Την πιο δύσκολη μάχη της 15ετούς θητείας του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει αυτή την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του κόμματος, μετά την εκλογική καθίζηση του Μαΐου, χρειάστηκε να βρει μια πολιτική πλατφόρμα και, κυρίως, ένα εκλογικό διακύβευμα για τον κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να ανακοπεί αυτό που πολλοί θεωρούν αναπόφευκτο, δηλαδή την αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ για το ποιο θα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εάν φτάσει σε αυτό το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά δύσκολη και η δική του προεδρική θητεία υπονομευμένη, αν όχι τελειωμένη.
►Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Αθλιότητα Μητσοτάκη και λογικές μαφίας στη Ροδόπη από τη Μπακογιάννη
Οι τρεις αλλαγές εν κίνησει
Η ανάγκη ώθησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές ως προς την δημόσια παρουσία του κόμματος.
- Αρχικά επέβαλε σιωπητήριο σε φωνές που αποδείχθηκε ότι έκαναν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό, όπως του Παύλου Πολάκη ή άλλων που με την οξύτητα του λόγου τους δημιουργούσαν αρνητική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο Νίκος Ξυδάκης, γενικά ευπρεπής και κόσμιος στον δημόσιο λόγο του, μετά το περίφημο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» εξαφανίστηκε από τα προεκλογικά τραπέζια που οργανώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
- Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ενέταξε στο στενό πυρήνα των στελεχών που προετοιμάζουν το κόμμα για την εκλογική μάχη του Ιουνίου, τον κ. Νίκο Μαραντζίδη, κάνοντας με αυτό τον τρόπο μια εντυπωσιακή στροφή προς τις πιο τεχνοκρατικές προσεγγίσεις των προβλημάτων που θέτει στον ΣΥΡΙΖΑ η συγκυρία.
- Τρίτον, έβγαλε γρήγορα και αποφασιστικά - κάτι που δεν είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια - νέα στελέχη, φρέσκα πρόσωπα, ώστε ο δημόσιος λόγος του κόμματος να μην θυμίζει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ που συνετρίβη στις κάλπες του Μαΐου. Ακόμα και η σχετικά καινούργια στο πόστο της Πόπη Τσαπανίδου (μετράει μόλις λίγους μήνες στη θέση της εκπροσώπου Τύπου), έχει περιορίσει κάπως τις δημόσιες εμφανίσεις της ενώ αντίθετα τις πυκνώνουν νέα τεχνοκρατικά στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Νικόλας Φαραντούρης κλπ.
►Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί στη ΝΔ
Στροφή στην προγραμματική συζήτηση
Στο καθαρά πολιτικό πεδίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η στροφή του προεκλογικού ενδιαφέροντος στα προγράμματα των κομμάτων είναι ευνοϊκή για το κόμμα του, καθώς επιτρέπει να αναδειχθούν κάποιες εμβληματικές για την Αριστερά προγραμματικές θέσεις, όπως ο δημόσιος χαρακτήρας της Παιδείας, της Υγείας κλπ, σε αντίθεση με τις θέσεις της ΝΔ που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι οι δυο κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στην ευρεία ήττα του Μαΐου είναι η επικέντρωση σε άλλα ζητήματα εκτός των προγραμματικών και η κακοφωνία πολλών από τα στελέχη του, που οδήγησαν τους αναποφάσιστους να στραφούν μαζικά τις τελευταίες ημέρες προς τη Νέα Δημοκρατία.
►Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Το νέο 10λεπτο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ - Στο επίκεντρο μισθοί, υγεία, ακρίβεια
Η βασική δυσκολία της μάχης
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τον Μάιο στον Ιούνιο, δεν μεταβάλλονται ουσιαστικά οι εκλογικές συμπεριφορές, ακόμα κι αν η τελική απόφαση κάποιων εκλογέων ελήφθη κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη.
Γι' αυτό, βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι το βράδυ των εκλογών του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια άνοδο σε σχέση με το αποτέλεσμα του Μαΐου, τουλάχιστον μιας ποσοστιαίας μονάδας.
Αυτό θα δώσει στον έμπειρο πρόεδρο του κόμματος τη δυνατότητα να υποστηρίξει μετεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο του και ότι τώρα, με πρώτο στάδιο τις εκλογές του Ιουνίου, αρχίζει η πολιτική του ανάκαμψη. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει πραγματικές πιθανότητες στον ίδιο να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στο κόμμα, τις οποίες δεν έκανε τα περασμένα χρόνια.
Αν, αντίθετα, η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της 25ης Ιουνίου υπολείπεται ακόμα κι εκείνης της 21ης Μαΐου, τότε τα πράγματα για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για την φυσιογνωμία του κόμματος όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία 15 χρόνια, θα είναι από εξαιρετικά δύσκολα, ως μη αναστρέψιμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!