Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν δυναμικά μέσα από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, αποτυπώνουν και την συμπεριφορά των κομμάτων στη νέα προεκλογική περίοδο που ξεκινά από το σαββατοκύριακο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαλμά.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα κονταροχτυπηθούν για τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχοντας ως σημείο αναφοράς τους… τη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να πείσουν τους εκλογείς στην κάλπη του Ιουνίου για το ποιο από αυτά μπορεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να αντιπολιτευθεί τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη που -και οι δυο προεξοφλούν ότι- θα σχηματιστεί στις 26 Ιουνίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών για να «μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση» και ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε στο ότι το κόμμα του έχει «εθνικό καθήκον να υπάρχει μια ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη για τον τόπο» κι αυτό θα γίνει εάν επιτευχθεί ο στόχος του που είναι να «αναγεννηθεί η δημοκρατική παράταξη».
Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξουν τη «διόρθωση» όπως λένε, των εκλογικών τους ποσοστών. Θα δείξουν ότι «πήραν το μήνυμα» και ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως αξιόπιστη και αξιόμαχη αξιωματική αντιπολίτευση. Θα αναζητήσουν πολίτες με αριστερές καταβολές ή γενικότερο κεντροαριστερό προσανατολισμό ,που τρομαγμένοι από την Βαβέλ της αντιπολίτευσης, προτίμησαν να ψηφίσουν Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα όμως βλέπουν ότι πιθανή παντοκρατορία του πρωθυπουργού για άλλα τέσσερα χρόνια δεν είναι κάτι που επιθυμούν.
►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Κάθε πολίτης που ψηφίζει ΝΔ υπογράφει συμβόλαιο ευθύνης με εμένα
Αυτές τις πρώτες μετεκλογικές ημέρες, μαζί με την προσπάθεια υπέρβασης του σοκ για την συντριπτική ήττα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπους να διαδώσουν αυτού του είδους τα διακυβεύματα και να ταυτίσουν το κόμμα τους με την ανάγκη ύπαρξης μιας αντιπολίτευσης την οποία να υπολογίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η προσπάθεια αυτή κάθε άλλο παρά είναι εύκολη, εάν λάβει κάποιος υπόψη του το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, τα οποία δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς έχασε πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες από την εκλογική του επίδοση του 2019.
Ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικεί το ΑΠΕΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ από τη δική του πλευρά, «πατάει» πάνω στην αύξηση των ποσοστών του κατά περίπου 3,5% και διεκδικεί απερίφραστα να είναι αυτό το κόμμα στο οποίο ο ελληνικός λαός θα αναθέσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτό το επιχείρημα απευθύνεται σε εκλογείς που δεν ανήκουν υποχρεωτικά στην πολιτική κι εκλογική του βάση, αλλά αναζητούν ένα αντίβαρο στην εξουσία Μητσοτάκη για τα επόμενα 4 χρόνια.
Όπως εξηγεί στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, «ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 2019 την εντολή να ελέγξει και να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, και δεν τα κατάφερε. Γιατί να του ξαναδώσουν οι πολίτες μια εντολή την οποία δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας; Αντίθετα εμείς αυξήσαμε τα ποσοστά μας και επιστρέφουμε στο φυσικό μας ρόλο, του ενός πυλώνα στον ελληνικό δικομματισμό». Με αυτό το τελευταίο πρόταγμα το ΠΑΣΟΚ κι ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνονται σε όσους υπήρξαν ΠΑΣΟΚ αλλά για διάφορους λόγους δεν το ψήφισαν την Κυριακή που μας πέρασε.
►Διαβάστε και: Πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Πώς νιώθουν οι πολίτες για το αποτέλεσμα - Η πρόθεση ψήφου
Λένε, δηλαδή, τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ότι μετά την περίοδο της κρίσης των μνημονίων, η χώρα επιστρέφει σε μια κανονικότητα και σε αυτήν η δημοκρατική παράταξη διεκδικεί το ρόλο που είχε και παλαιότερα, δηλαδή να είναι η βασική πολιτική αντίπαλος της κεντροδεξιάς.
Με αυτά τα δεδομένα το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει ένα ξεχασμένο δίπολο, το «πρόοδος- συντήρηση» με το βάρος όμως στο ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εκφράσει με αξιοπιστία την «πρόοδο». Ενώ, δηλαδή, στο στόχαστρο θα βρίσκεται η «συντήρηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πραγματικό διακύβευμα θα βρίσκεται στο ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα την «πρόοδο».
Η αναμέτρηση αυτή θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα μορφοποιηθεί έως τις 25 Ιουνίου και, ανάλογα με τα αποτελέσματα εκείνης της ημέρας, θα εξελιχθεί μέσα στην επόμενη τετραετία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!