Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η καθαρή νίκη της ΝΔ προϋπόθεση για να κυβερνηθεί η χώρα με σταθερότητα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει επιλέξει συνειδητά μία τακτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, και μέσα από φόρους, και μέσα από εισφορές. Θέλω να σας θυμίσω ότι και τον Σεπτέμβριο του 2015, αφού είχε η χώρα αυτό το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δεν μας είπε ότι θα έφερνε στη συνέχεια τον νόμο Κατρούγκαλου και όμως τον έφερε. Και το αποτέλεσμα ήταν δραματικό» είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «Mega" και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Σήμερα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται τι εισφορές πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ και τι εισφορές πληρώνουν σήμερα. Και ανησυχούν ότι μία ενδεχόμενη επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους επαναφέρει σε αυτό το επίπεδο των εισφορών» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι οι απόψεις Κατρούγκαλου δεν είναι μειοψηφικές. «Απηχούν πολλούς ανθρώπους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν υπονοήσει ότι πίσω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται μία νέα φοροεπιδρομή» ανέφερε.

«Ο κ. Κατρούγκαλος απλά αποκάλυψε, εν τη ρύμη του λόγου του ίσως, αυτό το οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ανεργία και την αύξηση των μισθών ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει να έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις που ανοίγουν, από επιχειρήσεις που κλείνουν. «Και η μείωση της ανεργίας από μόνη της είναι αυτή που τελικά βοηθάει στην αύξηση των μισθών» είπε.

Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα υπογράμμισε ότι η δομική λύση στο πρόβλημα είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία θα έρθει, σε συνδυασμό με μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα και μόνιμες μειώσεις φόρων. «Έτσι θα βελτιωθεί τελικά το διαθέσιμο εισόδημα» είπε.

Για την στήριξη του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην υγεία χρειαζόμαστε 10.000, πρωτίστως νοσηλευτές και γιατρούς. «Αρκετοί από αυτούς είναι άνθρωποι οι οποίοι παρέχουν ήδη τις υπηρεσίες τους στο Σύστημα Υγείας, άρα θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις προκηρύξεις να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση» είπε.

«Ημασταν 100.000 πριν την πανδημία, είμαστε 107.000 τώρα. Και πρέπει να προσθέσουμε σίγουρα 10.000 μόνιμες προσλήψεις για να καλύψουμε και τις κάποιες αποχωρήσεις» ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε ότι δεν σημαίνει ότι είναι κατ' ανάγκην ένα Σύστημα Υγείας, όπου όλα πρέπει να τα κάνει το κράτος, αλλά πρέπει να είναι εθνικό και δωρεάν, πέραν προφανώς των εισφορών που πληρώνουν όλοι και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για μένα. «Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κάτι στο οποίο θα δώσω πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, έχοντας μάθει κι εγώ πολλά περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας» τόνισε.

«Έχουμε 1,5 δισεκατομμύριο αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα πάνε στα κέντρα υγείας μας και στα νοσοκομεία μας, πρωτίστως σε τμήματα επειγόντων περιστατικών όπου η εικόνα δεν είναι καλή» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το μετρό της Θεσσαλονίκης είπε «συγκινήθηκα προσωπικά γιατί ξέρω πόσο πολύ πάλεψα γι' αυτό το οποίο ήταν σε καθεστώς απόλυτου τέλματος, όταν ήρθαμε στα πράγματα το 2019. Καταφέραμε και βρήκαμε τελικά μία λύση που μας επιτρέπει και να έχουμε το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη, και να προφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» υπογραμμίζοντας ότι στις αρχές του 2024 οι Θεσσαλονικείς, όταν θα ανοίξει, πια, επίσημα το Μετρό θα μιλάνε για μία άλλη πόλη.

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προσδοκά μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. «Γι' αυτό εργάζομαι και πιστεύω ότι η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει και τις ισχυρές προϋποθέσεις για να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερότητα για την επόμενη τετραετία» είπε.

«Δεν θα σας πω τι θα κάνω τη Δευτέρα, διότι πρέπει να δω το εκλογικό αποτέλεσμα για να μπορώ να σας το πω αυτό. Ούτε θα μπω σε υποθετικά σενάρια. Θα σας πω, όμως, μόνο αυτό το οποίο έχω ξαναπεί, ότι πρακτικά με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώρια συνεννόησης, ούτε θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται μία ασταθή κυβέρνηση συνεργασίας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Mega έχει ως εξής:

Νίκος Ευαγγελάτος: Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα, κύριε Ευαγγελάτο.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη αυτή, που έμελλε να είναι η τελευταία πριν την κάλπη της Κυριακής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι.

Νίκος Ευαγγελάτος: Πώς ήταν η μάχη; Πώς είστε εσείς σήμερα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μάχη είναι πάντα δύσκολη, είναι πάντα όμορφη. Εγώ για όλη συνολικά την προεκλογική περίοδο, θεωρώ ότι είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να επικοινωνήσουμε αυτά τα οποία κάναμε αυτή την τετραετία, και προφανώς να μιλήσουμε για το μέλλον, για τα σχέδιά μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Γιατί, ξέρετε, οι πολίτες ψηφίζουν πάντα για το μέλλον, όχι μόνο για το παρελθόν.

Η ανάγκη υπόμνησης των όσων έγιναν έχει μία ξεχωριστή αξία ακριβώς επειδή επενδύω πολύ στη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και στην αξιοπιστία των λόγων, των δεσμεύσεών μου δηλαδή πριν τις εκλογές του 2019, και των πράξεων, αυτά δηλαδή τα οποία υλοποιήσαμε παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. 'Αρα θα σας έλεγα ότι ήταν μια πολύ δημιουργική προεκλογική περίοδος.

'Ακουσα από διάφορους να ισχυρίζονται ότι μπορεί να ήταν άνευρη ή έστω και βαρετή, θα σας έλεγα ότι ίσως αυτό είναι και μια ένδειξη ωριμότητας της Δημοκρατίας μας. Η Δημοκρατία πρέπει να είναι μία μάχη επιχειρημάτων, δεν είναι ένας αγώνας επιβίωσης, δεν είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου». Αν και πρέπει να σας πω ότι η αντιπολίτευση επένδυσε πολύ στην τοξικότητα και στην πόλωση. Προσωπικά επέλεξα να μην την ακολουθήσω και, σε κάθε ευκαιρία που είχα, να μιλώ για το μέλλον και για το σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Θέλω να ξεκινήσουμε από τα οικονομικά. Το ξέρουμε όλοι ότι οι εκλογές εκεί κρίνονται. Έχουμε αυτό το γεγονός με την τοποθέτηση Κατρούγκαλου και τις εξελίξεις που είχαμε χθες. Είπατε ότι ήταν κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί διέγραψε τον Κατρούγκαλο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο είπα, κ. Ευαγγελάτε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει επιλέξει συνειδητά μία τακτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, και μέσα από φόρους, και μέσα από εισφορές. Θέλω να σας θυμίσω ότι και τον Σεπτέμβριο του 2015, αφού είχε η χώρα αυτό το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δεν μας είπε ότι θα έφερνε στη συνέχεια τον νόμο Κατρούγκαλου και όμως τον έφερε. Και το αποτέλεσμα ήταν δραματικό.

