Πιστό στην πολιτική του παράδοση, του προοδευτικού πατριωτισμού, που εγκαινιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένει και σήμερα το ΚΙΝΑΛ, που αξιοποιεί τις κυβερνητικές επιδόσεις στην αμυντική μας βιομηχανία προκειμένου να ασκήσει την αντιπολιτευτική του κριτική. Εδώ και πολύ καιρό, το Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την αναζήτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανόρθωση, ανάπτυξη και αξιοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Τα προβλήματα στην ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, όπως πιστεύει η Χαριλάου Τρικούπη, συσσωρεύτηκαν την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πορεύεται χωρίς συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την ανόρθωση και ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, κάτι που αν είχε γίνει, θα μπορούσε να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση, λέει το ΚΙΝΑΛ, αδράνησε χαρακτηριστικά, παρά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και δεν προχώρησε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Κοινοβουλευτικό Ομάδα του Κινήματος κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Γεωργιάδη και Άμυνας Παναγιωτόπουλο, με την οποία εγκαλούν την κυβέρνηση:
- Για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της ΕΑΒΙ, για τη συμβολή του στην Οικονομική Ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας και για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Χώρας μας.
- Για την αδράνειά της στην εκπόνηση και έγκριση αξιόπιστων επιχειρησιακών σχεδίων για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ και την συνέχεια της απαξίωσής τους, από την αδυναμία αντιμετώπισης των σοβαρών επιχειρησιακών και οικονομικών προβλημάτων τους.
- Για την μη λήψη και επίσπευση περαιτέρω μέτρων, υλοποίησης της ισχύουσας Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ) για αποτελεσματική ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής αυτονομίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και τη μέριμνα για τη διασφάλιση κάλυψης όλων των αναγκών που υπάρχουν σε περιόδους κρίσης, επιστράτευσης ή πολέμου, με τη διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής – βιομηχανικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη, σε συγκεκριμένους, στρατηγικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.
- Για την αναποτελεσματικότητα στην επανεκκίνηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, με τον συνδυασμό των προμηθειών και των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και τη διασφάλιση ότι η σημαντική αυτή παραγωγική και τεχνολογική βάση θα είναι διαθέσιμη για τις ανάγκες της Χώρας σε κάθε περίπτωση.
- Για την έλλειψη εμπιστοσύνης στις εγχώριες παραγωγικές και τεχνολογικές δυνατότητες, ώστε να μεριμνήσει για τη διασύνδεση του επιχειρηματικού σχεδιασμού των Εγχώριων Αμυντικών Βιομηχανιών με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Χώρας. Σε καμιά από τις αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν ελήφθη πρόνοια για παραγωγή μέρους των προγραμμάτων στην Ελλάδα και για υποχρέωση του ξένου προμηθευτή να μεταφέρει τεχνολογία στην χώρα μας, όπως αναφέρει το κείμενο της επερώτησης.