Για τις 26 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνδυάσει την μετάβασή του στη Λευκωσία, όχι μόνο με τις συζητήσεις που θα κάνει με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και με την συμμετοχή του στην τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, στην οποία θα μετάσχει και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο πρωθυπουργοί, Ελλάδας και Ισραήλ, θα βρεθούν στη Μεγαλόνησο από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, οπότε θα δειπνήσουν μαζί -ίσως και μετά συζύγων- προκειμένου να συζητήσουν πιο ελεύθερα από όσο επιβάλλει το πρωτόκολλο, θέματα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας- Δύσης και πόσο αυτές επηρεάζουν τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις διμερείς σχέσεις Αθήνας- Τελ Αβίβ.
Και ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα
Η Διάσκεψη και οι επιμέρους συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών της, θα πραγματοποιηθεί λίγες μόνο ημέρες μετά τη σημερινή, 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, γνωστής ως «Αττίλας Ι», που αποτέλεσε τον καταλύτη της κατάρρευσης της χούντας το καλοκαίρι του 1974. Στις επετειακές εκδηλώσεις παρίσταται ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στην άλλη πλευρά του νησιού, στα κατεχόμενα εδάφη, αναμένεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις δικές του «φιέστες» σχετικά με τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 1974. Ο κ. Ερντογάν ταξιδεύει για την κατεχόμενη Κύπρο για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς εκεί έκανε το πρώτο του ταξίδι μετά την επανεκλογή του στις τουρκικές κάλπες του Μαΐου.
Ήδη βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου καταβάλλονται προσπάθειες λείανσης των διαφορών Ελλάδας- Τουρκίας και ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών με προοπτική παραπομπής του θέματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συνεπώς το ερώτημα είναι πόσο βοηθά στην προσπάθεια αυτή, η επετειακή «υπενθύμιση» μέσω των εκδηλώσεων μνήμης, του τι έγινε στην Κύπρο πριν 49 χρόνια.
►Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Τα δύο όπλα της νέας κυβέρνησης, η στάση της αντιπολίτευσης και το μεγάλο ερώτημα
Η Τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ
Φυσικά η ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να θυμάται και να διεκδικεί την εφαρμογή του Διεθνούς δικαίου, ειδικά κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Από την άλλη είναι σαφές ότι οι Τούρκοι έχουν τους δικούς τους λόγους να «γιορτάζουν» μια ακόμα επιτυχή τους κατακτητική προσπάθεια.
Ωστόσο, σε λίγες μέρες γίνεται η Τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και επίκειται νέα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν και η έναρξη του πολιτικού διαλόγου, με την ευθύνη να προετοιμάσουν τις δυο χώρες γι’ αυτόν, να έχει ανατεθεί στους δυο Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Επί της ουσίας η Τριμερής Διάσκεψη θα ενδυναμώσει τις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, υπό το φως των νέων εξελίξεων σχετικά με τους προσανατολισμούς της τουρκικής ηγεσίας, και θα διατάξει δυνάμεις- πρωτίστως στο διπλωματικό πεδίο- στο νέο μπράντεφερ που προφανώς θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές του Αιγαίου, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.
►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: O οδικός χάρτης μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Σε αυτό το πεδίο, η Ελλάδα έχει σταθερούς, στενούς συμμάχους τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τις πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κυρίως τον Λευκό Οίκο αλλά και συνολικά το αμερικανικό Κογκρέσο. Έχει επίσης τα «κλειδιά» των σχέσεων Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη σταθερή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να βρίσκεται κοντά στη Δύση, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται τις Αρχές που διέπουν τη λειτουργία των δυτικών κοινωνιών και ειδικότερα τις διατάξεις του Διεθνούς δικαίου και τις Αρχές της Καλής Γειτονίας.
Το αν αυτά τα όπλα αποδειχθούν αποτελεσματικά ή όχι, μένει να φανεί στις επόμενες εβδομάδες…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!