Σήμερα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται τι εισφορές πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ και τι εισφορές πληρώνουν σήμερα. Και ανησυχούν ότι μία ενδεχόμενη επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους επαναφέρει σε αυτό το επίπεδο των εισφορών.

Πρέπει να σας πω, δε, ότι κατά την άποψή μου οι απόψεις Κατρούγκαλου δεν είναι μειοψηφικές. Απηχούν πολλούς ανθρώπους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν υπονοήσει ότι πίσω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται μία νέα φοροεπιδρομή.

Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ο κ. Κατρούγκαλος απλά αποκάλυψε, εν τη ρύμη του λόγου του ίσως, αυτό το οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυτή η ατζέντα υπάρχει στο τραπέζι και σίγουρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα το συνυπολογίσουν και αυτό στην επιλογή που θα κάνουν την Κυριακή που μας έρχεται.

Νίκος Ευαγγελάτος: Να έρθω λίγο στα δικά σας. 'Ακουσα την τοποθέτησή σας για τους εργοδότες που δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Προτρέψατε τους εργοδότες να δώσουν καλύτερες αμοιβές για να βρουν εργαζόμενους. Και είπατε για τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και τα 1.500 ευρώ ως μέσο μισθό. Μου έλειψε κάτι, κ. Πρόεδρε. Μία τοποθέτηση για τους εργοδότες -και μιλώ για τη μικρή εργοδοσία. Η Ελλάδα, την ξέρουμε πώς λειτουργεί ως οικονομία. Έχει αυτή τη μικρή εργοδοσία των πέντε, δέκα ή είκοσι εργαζομένων. Σε αυτούς τους εργοδότες τι κίνητρο θα δώσετε για να μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς; Γιατί το ξέρετε πολύ καλά, ότι ο εργοδότης δεν είναι ότι δεν θέλει να δώσει περισσότερα. Δεν βγαίνει, δεν έχει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα προφανώς και οι καλύτεροι μισθοί θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίζονται από μια εύρωστη επιχείρηση. Αλλά πρέπει να σας πω ότι για τους εργοδότες και για τις επιχειρήσεις ήδη η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολλά. Έχουμε μειώσει τη φορολόγηση από το 29% στο 22%, έχουμε μειώσει τη φορολογία στα μερίσματα, έχουμε μειώσει σημαντικά τις εργοδοτικές εισφορές, έναν φόρο ουσιαστικά στην εργασία που επιβαρύνει και τον εργοδότη και τον εργαζόμενο.

Και βέβαια, έχουμε στηρίξει τις επιχειρήσεις πάρα πολύ κατά την διάρκεια της πανδημίας και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι αναγνωρίζεται από όλους τους επιχειρηματίες, ειδικά τους μικρομεσαίους.

Έχουμε στη διάθεσή μας και πολύ σημαντικά πρόσθετα κονδύλια και από το ΕΣΠΑ, ήδη έχουμε αναπτύξει προγράμματα για ψηφιακή και πράσινη αναβάθμιση των επιχειρήσεων, αλλά και καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία -αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό. Να ζητήσω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναζητήσουν τα εργαλεία αυτά στο site του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα διαπιστώσουν ότι για πρώτη φορά παραπάνω από 60.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από τράπεζες ακριβώς επειδή η Αναπτυξιακή Τράπεζα μπαίνει ως μεσάζουσα και διευκολύνει αυτή την επαφή με το τραπεζικό σύστημα.

Και βέβαια, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ήταν σημαντική, δεν οδήγησε ούτε στην αύξηση της ανεργίας, ούτε σε κάποια αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δεν τα βγάζουν πέρα.

Έχουμε σήμερα συστηματικά πετύχει να έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις που ανοίγουν, από επιχειρήσεις που κλείνουν. Και η μείωση της ανεργίας από μόνη της είναι αυτή που τελικά βοηθάει στην αύξηση των μισθών.

Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις. Γίνονται σημαντικότατες επενδύσεις παντού στην Ελλάδα σήμερα και κατά κανόνα αυτές είναι επενδύσεις οι οποίες αναζητούν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Θέλω να τονίσω ότι έχουμε αυτή τη στιγμή συλλογικές συμβάσεις σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο στη Ρόδο, στην Κρήτη, τις καταστήσαμε επεκτάσιμες εμείς, δηλαδή υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις, που πληρώνουν πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά για αυτούς τους εργοδότες των τουριστικών επιχειρήσεων, των πιο μικρών μονάδων, υπάρχει κάτι στην τετραετία που έρχεται, εφόσον εσείς είστε Κυβέρνηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, οι ίδιες οι επιχειρήσεις τι έχουν καταφέρει να πετύχουν; Στον τουρισμό, χρεώνουν περισσότερο από αυτό που προσφέρουν, γιατί προσφέρουν ένα προϊόν υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Εμείς δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μία οικονομία χαμηλών προσδοκιών, με χαμηλά έσοδα στις επιχειρήσεις και χαμηλούς μισθούς. Το ανάποδο θέλουμε. Και όσο, παραδείγματος χάριν, προσελκύουμε επισκέπτες που μπορούν να πληρώσουν περισσότερα, τόσο οι επιχειρήσεις μπορούν να χρεώνουν περισσότερα και να πληρώνουν περισσότερους εργαζόμενους.

Νίκος Ευαγγελάτος: Και έχουν και επιπλέον κόστος στο επίπεδο πρώτων υλών…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά αυτό, να σας πω κάτι; Αυτό, όμως, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν κέρδη και πληρώνουν και παραπάνω φόρους, λιγότερους φόρους ως ποσοστό, αλλά έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα πηγαίνει καλά, και θέλουμε να πηγαίνει καλά.

