Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού στο Θησείο και του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Πάτρα, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η προεκλογική περίοδος. Η σημερινή ημέρα, παραμονή της ψηφοφορίας, είναι ανέκαθεν ημέρα περισυλλογής των εκλογέων, σιωπής των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, αλλά και απόφασης για το τι θα πράξουν στην κάλπη, όσων παραμένουν έως τώρα ακόμα αναποφάσιστοι.
Τα κομματικά επιτελεία κάνουν σήμερα τον απολογισμό των προσπαθειών τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε να αξιολογήσουν τη στρατηγική τους και την εν γένει συμπεριφορά τους κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα που θα μάθουμε αύριο το βράδυ, ως βάσιμη εκτίμηση στις 7 μ.μ. με τα exit polls κι ως πραγματική εικόνα έως τις 9 μ.μ., όταν θα έχει ενσωματωθεί περίπου το 80-90% των ψήφων.
Σε δύο επίπεδα η ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο κινήθηκε σε δυο παράλληλα επίπεδα: Πρώτον, στη θετική της ατζέντα, δηλαδή στο τι πέτυχε τα τελευταία 4 χρόνια σε σχέση με όσα είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές του 2019 και δεύτερον, στην αποδόμηση του βασικού ισχυρισμού του αντιπάλου της, δηλαδή της προοπτικής της «προοδευτικής διακυβέρνησης».
►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Οι 4 μεγάλοι στόχοι της επόμενης τετραετίας - Να ανανεώσουμε τη συμφωνία αλήθειας
Συγχρόνως, στην εξέλιξη της προεκλογικής μάχης, το κυβερνών κόμμα εκτίμησε ότι είναι δυνατό οι μετεκλογικοί συσχετισμοί να επιτρέπουν σχηματισμό κυβέρνησης του 1ου με το 3ο κόμμα, γι αυτό φρόντισε εγκαίρως να αναδείξει τις διαφορές της ΝΔ με το «ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη», όπως έλεγαν τα στελέχη της, προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο ότι είναι τόσα και τέτοιας σημασίας όσα χωρίζουν τα δυο κόμματα, που η πιθανή αριθμητική δυνατότητα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να μην έχει νόημα.
Σκοπός της αύριο είναι η πρωτιά με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι πολύ πιθανές επαναληπτικές εκλογές να είναι φανερό ότι θα οδηγήσουν στην αυτοδυναμία της.
Η αντίστροφη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έδωσε αντίστροφο βάρος πρώτα στην σκληρή κριτική του προς τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ακολούθως στις δικές του προγραμματικές δεσμεύσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του επέμειναν στην πίεση προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για μετεκλογική συνεργασία, παρά τις συνεχείς απορρίψεις εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη, και κατά το τελευταίο 10ήμερο προέβαλαν το επιχείρημα ότι κάθε κόμμα πασχίζει για μεγιστοποίηση των δικών του εκλογικών ποσοστών, συνεπώς οι όποιες συζητήσεις για συνεργασία μετατίθενται για μετά τις εκλογές.
►Διαβάστε και: Αλ. Τσίπρας: Την Κυριακή ο εφιάλτης τελειώνει - Η Πάτρα σφραγίζει το συμβόλαιο Αλλαγής
Πολιορκητικοί κριοί για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η ακρίβεια, οι παρακολουθήσεις και το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση 2019-2023 ευνόησε τους λίγους σε βάρος των πολλών. Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ αύριο είναι η πρωτιά έστω και με μια ψήφο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο μετεκλογικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να πιέσει ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ώστε να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές που μοιραία θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του τρίτου κόμματος του Κοινοβουλίου, λόγω του πολωτικού τους χαρακτήρα.
Ο διμέτωπος του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έδωσε με συνέπεια και αντοχές έναν διμέτωπο αγώνα, τόσο εναντίον της Νέας Δημοκρατίας όσο κι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των δυο «μεγάλων» που το πολιορκούσαν εκ δεξιών κι εξ ευωνύμων, προκειμένου να αλώσουν ένα τμήμα της πολιτικής κι εκλογικής του βάσης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα με ποιον θα συνεργαστεί μετεκλογικά, έθεσε εμπόδια που δύσκολα ξεπερνιούνται όπως το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», πρόβαλε όσο μπορούσε τη δική του προγραμματική εναλλακτική πρόταση και «μοίρασε» σχεδόν ακριβοδίκαια τις επιθέσεις και τις κριτικές του στα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Σκοπός του ΠΑΣΟΚ αύριο είναι ένα «ισχυρό, διψήφιο ποσοστό», που τα στελέχη του προσδιορίζουν κοντά στο 12%, ώστε να θεωρηθεί ως κόμμα που αυξάνει σημαντικά τα εκλογικά του ποσοστά (το 2019 είχε πάρει 8,1%) και συνεπώς να πρωταγωνιστεί στις μετεκλογικές εξελίξεις.
Τέλος τα μικρότερα κόμματα έχουν λίγο-πολύ γνωστές επιδιώξεις: Το ΚΚΕ θέλει να ισχυροποιηθεί στις κάλπες αν και επιμένει ότι οι πραγματικές μάχες δίνονται στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς, η Ελληνική Λύση επιδιώκει να κερδίσει ακόμα περισσότερους κυρίως σε περιοχές με ευαισθησίες στα εθνικά θέματα, ώστε να «σβήσει» την κρίση που πέρασε με την αποχώρηση δυο βουλευτών της, ενώ το ΜέΡΑ25 εντείνει την άγρα αντισυστημικών ψήφων επιμένοντας σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών όπως η «Δήμητρα» και σε ρήξη με το «ευρωπαϊκό ιερατείο».
Ολα αυτά, όμως, θα κριθούν αύριο, στις κάλπες…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!