Την αξιοποίηση ενός «παραθύρου ευκαιρίας» που άνοιξε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου στη γειτονική χώρα, αναζητούν οι δυο νέοι υπουργοί Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.
Η επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου συμφωνήθηκε η εκπόνηση του νέου «οδικού χάρτη» επαναπροσέγγισης των δυο χωρών, με τελικό στόχο την επίλυση της βασικής διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών, δηλαδή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο οδικός χάρτης
Το πρώτο στάδιο του νέου αυτού οδικού χάρτη θα είναι η επανενεργοποίηση του λεγόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με αμοιβαία δέσμευση για αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις που δημιουργούν εντάσεις και αποσταθεροποίηση στο Αιγαίο, ενώ σημαντικός σε αυτό το πεδίο θα είναι και ο ρόλος των υπουργών Άμυνας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, που ήδη έχουν κάνει μια σχετική προετοιμασία.
►Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης πάει στην Κύπρο με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο
Ωστόσο το «φιλέτο» για τη νέα φάση των διμερών σχέσεων, είναι το κομμάτι του «πολιτικού διαλόγου» το οποίο θα προετοιμάσουν οι δυο ΥΠΕΞ, Γεραπετρίτης και Φιντάν. Εκεί θα τεθεί και το ζήτημα της οριοθέτησης όπου, προφανώς, θα διαπιστωθεί αγεφύρωτη διαφορά μεταξύ των δύο μερών.
Έτσι, θα δρομολογηθεί η διαδικασία που ίσως οδηγήσει στην παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπό την προϋπόθεση ότι Αθήνα και Άγκυρα θα συμφωνήσουν και θα συνυπογράψουν το σχετικό συνυποσχετικό.
Τι προσπαθούν να πετύχουν Ελλάδα και Τουρκία
Οι δυο κυβερνήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν το θετικό κλίμα, καθώς φαίνεται ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν προσελκύσει την προσοχή των ισχυρών της Δύσης, καθώς συνδέονται άμεσα με την προοπτική επιστροφής της Τουρκίας και προσωπικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους κόλπους του δυτικού κόσμου, μετά από ένα διαρκές φλερτ με τη Ρωσία, που σε κάποιες φάσεις εξελίχθηκε έως και σε στρατιωτική συνεργασία.
Στο πλαίσιο του θετικού κλίματος η μεν Τουρκία σταμάτησε τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο εντός του FIR Αθηνών και σταμάτησαν εντελώς τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα έκλεισε το Κέντρο Υποδοχής Κούρδων στο Λαύριο, το οποίο είχε προκαλέσει αρκετές τριβές μεταξύ των δυο χωρών το προηγούμενο διάστημα.
Στο βάθος η νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο
Εάν αυτό το θετικό momentum συνεχιστεί, τον Σεπτέμβριο προβλέπεται νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου και θα φανεί εάν το μεγάλο θέμα του ζητήματος που χωρίζει τις δυο χώρες μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή όχι.
Ο κρίσιμος παράγοντας
Κρίσιμος παράγοντας σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που θέλουν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα για να εκτονωθεί με στρατηγικούς όρους η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Έχοντας στα χέρια της τη ροή των οπλικών συστημάτων F-16 και F-35, αλλά και της δυνατότητας να στηριχθεί η παραπαίουσα τουρκική οικονομία με δυτικά κεφάλαια, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να «ανταλλάξει» αυτή τη βοήθεια με μια ουσιαστική προσπάθεια των δυο κυβερνήσεων να λυθεί μέσω Χάγης η διαφορά που αναγνωρίζει τόσο η Ελλάδα όσο κι η Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ).
Ίσως μέσα στο 2023 φανεί, τελικά, φως στην άκρη του ατέλειωτου, σκοτεινού τούνελ των ελληνοτουρκικών σχέσεων…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!