Εμείς δεν ανήκουμε στην κατηγορία αυτών των κομμάτων που πιστεύουν ότι η επιχειρηματικότητα είναι κατάρα, ότι οι εργοδότες είναι a priori κακοί και πρέπει με κάποιο τρόπο να τιμωρηθούν. Εμείς πιστεύουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα και αυτό θα σας έλεγα ότι ισχύει και για μικρές επιχειρήσεις.

Τόσες μικρές επιχειρήσεις υπάρχουν σήμερα στον κλάδο του τουρισμού -δεν μιλάμε μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις- που τα καταφέρνουν και αυτή τη στιγμή μπορούν και επενδύουν και προσελκύουν επισκέπτες και μπορούν τελικά να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους καλύτερα.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθούν οι μισθοί σε μόνιμη βάση. Και αυτή, θα σας έλεγα, είναι και η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια. Γιατί εγώ ακούω το ζήτημα της ακρίβειας. Είναι πραγματικό το πρόβλημα. Και ειδικά στα τρόφιμα ο πληθωρισμός είναι επίμονος, παρότι δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Η λύση, λοιπόν, δεν είναι ένα Market Pass, το οποίο καλώς υπάρχει και προσφέρει μία ανακούφιση. Η δομική λύση στο πρόβλημα είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία θα έρθει, σε συνδυασμό με μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα και μόνιμες μειώσεις φόρων. Έτσι θα βελτιωθεί τελικά το διαθέσιμο εισόδημα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Συζητήσαμε λίγο για την πρωτογενή παραγωγή. Ξέρουμε όλοι το πρόβλημα που υπάρχει. Παίρνω αφορμή, λοιπόν, από μία έρευνα που κάναμε το τελευταίο διάστημα και μας έδειξε ότι στα τυριά υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση τιμής για τα ελληνικά τυριά, ενώ δεν έχουμε τέτοια αντίστοιχη αύξηση για τα εισαγόμενα τυριά. Είναι η ακρίβεια διεθνές πρόβλημα, αλλά στον χώρο αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα.

Ψάχνοντας λοιπόν την υπόθεση, είδαμε ότι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, υποσιτίζονται. Μειώνεται η παραγωγή άρα αυξάνονται οι τιμές. Μια πολύ σοβαρή…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Μας απασχολεί αυτό το θέμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι ανταποκρίνεται πλήρως στο τι γίνεται σήμερα συνολικά στην ελληνική κτηνοτροφία. Γιατί βλέπετε ότι οι ποσότητες που παράγουμε είναι μεγαλύτερες, άρα δεν μπορεί να χάνουμε ζώα όταν παράγουμε περισσότερο γάλα. Βεβαίως οι τιμές αυξάνονται. Τουλάχιστον θα έλεγα ότι οι τιμές αυτές, σε αντίθεση με τα εισαγόμενα προϊόντα, πηγαίνουν στον πρωτογενή τομέα και πηγαίνουν στους κτηνοτρόφους μας και στους παραγωγούς κρέατος, οι οποίοι είναι Έλληνες.

Εμείς κάναμε και κάτι ακόμα. Αντιμετωπίσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις, διότι εκεί υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Ο Έλληνας παραγωγός είχε ένα κόστος άλφα. Ερχόταν ένα προϊόν, κυρίως γάλα, από το εξωτερικό, βαφτιζόταν «ελληνικό». Έμπαινε στη φέτα η οποία βαφτιζόταν «ελληνική» αλλά δεν ήταν, δεν ήταν πραγματική φέτα με ελληνικό γάλα, και με αυτό τον τρόπο έρχονταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση οι πραγματικοί παραγωγοί ελληνικών προϊόντων.

Τα προϊόντα μας, προφανώς και η φέτα μας, έχει ακριβύνει αλλά έχει πια τιμές οι οποίες είναι, θα έλεγα, αντίστοιχες ενός προϊόντος με ονομασία προέλευσης, γιατί η φέτα είναι εμβληματικό προϊόν. Και ενός προϊόντος που είναι, θα έλεγα, στην πρώτη γραμμή των εξαγωγών μας.

Εμείς θέλουμε οι παραγωγοί μας να είναι βιώσιμοι. Και για να είναι βιώσιμοι, δεν αρκεί μόνο να τους υποστηρίξουμε στο κόστος παραγωγής. Πρέπει και οι ίδιοι να συνεργάζονται περισσότερο. Το μέλλον είναι τα συνεργατικά σχήματα. Σας λέω γιατί ξέρω ότι έχετε ασχοληθεί πολύ με τον πρωτογενή τομέα και βλέπουμε πάρα πολλές ωραίες προσπάθειες αυτή την στιγμή παντού στην Ελλάδα, αγροτών, παραγωγών και κτηνοτρόφων που συνεργάζονται πια. Για να μειώσουν κόστος, για να μπουν σε αγορές του εξωτερικού και για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι εξαγωγές μας στον πρωτογενή τομέα πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν ακόμα, κάτι καλό γίνεται σε πολλά επίπεδα στον πρωτογενή μας τομέα. Χρειάζεται όμως πολύ παραπάνω έμφαση και στήριξη σε αυτές τις ενέργειες, οι οποίες πραγματικά αποδίδουν.

Και βέβαια, να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς όταν δυσκολεύονται. Εμείς δώσαμε πάρα πολλά λεφτά. Ήμουν τις προάλλες στην Ημαθία και στην Πέλλα, που είχαμε πάλι κάποια προβλήματα με χαλάζι, συνηθισμένα δυστυχώς, έχουμε κάθε χρόνο. Μόνο σε δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουμε δώσει παραπάνω από 300 εκατομμύρια στήριξη για καταστροφές από τον ΕΛΓΑ και στήριξη, βέβαια, για τα προϊόντα, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.

'Αρα σταθήκαμε κοντά στους παραγωγούς, όσο καλύτερα μπορούσαμε, για να τους βοηθήσουμε να περάσουν αυτές τις δυσκολίες που έζησαν τα τελευταία χρόνια.

Νίκος Ευαγγελάτος: Στέκομαι αρκετά σε αυτά που λέμε προβλήματα της καθημερινότητας, νομίζω ότι είναι αυτά που ενδιαφέρουν πιο πολύ τον κόσμο. Και θέλω να περάσω στο θέμα της υγείας. Ξέρουμε το τι έγινε με τον κορονοϊό. Τα ζήσαμε, τα αντιμετωπίσαμε. Θέλω ευθέως να σας ρωτήσω: από την εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων σήμερα, είστε ικανοποιημένος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης. Και θα σας έλεγα αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι δεν έχουμε την ίδια ποιότητα περίθαλψης παντού. Μπορεί ένα νοσοκομείο να είναι εξαιρετικό και ένα άλλο νοσοκομείο να πάσχει. Γι' αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ στην αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχουμε φτιάξει έναν ειδικό φορέα ο οποίος αξιολογεί τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, ρωτώντας φυσικά και τους ίδιους τους ασθενείς. Αυτοί θα μας πουν τελικά πώς βιώνουν την εμπειρία τους.

