Μια απαιτητική και με πολλές δυσκολίες ατζέντα περιμένει τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ορκίζεται σήμερα στη μία το μεσημέρι και μετά το κάθε μέλος της παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του από τον αντίστοιχο υπηρεσιακό υπουργό.
Η δεύτερη κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη ξεκινά χωρίς καμία περίοδο χάριτος, με επιβαρυμένα πολλά μέτωπα όπως αυτό της ακρίβειας, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της ενεργειακής κρίσης, των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών κλπ.
►Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Το πολιτικό «χρηματιστήριο» της νέας κυβέρνησης - Οι κερδισμένοι και οι νέοι
Τα πρωτα νομοσχέδια
Τα πρώτα νομοσχέδια είναι έτοιμα, κι αφορούν το πρώτο στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, με τις μεταφορές αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο (πχ ο αθλητισμός από το Πολιτισμού στο Παιδείας), τη δημιουργία νέων κυβερνητικών δομών (πχ υπουργείο Οικογένειας) και τη συνακόλουθη δημιουργία των αντίστοιχων θέσεων.
Ακολουθεί ένα νομοσχέδιο που περιγράφει τις προτεραιότητες και τους κεντρικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές θα έχουν αποτυπωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα αναγνωστούν και θα συζητηθούν στη Βουλή, το τριήμερο 6- 8 Ιουλίου.
►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση κολλητών και απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Οι νέες φοροελαφρύνσεις
Με ελαφρύνσεις θα ξεκινήσει τη νέα του θητεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ακριβώς έκανε και στην αρχή της πρώτης, το καλοκαίρι του 2019. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποτυπώνεται:
- η μείωση των τεκμηρίων,
- η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το ακίνητό τους,
- η αύξηση του αφορολόγητου,
- η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κλπ.
Αναμένεται επίσης αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση επιδομάτων όπως της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, η νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών και το youth pass για όσους είναι 18 ετών.
Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στον έλεγχο του Δημοσίου, τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου για το ρεύμα των πολυτέκνων, καθώς και οι προβλέψεις για αύξηση των συντάξεων, τον εξορθολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης κλπ.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της δύσκολης κυβερνητικής ατζέντας για τους επόμενους μήνες είναι οι λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές», που έχει ανάγκη η κοινωνία, τις οποίες μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προεκλογικές του συνεντεύξεις και επεσήμανε προ ημερών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Η υποχρέωση ανταπόκρισης των δημοσίων υπηρεσιών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η αξιολόγηση σταδιακά σε όλες τις δομές του δημοσίου, η γενίκευση των «υπηρεσιών μιας στάσης» για όσες υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο ακόμα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ψηφιακά, είναι οι σημαντικότερες από αυτές τις αλλαγές.
Πρώτη προτεραιότητα δίνεται στην βελτίωση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, κάτι που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης.
Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι που αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο και τις Υποδομές, υποχρεώσεις που «πέφτουν» στους ώμους του νέου υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.
Ελληνοτουρκικά
Ξεχωριστό κομμάτι της ατζέντας που έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα ελληνοτουρκικά, με δεδομένη και την συμφωνία του χθες στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, να υπάρξει συνάντηση των δυο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.
Το νέο δίδυμο της εξωτερικής μας πολιτικής, οι Μητσοτάκης- Γεραπετρίτης πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας με τους εξοπλισμούς από τη μια και τη διεύρυνση κι ενδυνάμωση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας από την άλλη, και τη διατήρηση κι ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας Αθήνας- Άγκυρας, με προοπτική την ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ή την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Παράλληλα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αναπτύξει την ευρωπαϊκή διπλωματία και να πιέζει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αποφασίζουν νωρίτερα και πιο αποφασιστικά, σε έναν κόσμο με τεράστιες αλλαγές και επικείμενες συγκρούσεις σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και ρευστότητας.
►Διαβάστε επίσης: Μαξίμου: Προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης οι μεγάλοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι
Ζητούμενο η ταχύτητα
Αυτό το «εκρηκτικό» μείγμα πολιτικών προτεραιοτήτων πρέπει να διαχειριστεί και να προωθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες που αυτός επέλεξε για τη νέα του κυβέρνηση.
Άλλωστε, όπως έχει πει παλαιότερα ένας έμπειρος πολιτικός «το ωφέλιμο χρονικό διάστημα για μια κυβέρνηση είναι το πρώτο εξάμηνο μετά την εκλογή της».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!