στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος.
►Διαβάστε επίσης: Πώς προετοιμάζεται η επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας
Ο Μητσοτάκης εξετάζει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει προσεκτικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πυρκαγιές -ιδιαίτερα αυτές στη Ρόδο- στην τουριστική κίνηση καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και συνεπώς της τουριστικής περιόδου. Ως τώρα τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ωστόσο ο πρωθυπουργός ανησυχεί και ζητά περισσότερη προσπάθεια, ώστε κατά το δυνατόν να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Όπως είπε, όμως, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή «απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό… βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη φωτιά» κι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όλους, όσοι μετείχαν στη μεγάλη προσπάθεια διάσωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Ρόδος επλήγη σε ποσοστό περίπου 10% ως προς την τουριστική της κίνηση και τόνισε την ανάγκη αυτή η κατάσταση να αναστραφεί προς τη θετική πλευρά.
Εξήρε την αυταπάρνηση των κατοίκων της Ρόδου
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την αυταπάρνηση των κατοίκων της Ρόδου, τους επαίνους της διεθνούς κοινότητος σχετικά με την επιχειρησιακή επάρκεια των μέσων και των υπηρεσιών που κινητοποιήθηκαν, αλλά και τα καλά λόγια πάρα πολλών τουριστών που, μέσα στην κόλαση της φωτιάς, επιβραβεύουν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κινητοποίηση της ελληνικής Πολιτείας. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που θα ήθελαν να έλθουν στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να παρακολουθούν από κοντά τις ενέργειες και τον συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών «επί του πεδίου», δηλαδή την ώρα που δίνονται οι μάχες εναντίον των αναρίθμητων εστιών φωτιάς.
Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο - Τέλος στις παθογένειες της εποχής του Μαυρογυαλούρου
Οι μαύρες τρύπες
Ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει ήδη εντοπίσει τις «μαύρες τρύπες» στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Το υπαινίχθηκε και χθες στη Βουλή, αλλά ήδη έχει προσανατολίσει την προσοχή του στις ελλείψεις που εντόπισε στον τομέα της πρόληψης.
Λεπτομέρειες για το τι ακριβώς έχει εντοπίσει ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν διαρρεύσει προς τα έξω, ωστόσο φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε σημαντικές αλλαγές στη δασική πολιτική της κυβέρνησης, με μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα δάση από τις αποκεντρωμένες Αρχές στο υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, το οποίο στον τομέα αυτό θα συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ένα νέο δίκτυο αντιπυρικών ζωνών, αλλά και παρατηρητηρίων μέσα στις δασικές εκτάσεις, πολύ πιο εκτεταμένους καθαρισμούς δασών.
Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης εντόπισε την αδυναμία των αποκεντρωμένων δομών του κράτους (Περιφέρειες και Δήμοι) στη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές που επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι προσπάθειες ελέγχου και κατάσβεσης των πυρκαγιών, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών θα κληθεί να διερευνήσει το βαθμό αξιοποίησης των κονδυλίων που έλαβε η Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!