Ξέρουμε όμως και κάποια πραγματικά δεδομένα. Έχουμε καθυστερήσεις, σημαντικές, για εγχειρήσεις, ας πούμε, ή για ραντεβού. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος είναι τα απομεινάρια του Covid. Στη φάση της πανδημίας παίζαμε άμυνα, έμειναν πολλές εκκρεμότητες, οι οποίες τώρα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν.

Νίκος Ευαγγελάτος: Αλλά και σε επίπεδο υποδομών. Από το ξενοδοχειακό κομμάτι μέχρι…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάμε να δούμε λοιπόν τις υποδομές γιατί έχουν σημασία. Κατ' αρχάς, στις μονάδες εντατικής θεραπείας έγινε μία σημαντική πρόοδος. Έχουμε πια φτάσει να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε καλά στο κομμάτι αυτό. Πρέπει όμως να είναι και πλήρως στελεχωμένες και σίγουρα η στελέχωση είναι ακόμα ένα πρόβλημα. Δεν είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι η πρόσληψη προσωπικού είναι λύση σε κάθε πρόβλημα.

Στην υγεία όμως χρειαζόμαστε 10.000, πρωτίστως νοσηλευτές και γιατρούς. Αρκετοί από αυτούς είναι άνθρωποι οι οποίοι παρέχουν ήδη τις υπηρεσίες τους στο Σύστημα Υγείας, άρα θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις προκηρύξεις να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση.

Νίκος Ευαγγελάτος: 'Αρα μιλάτε σε βάθος τετραετίας, αν το καταλαβαίνω σωστά, για 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, μονίμων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνιμο προσωπικό. Κοιτάξτε, ήμασταν 100.000 πριν την πανδημία, είμαστε 107.000 τώρα. Και πρέπει να προσθέσουμε σίγουρα 10.000 μόνιμες προσλήψεις για να καλύψουμε και τις κάποιες αποχωρήσεις.

Νίκος Ευαγγελάτος: Οι οποίες είναι αρκετές, όπως ξέρετε. Είχαμε πολλά χρόνια να κάνουμε προσλήψεις και…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πρέπει να μπορούμε να βρίσκουμε και έναν τρόπο να πληρώσουμε και τους γιατρούς μας καλύτερα και τους νοσηλευτές μας. Γι' αυτό και ξεκινήσαμε με μία πρώτη αύξηση, όχι αμελητέα αλλά σίγουρα όχι τόσο σημαντική, της τάξης του 10%. Και χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα κυρίως για να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία μας στις πιο ακριτικές περιοχές.

Δεν το έχουμε λύσει ακόμα αυτό το πρόβλημα και βέβαια θέλω να θυμίσω ότι έχουμε ήδη ψηφίσει και σχετικό νόμο -δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα απλά γιατί δεν έχουν εκδοθεί Υπουργικές Αποφάσεις- που δίνει τη δυνατότητα και σε γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας όταν έχουν, το τονίζω, ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους, να μπορούν να παρέχουν και κάποιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Και το αντίστροφο όμως, να μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι όταν είχαμε ένα πρόβλημα με τα ράντζα -και είχαμε πρόβλημα, έχετε κάνει ρεπορτάζ, είχαμε πρόβλημα στο «Αττικόν» συγκεκριμένα…

Νίκος Ευαγγελάτος: Και στον «Ευαγγελισμό».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και στον «Ευαγγελισμό». Εκεί αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό. Γιατί; Διότι πήραμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθετες, έκτακτες. Τις πλήρωσε ο φορολογούμενος; Όχι. Τις πλήρωσε ο ασθενής; Όχι. Ο ασθενής ενδιαφέρεται να έχει ποιοτική υπηρεσία. Όταν δίνω τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, στη γυναίκα να κάνει μία προληπτική μαστογραφία, δεν την νοιάζει αν θα πάει σε δημόσια ή σε ιδιωτική δομή. Τη νοιάζει ότι έρχεται το κράτος και σου λέει, «κάνε μια δωρεάν μαστογραφία προληπτική, για να δω μήπως τυχόν μπορέσω να βρω έναν πρώιμο καρκίνο του μαστού και να σωθεί η ζωή σου από αυτό».

'Αρα, αυτό τελικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν σημαίνει ότι είναι κατ' ανάγκην ένα Σύστημα Υγείας, όπου όλα πρέπει να τα κάνει το κράτος, αλλά πρέπει να είναι εθνικό και δωρεάν, πέραν προφανώς των εισφορών που πληρώνουν όλοι και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για μένα. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κάτι στο οποίο θα δώσω πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, έχοντας μάθει κι εγώ πολλά περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και φυσικά, μιας και αναφερθήκατε στις υποδομές, έχουμε 1,5 δισεκατομμύριο αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα πάνε στα κέντρα υγείας μας και στα νοσοκομεία μας, πρωτίστως σε τμήματα επειγόντων περιστατικών όπου η εικόνα δεν είναι καλή. Και επειδή το τμήμα των επειγόντων είναι η πρώτη «επικοινωνία» του ασθενή με το νοσοκομείο, πρέπει να γίνει μία σημαντική δουλειά, κι έχει ήδη γίνει. Ήμουν στην Κεφαλονιά όπου κάναμε παρέμβαση ήδη στα ΤΕΠ και ήρθε ένας πολίτης και μου είπε, «είναι σα να πηγαίνω σε ιδιωτικό». Υπάρχει αυτή η εντύπωση, ξέρετε, ότι πάντα το ιδιωτικό που σε ένα βαθμό μπορεί…

Νίκος Ευαγγελάτος: Σε επίπεδο ξενοδοχειακής υποδομής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, εκεί πρέπει να φτάσουμε. Δεν είναι το δημόσιο νοσοκομείο ο «φτωχός συγγενής» των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Νίκος Ευαγγελάτος: Πάω στο θέμα της ασφάλειας. Θα σας πω δύο περιπτώσεις: πριν από κάποιους μήνες είχαμε έναν διαρρήκτη ο οποίος συνελήφθη για εκατοστή φορά, εκατοστή δεύτερη αν θυμάμαι καλά, και πριν από δύο-τρεις ημέρες κάποιον άλλον στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος έκλεβε αυτοκίνητα, για πεντηκοστή πρώτη φορά.

