Την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις επικείμενες εκλογές, ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη δήλωσή του σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ανάψει από το πρωί για τα καλά, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή που υπερασπίστηκε την μεταρρύθμιση του 2016 (4387/2015 - ν. Κατρούγκαλου) δηλαδή τον νόμο του, σύμφωνα με τον οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζονταν με βάση το εισόδημα σε ποσοστό 20%, χωρίς να αποκλείει μάλιστα την επαναφορά του ίδιου συστήματος. Υπενθυμίζεται πως με το νόμο Βρούτση καταργήθηκε το σύστημα ποσοστιαίας εισφοράς (20%) στο φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών και καθιερώθηκαν ασφαλιστικές κλάσεις με εισφορές σταθερού ποσού.
Η αναφορά αυτή του κ. Κατρούγκαλου άναψε μεγάλες φωτιές, που δεν έσβησαν ακόμη κι όταν ανακάλεσε σήμερα, υποστηρίζοντας πως εκφράζει «προσωπικές απόψεις» με αποτέλεσμα - τελικώς - να βγει από τα ψηφοδέλτια και να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη.
Τι σημαίνει η απόσυρση από την εκλογική μάχη
Όπως αναφέρει και η Βούλα Κεχαγιά στο Έθνος, επί της ουσίας, επειδή η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων έχει γίνει, το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου θα υπάρχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας και η απόσυρση από την εκλογική μάχη σημαίνει στην πράξη παρότρυνση προς τους πολίτες να μην τον ψηφίσουν.
Το ίδιο εξηγούν και από το ΥΠΕΣ: με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Προφανώς και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με λίστα ο κ. Κατρούγκαλος δεν θα συμμετέχει, ενώ αν δεν γίνουν δεύτερες εκλογές και ο ίδιος εκλεγεί, τότε προφανώς θα πρέπει να παραιτηθεί και θα αναλάβει την θέση του ο πρώτος επιλαχών.
Η απόσυρση του από την εκλογική μάχη προέκυψε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, οι εξηγήσεις αλλά και η διορθωτική δήλωση από πλευράς του πρώην υπουργού δεν ήταν επαρκείς ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ζημιά που προκλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρει τα εξής:
«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;
Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».
Σκληρή ανακοίνωση από ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται εμμέσως στον πρώην υπουργό Εργασίας, λέγοντας πως «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.
Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.
Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.
Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».
Η αντίδραση της ΝΔ
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του κυβερνητικού ερκπροσώπου, Ακη Σκέρτσου, ο οποίος τόνισε ότι : «Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν».
Χατζηδάκης: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει διάλυση της οικονομίας και της μεσαίας τάξη
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η επιστροφή του νόμου Κατρούγκαλου θα σήμαινε τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «Έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση επαναφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία ανήγγειλε με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Συγκεκριμένα τυχόν επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα σημάνει την κατάργηση των μειώσεων στις εισφορές που εφήρμοσε η σημερινή κυβέρνηση, απαλλάσσοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τις καταστρεπτικές επιβαρύνσεις που επέβαλε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά η αύξηση των εισφορών που προκύπτει με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου έχει ως εξής:
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε σήμερα τα εξής:
«Αποκαλύπτεται μέρος όσων θα μας περίμενε αν τυχόν επέστρεφε με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά που λέει έχουν τεράστιο κόστος και θα διαλύσουν και την οικονομία και τους πολίτες στην Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα πρέπει να διευρυνθεί το έλλειμμα και να γίνει γιγαντιαίο το χρέος - οπότε θα ξεχάσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα ξαναέρθει πάλι το ΔΝΤ στην Ελλάδα - ή θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι εισφορές όπως είχε την ειλικρίνεια να πει ο κ. Κατρούγκαλος με αποτέλεσμα να τσακιστούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη».
Προσωπικές απόψεις
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε σήμερα το πρωί, διευκρινίζοντας ότι έξεφρασε την προσωπική του άποψη και όχι του κόμματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».
Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου που πυροδότησαν το πολιτικό κλίμα
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Blue Sky, δήλωσε πως «η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό οδήγησε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν».
Σε ερώτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, που ήταν καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ίδιος απάντησε «ναι» και εξήγησε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής».
«Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζόμενους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (...). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (...). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών».
Αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου
Την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημειώνει ότι: «Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου - λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές - περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.
Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της "μαύρης" οικονομίας.
Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.
Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».
Γ. Στασινός: Ποτέ ξανά δήμευση του εισοδήματος μέσω ασφαλιστικών εισφορών
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας!
Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι.
Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν.
Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει.
Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.
Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».
Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες.»
ΕΣΑ: Όχι αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις
Από την πλευρά του και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις».
Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α' Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.
Οι 10 θέσεις - κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κ. Κόλιας (ΟΕΕ): Ξεχνά ότι ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματιοκός
O πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κώστας Κόλιας, ανέφερε πως «με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% - των εισφορών επί των εσόδων».
«Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων. Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!