Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

«Εχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε ειναι να ψάχνουμε να βρούμε αστείες δικαιολογίες», τόνισε  ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σημείωσε ότι ήταν εκεί τα λιμενικά σκάφη και όμως το πλοίο βυθίστηκε και σημείωσε πως «το να λέμε ότι δεν ζήτησαν βοήθεια, ότι δεν υπάρχει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και μετά να λένε ότι έγινε επιχείρηση… Αντί γι' αυτές τις αντιφάσεις εγώ θα προτιμούσα ένα πράγμα, να ακούσω μια συγγνώμη». Σχολίασε ότι δεν τον απασχολεί τι λέει η ΝΔ «γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτια της, στην πολιτική της, στη μεταναστευτική πολιτική της».

«Εγώ δεν αναζητώ ευθύνες, εγώ λέω πώς έχουν τα πράγματα, ότι εδώ και μια 4ετία η χώρα κινείται σε άλλη επιχειρησιακή γραμμή από αυτήν που είχαμε εμείς», τόνισε. «Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία έχει προτεραιότητα, δεν κοιτάζω το πολιτικό κόστος, υπερασπίζομαι αξίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διασώζονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι εδώ και μια 4ετία «έχει ακολουθήσει μια πολιτική στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές», για να υπογραμμίσει ότι «και η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη σε αυτό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι ‘πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση». Σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ταυτόχρονα οι αξίες μας και το διεθνές δίκαιο επιβάλουν να δίνουμε και προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Αν κάνουμε το ένα χωρίς το άλλο δεν οδηγούμαστε πουθενά, πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και τη φύλαξη των συνόρων και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής». Είπε ότι πρέπει να υπάρχουν νόμιμες πύλες εισόδου ώστε να μπορεί αν ασκηθεί το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να έχει η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο και αν κριθεί αναλόγως να μπορεί να περάσει και ταυτόχρονα ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο 2 γιατί δεν μπορεί όλο το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής. Χρειάζεται νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, τόνισε.

Στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα και τις επιχειρήσεις, διάσωσης και τους διασωθέντες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «προφανώς και έχει δικαίωμα» και μάλιστα ότι ήταν και υποχρέωση της να είναι εκεί. «Αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκήσουν κριτική στην εξουσία τότε αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό όπως και υγιής ήταν και η αντίδραση της ΠτΔ που πήγε και τους μίλησε», σχολίασε.

Πρόσθεσε, ότι η αντίδραση των νέων να κάνουν κριτική στην εξουσία, όχι μόνο στην πρόεδρο, αλλά και στον ίδιο και σε όλους, είναι υγιής αντίδραση. «Δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση, και απάντηση με ωραίο τρόπο μάλιστα από την ΠτΔ».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητας»

Μιλώντας για την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τη Ροδόπη, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «επιδίδεται σε ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητας στο θέμα αυτό». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός τέσσερα χρόνια και διεκδικεί να είναι για άλλα τέσσερα χρόνια, «δηλαδή να συνεχίσει να διαχειρίζεται ευαίσθητα εθνικά θέματα» και πως «από το '74 μέχρι σήμερα, καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε εργαλειοποιήσει με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ και ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα στην προεκλογική αρένα».

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δράση του προξενείου και για επαφές με τους δύο βουλευτές του κόμματος, απαντώντας ότι «προφανώς δεν είχαμε καμία ενημέρωση, η ενημέρωση που είχαμε ήταν μια στημένη απόπειρα να δημιουργηθεί ένταση σε ένα θέμα στο οποίο θα έπρεπε όλοι να ομονοούμε». Είπε ειδικότερα, ότι προεκλογικά καμία ενημέρωση δεν είχε και ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει απολύτως ψέματα ότι τον ενημέρωσε προεκλογικά. «Μετεκλογικά, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μου στείλει ένα απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ που είχε αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση όλων των υποψηφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο, δεν έστειλε τον αρχηγό της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν ήθελε κάτι να μου επισημάνει, όπως έκανα εγώ πολλάκις όταν ήμουν πρωθυπουργός…», «μόνο μου έστειλε ένα έγγραφο και δυο εβδομάδες μετά, αποσπασματικά σημεία του εγγράφου διέρρευσαν ως δια μαγείας στα ΜΜΕ», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε πάρει δεκάδες τέτοια ενημερωτικά και απόρρητα σημειώματα από την ΕΥΠ για τη δράση του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και για συναναστροφές και με πλειονοτικούς και με μειονοτικούς πολιτευτές, όπως είπε. «Ουδέποτε μου πέρασε απ' το μυαλό να τα κάνω φέιγ βολάν και να τα θέσω στη δημόσια αντιπαράθεση». Σχολίασε ότι τα αξιολογεί τα σημειώματα και δεύτερη και τρίτη φορά «όταν πρόκειται για σημειώματα μιας ΕΥΠ, που δεν δίστασε ο κ. Μητσοτάκης να την εργαλειοποιήσει 4 χρόνια τώρα και να την κάνει να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Το κύριο επιχείρημα μας είναι το πρόγραμμα μας»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου, το κύριο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμά του. Τόνισε ότι είναι δύο τα σχέδια διακυβέρνησης που αντιπαρατίθενται: «Από τη μια αυτό που καταθέσαμε στον ελληνικό λαό και από την άλλη της ΝΔ». Είπε ότι στο πρόγραμμά της η ΝΔ αναφέρει «πολλά που δεν έχει σκοπό να κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει». Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ΝΔ κατέθεσε το μεσοπρόθεσμο «στο οποίο δεν εμπεριέχεται καμία από τις προτάσεις της ΝΔ, αντιθέτως προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι δαπάνες για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατα 730 εκατ. σε πραγματικούς όρους, θα μειωθούν κατά 1,1 δισ. οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου, άρα δεν θα έχουμε έξοδα για τα δημόσια νοσοκομεία και τα σχολεία και δεν θα αυξηθεί 25% ο μέσος μισθός όπως λέει η ΝΔ, παρά μονάχα 1,4% σε πραγματικούς όρους». Πρόσθεσε ότι υπάρχει και η «ατζέντα Πνευματικού» για το ΕΣΥ, που είναι, όπως είπε, ατζέντα σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού, περαιτέρω συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών και διαλογής ασθενών. 

Είπε ότι σε αυτά τα δύο σχέδια διακυβέρνησης του τόπου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να επιλέξουν «ανάμεσα σε ένα σχέδιο που προτάσσει την ανάγκη να στηριχτεί η κοινωνία, ή ένα πρόγραμμα που έχει πάρα πολλά κρυφά σημεία και πάρα πολλά που λέγονται αλλά δεν θα υλοποιηθούν». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες που βλέπουν σήμερα «τους κινδύνους στη διαμόρφωση ενός αντίστοιχου συσχετισμού» με εκείνον της 21ης Μαΐου και ότι «δεν είναι υγιής μια δημοκρατία που δίνει λευκή επιταγή σε μια ανεξέλεγκτη παντοδύναμη κυβέρνηση», να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα, «ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό, χρειάζεται μια αντιπολίτευση να μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, να στηρίξει τις κοινωνικές ανάγκες και να μπορεί να αντισταθεί απέναντι στις πολιτικές της».  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