Εδώ η αστυνομία έχει κάνει τη δουλειά της με το παραπάνω, η Δικαιοσύνη δικάζει προφανώς με τους νόμους που ψηφίζετε στο Κοινοβούλιο, τι πάει λάθος; Γιατί αυτός ο όποιος διαρρήκτης κάποια στιγμή πρέπει να γίνει εκτός από διαρρήκτης και κάτι χειρότερο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, δεν μπορώ να ξέρω τη μεμονωμένη περίπτωση αυτή, όμως…

Νίκος Ευαγγελάτος: Το βάζω σαν παράδειγμα για να μιλήσω γι' αυτό που ακούτε από τον κόσμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς να δούμε δύο διαφορετικά θέματα. Το πρώτο είναι η παρουσία της αστυνομίας στο δρόμο, εκεί που τη χρειαζόμαστε.

Πιστεύω ότι σε ένα βαθμό αυτό έχει αντιμετωπιστεί με την έννοια ότι, τουλάχιστον από τα στοιχεία που βλέπω εγώ, έχουμε περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο. Και τα στατιστικά τα επίσημα -γιατί αυτά πρέπει να επικαλούμαστε, όχι κατ' ανάγκην να κινούμαστε περιπτωσιολογικά- δείχνουν ότι έχουν μειωθεί οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι φόνοι τα τελευταία δύο χρόνια.

Αλλά χρειαζόμαστε κι άλλους αστυνομικούς στο δρόμο. Ένας τρόπος να γίνει αυτό, είναι με το να έχουμε περισσότερο ψηφιακό κράτος, να έχουμε ολοένα και λιγότερες, θα έλεγα, διαδικασίες τις οποίες πρέπει να κάνει ο αστυνομικός στο αστυνομικό τμήμα, ώστε να μπορεί να βγει στον δρόμο και να κάνει πραγματικά τη δουλειά του εκεί που τον χρειαζόμαστε, με περισσότερες περιπολίες.

Από την άλλη, θέλω να τονίσω και κάτι ακόμα. Όσο σημαντική είναι η παρουσία της αστυνομίας στο δρόμο, άλλο τόσο θα επιμείνω ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε οποιοδήποτε περιστατικό υπερβολικής και αστυνομικής βίας που ξεπερνάει το πλαίσιο και το νόμο. Και είχαμε τέτοια περιστατικά.

Πρέπει να γνωρίζουν και οι αστυνομικοί μας ότι είναι επιφορτισμένοι με μία πάρα πολύ σημαντική αποστολή και αυτή είναι η τήρηση του νόμου και της τάξης. Και αυτό δεν τους δίνει σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να κάνουν κατάχρηση εξουσίας και κατάχρηση βίας.

Έχω στηρίξει την αστυνομία και τους αστυνομικούς με πολύ έμπρακτο τρόπο και αυτό νομίζω ότι είναι το λογικό το οποίο ζητούμε από τους αστυνομικούς. Διότι και οι αστυνομικοί τι είναι; Επειδή πολλές φορές στοχοποιείται η αστυνομία. Είναι τα παιδιά της διπλανής πόρτας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τι πήγε στραβά; Ήταν κάτι εμβληματικό, δεν υλοποιήθηκε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει υλοποιηθεί μερικώς. Γιατί υπάρχει αυτή τη στιγμή πανεπιστημιακή αστυνομία που κάνει περιπολίες και γύρω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου και γύρω από το Αριστοτέλειο.

Θα σας έλεγα ότι πήγαμε πιο σταδιακά, αξιολογώντας και τον τρόπο με τον οποίο το μέτρο αυτό μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα. Αλλά τις φορές που χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση της κανονικής αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, έγινε, και έγινε και με τρόπο εμφατικό.

Φοιτητική εστία Ζωγράφου. Θυμάστε; Εκεί δεν ήταν θέμα πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εκεί έπρεπε να μπουν ειδικές ομάδες καταστολής της αστυνομίας, οπλισμένες για να μπορέσουν ουσιαστικά να συλλάβουν παραβατικά στοιχεία τα οποία είχαν εισέλθει σε έναν χώρο, μόνο και μόνο για να βρουν καταφύγιο και να κρυφτούν πίσω από το άσυλο. Θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση και για την κοινωνία το γεγονός ότι έχουμε αντιληφθεί ότι το άσυλο είναι «άσυλο ιδεών» και όχι «άσυλο παρανομίας».

Πιστεύω ότι συνολικά η κατάσταση είναι καλύτερη. Ίσως όχι εκεί που θα την ήθελα. Πάρα πολλά άβατα έχουν σπάσει. Στο Αριστοτέλειο θυμάστε την περιβόητη περίπτωση ενός χώρου που ήταν εγκαταλελειμμένος, ήταν κατάληψη δέκα ετών, γίνεται βιβλιοθήκη. Γι' αυτό όταν λέμε, ότι «είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες», νομίζω ότι αυτή είναι μια μάχη που σταδιακά κερδίζεται.

Και χαίρομαι γιατί και τα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια κάνουν σημαντικά βήματα εξωστρέφειας. Ξέρετε, όταν ένα δημόσιο πανεπιστήμιο θέλει ας πούμε να προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό, με εξαιρετικά ξενόγλωσσα προγράμματα, τα οποία τα πληρώνουν οι φοιτητές από το εξωτερικό που θέλουν να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, και τα ίδια τα πανεπιστήμια καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί η εικόνα του πανεπιστημίου να είναι μια εικόνα μπαχάλου.

Γι' αυτό και νομίζω ότι υπάρχει μια συνολική πια διάθεση και από τους φοιτητές και από τους καθηγητές να αφήσουμε αυτές τις εικόνες πια στο παρελθόν και να τα βάλουμε με τις ελάχιστες οργανωμένες μειοψηφίες που επιμένουν να βλέπουν το πανεπιστήμιο μέσα από το πρίσμα μιας ματιάς που ανήκει σε μια άλλη εποχή.

Νίκος Ευαγγελάτος: Θέλω να θέσω και το θέμα των συγκοινωνιών και για τα Τέμπη αλλά και για τη γενικότερη εικόνα - δηλαδή κυκλοφορεί κανείς με λεωφορείο στην Αθήνα, και θέλουμε να κυκλοφορούμε με λεωφορείο - υπάρχει μία εικόνα εγκατάλειψης. Στο σιδηρόδρομο, το τι έγινε στα Τέμπη είναι μία εθνική τραγωδία. Το λέγαμε και για τα νοσοκομεία πριν.

