Λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η -σφοδρή, όπως αναμένεται- σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τα όσα έχουν διαμειφθεί στο δημόσιο διάλογο σχετικά με το ελληνικό #MeToo, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πέρα από τα ήδη γνωστά στοιχεία που ασφαλώς θα υπογραμμίσει: Σπίλωση του ονόματός του μέσω ανυπόστατων φημών περί γνωριμίας του με τον Δ. Λιγνάδη, σπίλωση ολόκληρης της ΝΔ μέσω των social media με το hashtag-ντροπή «ΝΔ-Παιδεραστές», εμετικές αναρτήσεις τύπου Πολάκη, αλλά και υπεράσπιση του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας Μενδώνη, είναι τα σημαντικότερα από αυτά.
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση καταγράφει στοιχεία που δικαιώνουν τις προσπάθειές της σε όλα τα άλλα μέτωπα της πολιτικής. Έτσι, χθες το απόγευμα, σε ένα διάλειμμα των αλλεπάλληλων συσκέψεων, κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που βρίσκεται η χώρα μας από το 2018.
Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαιναν ότι πρόκειται για την 6η συνεχόμενη έκθεση με θετικό περιεχόμενο που δημοσιεύεται επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, και η 4η που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο του κορονοϊού.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η έκθεση αναγνωρίζει την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση από την αρχή της πανδημίας, επιβεβαιώνει το πόσο αποτελεσματική υπήρξαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική συγκράτηση της ανεργίας. Τα αρμόδια στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν πολύ σημαντικό το ότι γίνεται ειδική αναφορά στη έκθεση στην τόνωση, όσο το επέτρεψαν οι συνθήκες, της ρευστότητας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χάρη στα εργαλεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση.
Η έκθεση αναφέρεται με πολύ θετικό τρόπο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κι αναφέρει ειδικότερα τους τομείς της εκπαίδευσης, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης και του λογιστικού πλαισίου της γενικής κυβέρνησης (όπου συμπεριλαμβάνει τις δημόσιες επενδύσεις).
Σε όλα αυτά, οι κυβερνητικοί παράγοντες προσθέτουν την ευμενή υποδοχή του προγράμματος «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη θετική ανταπόκριση στην κατάθεση εκ μέρους της Αθήνας λεπτομερούς προγράμματος αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ επιτεύγματα θεωρούνται ακόμα η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε επίπεδα που δεν δημιουργούν ανασφάλειες και η επίτευξη ιστορικά χαμηλών επιτοκίων στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Τέλος η έκθεση επικροτεί την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του υπόλοιπου δανείου που είχε χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!