Με μια μικρή αναβολή μιας εβδομάδας στις ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι εκλογές για ανάδειξη του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η μετάθεση των ημερομηνιών στις 10 (πρώτος γύρος) και στις 16 (επαναληπτικός γύρος μεταξύ των δυο πρώτων του Α ‘ γύρου) Σεπτεμβρίου, προέκυψε μετά από συμβιβασμό των αντιτιθέμενων απόψεων μεταξύ των μελών της Κ.Ε. για το πότε θα έπρεπε να διεξαχθούν οι εκλογές.
Θα προηγηθεί το Διαρκές Συνέδριο (μονοθεματικό με αποκλειστικό θέμα την εκλογή νέου προέδρου) στις 3 Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση δεν πέρασε ομόφωνα, ούτε καν με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά υπήρξε αναμέτρηση ως το τέλος και τελικά ψηφίστηκε από 160 μέλη, ενώ άλλα 88 διαφώνησαν.
►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Μετάθεση μιας εβδομάδας για την εκλογή προέδρου - Πέρασε άνετα η πρόταση Σβίγκου
Οι τέσσερις υποψήφιοι και η νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε ότι τέσσερα θα είναι τα πρόσωπα που θα «τρέξουν» στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα:
- Η Έφη Αχτσιόγλου,
- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,
- ο Νίκος Παππάς και
- ο Στέφανος Τζουμάκας
Πρόκειται για υποψηφιότητες που «έσπασαν» τις τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ανέτρεψαν συμμαχίες και συμπορεύσεις ετών και προφανώς προετοιμάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για μια πραγματικά νέα εποχή, μετά την εκλογή νέου προέδρου.
Ένταση και συγκρούσεις
Οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής είχαν όλα τα χαρακτηριστικά που συναντούμε σε μεγάλα κόμματα μετά από μια σημαντική εκλογική ήττα: Δηλαδή, είχε ένταση, διαφωνίες, ακόμα και προσωπικές συγκρούσεις, είχαν παραιτήσεις, αλλαγές θέσεων, ατέρμονες συζητήσεις επί των διαδικαστικών αλλά και καθαρές τοποθετήσεις υπέρ ενός ή άλλου υποψηφίου.
Στις κορυφαίες στιγμές της συνεδρίασης περιλαμβάνονται, ασφαλώς:
- η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου,
- η προτροπή του Νίκου Μπίστη προς τον Στέφανο Τζουμάκα να αναθεωρήσει την απόφασή του για την υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,
- η παραίτηση από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, του Χρήστο Σπίρτζη και
- η σφοδρή σύγκρουση του Παύλου Πολάκη με τον διευθυντή της Αυγής, Σπύρο Ραπανάκη.
Ο κ. Πολάκης μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είπε ανάμεσα σε άλλα και ότι «ο Αλέξης ως Πρόεδρος, ακόμη και με τους όρους life style που τείνουμε να αποδεχτούμε, ήταν περισσότερο από επαρκής. Αποδείχτηκε, όμως, ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη φάση, που διαδικασίες fast track με χαρακτηριστικά καλλιστείων…».
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό, αναφέροντας σε ανάρτησή του στα social media: «Είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε γυναίκα υποψήφια, οι αθλιότητες περί καλλιστείων και διαδικασίων life style δεν θα ακούγονταν. Την επόμενη μέρα δίνεται η ευκαιρία να μπουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές με το λούμπεν, τον σεξισμό και τις ψευτοπαλικαριές» για να ακολουθήσει οργισμένη απάντηση Πολάκη:
«Διευθυντή της Αυγής, αυτό άκουσες από την ομιλία μου;;;Τα αλλά δεν τα άκουσες; Η απλά δεν μπορείς να αρθρώσεις κιχ και ΤΟΛΜΑΣ να με λες λούμπεν!! Εσυ, εμένα!!! Μόνο για φτύσιμο ειναι οι χαρακτηρισμοί σου. Πράγματι είναι καιρός να μπουνε κατακόκκινες γραμμές στην δηθενια στη θολούρα στον δικαιωματισμο του περιθωρίου,στα άκαπνα και ακίνδυνα κομ ιλ φω ,ανασηκωμένα φρυδακια που νομίζουν πως είναι ο ορισμός της αριστεράς».
►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία ο Χρήστος Σπίρτζης
Η διαφοροποίηση Σπίρτζη
Ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης επιμένει στη θέση του για εκλογή προέδρου αργότερα από την αποφασισμένη ημερομηνία (και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο), εκφράζοντας έτσι τη συνολική του αντίθεση στον οδικό χάρτη που αποφάσισε η Κ.Ε. Βέβαια, ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν πως η εκλογή πρέπει να μετατεθεί για το Νοέμβριο ήταν επώνυμα στελέχη του καθοδηγητικού οργάνου, όπως (εκτός του κ. Σπίρτζη) η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Κατερνίνα Νοτποόυλου αλλά και ο υποψήφιος για την προεδρία, Νίκος Παππάς.
Στην ομιλία του ο κ. Σπίρτζης ανέφερε, μεταξύ άλλων κι ότι «οι διαδικασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, στις 26 Αυγούστου και η εκλογή σε λίγες ημέρες Προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και θα είναι η πρώτη ήττα μας».
Κείμενο πολιτικής παρέμβασης κατέθεσε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η «Ομπρέλα», στο οποίο επισημαίνει ότι μετά το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την αξιοπιστία του προς τους οπλίτες, κάτι που αξιοποίησε η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές του 2019 και του 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!