Είναι μία Ελλάδα που θέλουμε να την αφήσουμε πίσω. Δεν μπορεί δηλαδή όταν ο πολίτης μπαίνει να έχει αυτή την εικόνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα ξέρετε, γι' αυτό και μιλάμε για ένα κράτος το οποίο πρέπει να αλλάξει πολύ γρήγορα. Κράτος, ξέρετε, είναι και οι συνοριοφύλακες που φυλάνε τον Έβρο, κράτος είναι και το gov.gr, κράτος ήταν και η επιχείρηση «Ελευθερία» που οργανώθηκε με υποδειγματικούς τρόπους, κράτος είναι και ο ΕΦΚΑ που τον βάλαμε σε τάξη.

Αλλά κράτος είναι και αυτό το οποίο λέτε. Τα λεωφορεία, τα εγκαταλελειμμένα τρένα, τα οποία πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να τα αναβαθμίσουμε για να είναι 100% ασφαλή.

Και θα έλεγα ότι και στις μεταφορές θέλω να δώσω πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο με την έννοια των έργων υποδομής, αλλά γιατί τελικά οι μαζικές μεταφορές είναι κοινωνική πολιτική.

Ήμουν χθες στην Θεσσαλονίκη. Το Μετρό γίνεται πράξη. Συγκινήθηκα προσωπικά, πρέπει να σας το πω, γιατί ξέρω πόσο πολύ πάλεψα γι' αυτό το οποίο ήταν σε καθεστώς απόλυτου τέλματος, όταν ήρθαμε στα πράγματα το 2019. Καταφέραμε και βρήκαμε τελικά μία λύση που μας επιτρέπει και να έχουμε το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη, και να προφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αρχές του 2024, οι Θεσσαλονικείς, όταν θα ανοίξει, πια, επίσημα το Μετρό γι' αυτούς, θα μιλάνε για μία άλλη πόλη. Το ίδιο ισχύει και στην Αθήνα, η Γραμμή 4, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που γίνεται σήμερα στην χώρα, 500.000 συμπολίτες μας θα εξυπηρετηθούν.

Αλλά πρέπει να δώσουμε έμφαση και στα λεωφορεία. Θα έχουμε 2.000 καινούρια λεωφορεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στην Αττική και αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά. Διότι ό,τι και να είναι, όταν μπαίνει κανείς σε ένα λεωφορείο το οποίο είναι παλιό, αισθάνεται ότι το κράτος κάπως τον περιφρονεί και περιφρονεί τελικά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, γιατί αυτοί παίρνουν τα λεωφορεία. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στον νέο μας εξοπλισμό. Πολλά θα είναι ηλεκτρικά, γιατί εκεί πηγαίνει πια όλη η έννοια της μετακίνησης.

Και βέβαια κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές σε άλλου είδους μετακινήσεις, στο ποδήλατο, στο ηλεκτρικό ποδήλατο. Πολλές πόλεις, όχι η Αθήνα ίσως, αλλά πολλές πόλεις της περιφέρειας το έχουν εισάγει για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές, πιο πράσινες, αλλά τελικά να δώσουμε τη δυνατότητα και για μετακινήσεις με πολύ χαμηλό τίμημα για όλους τους συμπολίτες μας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Δημιουργήθηκε και αυτό το θέμα με τις οικογένειες των νεκρών στα Τέμπη και με την δική σας απάντηση και την τοποθέτηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης και του κ. Τσίπρα. Θέλετε να μας το ξεκαθαρίσετε; Το κάνατε ήδη αλλά είναι ένα θέμα που μας πονάει πολύ, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι να ξεκαθαρίσω, κ. Ευαγγελάτο, ξέρετε, επειδή ακριβώς είναι…

Νίκος Ευαγγελάτος: Και πήγατε και ο ίδιος, το ζήσατε, αλλά πονάει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, ξέρετε όταν γίνεται κοπτοραπτική για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, τι θέλετε να σας πω εγώ παραπάνω; Δεν θέλω να μιλήσω για τις συναντήσεις που έχω κάνει εγώ με πολλούς γονείς, τις κρατώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι πρέπει. Είναι μεγάλο το βάρος και για μένα.

Το έχω αναλάβει, με θάρρος πιστεύω, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μου. Αλλά όχι να βάζουμε λόγια στο στόμα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για το θέμα αυτό, παρά μόνο να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και θα κινηθεί. Δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά πιστεύω ότι και η ίδια η Δικαιοσύνη το αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη γι' αυτό το οποίο έγινε και αυτή είναι και η δέσμευση, νομίζω, την οποία αναζητούν και οι γονείς, ειδικά των νέων ανθρώπων που χάθηκαν.

Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε ασφαλή τρένα και ήδη εκεί κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα. Το έργο προχωράει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Σιγά-σιγά ο κόσμος ξαναμπαίνει στο τρένο. Αλλά θα χρειαστούμε χρόνο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη…

Νίκος Ευαγγελάτος: Υποκλοπές. Ένα άλλο μείζονος σημασίας θέμα. Επειδή έχει συζητηθεί και έχει εξαντληθεί, δεν νομίζω ότι έχει εξαντληθεί αλλά έχει συζητηθεί πολύ, θέλω να σας ρωτήσω πιο προσωπικά. Προφανώς η υπόθεση είναι στην Δικαιοσύνη, το έχετε απαντήσει πολλές φορές. Εσείς, κ. Πρόεδρε, μέσα σας, γνωρίζετε τι έχει γίνει; Και το ρωτάω γιατί προφανώς εμπλέκονται πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στον στενό κύκλο της εξουσίας. Η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες ή δεν θα αποδώσει. Αλλά εσείς, μέσα σας, ξέρετε τι έγινε, γιατί έγινε και από ποιους έγινε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Ευαγγελάτο, έχω μιλήσει εξαντλητικά για το θέμα αυτό και ουδέποτε κρύφτηκα. Έχουμε πάει στη Βουλή, έχουμε κάνει συζητήσεις στη Βουλή, έχουμε κάνει εξεταστικές, έχω ερωτηθεί δεκάδες φορές.

Δεν έχω να προσθέσω πολλά περισσότερα, πέραν της αναγνώρισης της ευθύνης μας για το λάθος το οποίο έγινε και της ανάγκης να διορθωθεί το λάθος αυτό. Και εκεί θα επιμείνω, στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα θα υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό φίλτρο για να γίνει μία νόμιμη επισύνδεση.

Και στην ανάγκη να ενισχύσουμε περισσότερο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία, επειδή ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολους καιρούς, πρέπει να παρέχει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, πρωτίστως στον Πρωθυπουργό, αξιόπιστες πληροφορίες για την εξωτερική ασφάλεια.

Νίκος Ευαγγελάτος: Μέσα σας εσείς έχετε εικόνα τού τι συνέβη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πάρει τις αποφάσεις μου με γνώμονα αυτά τα οποία γνωρίζω και έχω την ανάγκη να διορθώσω το λάθος το οποίο έγινε.

Νίκος Ευαγγελάτος: Λοιπόν, είναι Παρασκευή απόγευμα. Την Κυριακή μιλούν οι πολίτες. Θα μας πείτε τι θα κάνετε τη Δευτέρα; Θα πάρετε τον κ. Ανδρουλάκη τηλέφωνο αν είστε πρώτο κόμμα και αν μπορείτε να σχηματίσετε κυβερνητική πλειοψηφία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τέλος κάθε προεκλογικής περιόδου -και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την τελευταία μας συνέντευξη μαζί- έρχεται κάποια στιγμή η ώρα όπου αισθάνεται κανείς ότι τα έχει δώσει όλα, έχει κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί, έχει δουλέψει πολύ, έχει κουραστεί πολύ, έχει γυρίσει όλη τη Ελλάδα, έχει επιχειρηματολογήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μετά η ευθύνη περνά στους πολίτες.

Οπότε είμαστε τώρα σε μία λεπτή -θα έλεγα- περίοδο περισυλλογής, όπου εμείς μετά την τελευταία συγκέντρωση μας σε λίγο στο Θησείο, δεν θα μπορούμε να μιλάμε και η ευθύνη περνάει στους πολίτες.

Και μετά θα ξαναμιλήσουμε το βράδυ των εκλογών. Προσδοκούμε, όπως σας είπα, σε μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Γι' αυτό εργάζομαι και πιστεύω ότι η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει και τις ισχυρές προϋποθέσεις για να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερότητα για την επόμενη τετραετία.

Εγώ δεν θα σας πω τι θα κάνω τη Δευτέρα, διότι πρέπει να δω το εκλογικό αποτέλεσμα για να μπορώ να σας το πω αυτό. Ούτε θα μπω σε υποθετικά σενάρια. Θα σας πω, όμως, μόνο αυτό το οποίο έχω ξαναπεί, ότι πρακτικά με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώρια συνεννόησης, ούτε θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται μία ασταθή κυβέρνηση συνεργασίας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Θεσμικά, όμως, πρέπει να το διερευνήσετε. Θα το κάνετε ή όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πει ότι θα αναλάβω την ευθύνη να παραλάβω τη διερευνητική εντολή. Το τι θα κάνω θα σας το πω τη Δευτέρα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου έτσι όπως διαμορφώθηκε ήταν λάθος; Γιατί, βλέπω δημοσκοπήσεις που δίνουν στη Νέα Δημοκρατία πιθανά ποσοστά -και είναι δημοσκοπικά ποσοστά, η κάλπη θα μιλήσει- τα οποία με τον εκλογικό νόμο του '19 μπορούσαν να σας εξασφαλίσουν ενδεχομένως και οριακή αυτοδυναμία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Ευαγγελάτο, άλλαξα τον εκλογικό νόμο στην αρχή της τετραετίας. Και θυμάστε και εσείς ότι πριν από κάποιο χρόνο είχε ξεκινήσει μια συζήτηση αν θα άλλαζα τον εκλογικό νόμο δεύτερη φορά για να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Και είχα πει ευθέως ότι εγώ παιχνίδια με τους θεσμούς δεν κάνω. Αυτοί είναι οι κανόνες. Αυτούς θέσπισα. Πήγαμε σε ένα πιο κλιμακωτό bonus. Θεωρώ ότι είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει και αναλογικότητα, αλλά και κυβερνησιμότητα. Ξέρω ποιος είναι ο στόχος, ξέρω ποιος είναι ο πήχης.

Νίκος Ευαγγελάτος: 'Αρα, αν κερδίσετε τις εκλογές, και συγγνώμη για τη διακοπή, δεν θα ξαναλλάξετε εκλογικό νόμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι.

Νίκος Ευαγγελάτος: Θα μείνει αυτός και για τις επόμενες εκλογές, αν είστε εσείς κυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτός είναι, κατά την άποψή μας, ένας σωστός και δίκαιος εκλογικός νόμος και όπως δεν τον άλλαξα όταν είχα τη δυνατότητα για να προσαρμοστώ στις μεταβαλλόμενες δημοσκοπήσεις…

Νίκος Ευαγγελάτος: Το σκεφτήκατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, ούτε στιγμή. Παρότι, δεν σας κρύβω, υπήρχαν πολλοί που πίστευαν ότι έπρεπε να το κάνω. Αλλά, επιμένω πολύ στην θεσμική, θα έλεγα, συνέχεια, γι' αυτό και εξήντλησα την τετραετία. Το θεωρούμε αυτονόητο τώρα, αλλά θυμάστε και εσείς πόσες συζητήσεις γίνονταν.

Και λογικό θα ήταν, διότι έτσι είχαμε μάθει στο παρελθόν, ο Πρωθυπουργός όποτε έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, «δεν βαριέσαι, ας κάνουμε εκλογές. Τώρα είναι καλές οι μετρήσεις, αύριο μπορεί να μην είναι». Κι εγώ σεβάστηκα τις μετρήσεις, δεν τις αμφισβήτησα ποτέ, ούτε όταν είχαμε δυσκολίες, ούτε όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά.

Νίκος Ευαγγελάτος: Λοιπόν, φτάνοντας στο τέλος, είμαστε εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου, φαντάζομαι μία εβδομάδα ακόμα θα είστε εδώ. Μετά αναγκαστικά, εφόσον δεν θα έχουμε κυβέρνηση, θα πρέπει να φύγετε να έρθει ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Πώς το αισθάνεστε όλο αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω το πρώτο το οποίο πρέπει να αντιληφθεί κανείς όταν μπαίνει σε αυτόν τον χώρο, είναι ότι δεν είναι εδώ για πάντα. Είναι εδώ για όσο καιρό οι πολίτες επιλέγουν να του, να της, αναθέσουν τη μεγάλη αυτή ευθύνη -γιατί ευθύνη είναι- της διακυβέρνησης της χώρας.

Και το βάρος είναι μεγάλο και τίποτα νομίζω δεν σε προετοιμάζει για τη στιγμή που θα περάσεις για πρώτη φορά την πόρτα αυτού του κτιρίου και θα κάτσεις στην καρέκλα του Πρωθυπουργού. Και εγώ ξέρω τι πέρασα τέσσερα χρόνια και πόσες κρίσεις χρειάστηκε να χειριστώ, που ούτε τις φανταζόμουν.

'Αρα προφανώς και η επιθυμία μου είναι να συνεχίσω, αλλά όπως σας είπα αυτή είναι μία απόφαση των Ελλήνων πολιτών και νομίζω θα την πάρουν με καθαρότητα και νηφαλιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα τέσσερα χρόνια που πέρασα σε αυτό το κτίριο ήταν και για μένα ένα μεγάλο σχολείο. Και εγώ είμαι πολύ πιο έμπειρος σήμερα, κι εγώ έμαθα από τα λάθη μου και κοίταξα πάντα να τα διορθώσω, αλλά θα σας έλεγα ότι είμαι και πολύ πιο αποφασισμένος.

Ξέρω πολύ καλύτερα πώς να τρέξουμε πιο γρήγορα. Διότι τι θέλω να αποφύγω; Αυτό το οποίο ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοί σας να αποκαλούν «την κατάρα της δεύτερης τετραετίας».

Δηλαδή, μία κυβέρνηση η οποία επανεκλέγεται και μετά λέει, «εντάξει, κάναμε τη δουλειά μας και τώρα πάμε να κατεβάσουμε ρυθμούς». Εγώ δεν θα πατήσω φρένο. Γκάζι θα πατήσω στη δεύτερη τετραετία. Θα τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα να αλλάξουμε αυτά τα οποία δεν μας αρέσουν.

Και θα σας έλεγα ότι σήμερα είμαι και πιο αποφασισμένος, και πιο έτοιμος, και πιο ορεξάτος, και πιο -θα έλεγα- ο ίδιος έτοιμος για να αντιμετωπίσω αυτές τις προκλήσεις της δεύτερης τετραετίας, εφόσον οι πολίτες επιλέξουν να συνεχίσω το έργο μου.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι, προφανώς. Σε αυτούς τους κύκλους που κάνει η δημοκρατία, εάν κερδίζατε τη δεύτερη τετραετία αισθάνεστε ότι ο δικός σας κύκλος εξουσίας ολοκληρώνεται ή όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να το πω αυτό, διότι ακόμα καλά-καλά δεν έχω…

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι είναι υποθετική η ερώτηση, αλλά δύο τετραετίες είναι αρκετές, για να το πω έτσι, για ένα Πρωθυπουργό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφήστε αυτή την κουβέντα να την κάνουμε όταν έρθει η ώρα και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να σας πει στην αρχή μιας δεύτερης τετραετίας τι θα έκανε στο τέλος.

'Αρα για μένα αυτή τη στιγμή η έμφασή μου είναι μία και μόνο: είναι προφανώς να κερδίσουμε τις εκλογές. Αλλά οι εκλογές είναι μία διαδικασία στην οποία οι πολίτες παίρνουν μία πολύ σημαντική απόφαση. Και επειδή οι επιλογές είναι πολύ καθαρές σε αυτές τις εκλογές: αν θα συνεχίσουμε μπροστά ή αν θα πάμε πίσω, αν θα έχουμε τελικά σταθερότητα ή αν θα έχουμε ουσιαστικά ένα χάος από την άλλη πλευρά, διότι είστε πολλά χρόνια στο ρεπορτάζ και εγώ είμαι πια ολίγον παλιός σε αυτή τη δουλειά, είναι η πρώτη φορά ξέρετε που βλέπω εκλογές όπου υπάρχει ουσιαστικά μία πρόταση εξουσίας. Και από την άλλη μεριά κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ζυγίσουν οι πολίτες πολύ σοβαρά όταν θα πάνε στην κάλπη.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι. Αν σας ζητούσα με μια-δυο προτάσεις να μου χαρακτηρίσετε τον Αλέξη Τσίπρα, τι είναι για εσάς, και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τι θα λέγατε; Ας πούμε για τον Τσίπρα πρώτα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς και οι δύο είναι πολιτικοί αντίπαλοι, με την έννοια ότι διεκδικούμε ο καθένας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για τον μεν Νίκο Ανδρουλάκη δεν μπορώ να σας πω πολλά, γιατί δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι, προφανώς έχετε μια εικόνα. Ως πολιτικός τι είναι για εσάς ο Νίκος Ανδρουλάκης; Πώς τον αξιολογείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πει, σε πολιτικό επίπεδο, ότι άποψή μου είναι ότι έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει πάρει αποστάσεις από αρκετούς θα έλεγα συμπολίτες μας, που στήριξαν και μπορεί να στηρίζουν ακόμα το ΠΑΣΟΚ, που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την - θα έλεγα - μονομανία προσωπικής επίθεσης εναντίον μου. Μπορεί να έχουν και μία καλή άποψη για το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει, άσχετα αν επιλέγουν να ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Ε, με τον κ. Τσίπρα γνωριζόμαστε τώρα πολύ καιρό. Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα, παρά μόνο ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες.

Νίκος Ευαγγελάτος: Λοιπόν, εύχομαι καλή δύναμη πρώτα απ' όλα, γιατί είναι μακρά η διαδικασία. Θα μας πάτε μέχρι 2 Ιουλίου ή υπάρχει περίπτωση οι δεύτερες εκλογές να έρθουν γρηγορότερα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ημερομηνίες είναι λίγο-πολύ σαφείς και καθορισμένες από το Σύνταγμα. Νομίζω ότι λίγο-πολύ ξέρουμε, εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές, ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες είναι οι επιλογές για το πότε μπορούν να γίνουν αυτές.

Αλλά, τονίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία κάλπη μπροστά μας, αυτή την κάλπη εγώ κοιτάω. Η 21η Μαΐου πιστεύω ότι θα τα κρίνει όλα τελικά. Και το βράδυ της 21ης Μαΐου θα ξέρουμε ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία.

Ένα πράγμα ζητώ από τους πολίτες: πρώτα και πάνω απ' όλα να πάνε να ψηφίσουν, διότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο πιο ισχυρή τελικά είναι η ίδια η Δημοκρατία μας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Νίκος Ευαγγελάτος: Το ραντεβού μας πια, είναι στη δεύτερη κάλπη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