Τους στόχους για την επόμενη τετραετία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας και περισσοτερες επενδύσεις, ανλελυσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη σε διαφορετικό ύφος, που παραχώρησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «The 2Night Show».
Σχολίασε τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και με τους συνεργάτες του, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, ανέλυσε τους στόχους του για τη νέα τετραετία, μίλησε για την καθημερινότητά του, την πολιτική, τις υποκλοπές, το σύστημα Υγείας, τα επιτεύγματα και τις παραλείψεις της πρώτης τετραετίας, μέχρι για την επικοινωνία μέσω Tik Tok αλλά και τη σκληρότητα της πολιτικής και τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί ο ίδιος και πρόσωπα της οικογένειάς του.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πηγαίνει σε αυτές τις εκλογές πιο ήρεμος, συνειδητοποιημένος και πιο έμπειρος ίσως μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών. «Οι εκλογές είναι το απόγειο, θα έλεγα, μιας διαδρομής, μιας τετραετίας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στους πολίτες, να θέσεις στην κρίση τους τη δουλειά που έχεις κάνει και βέβαια να τους μιλήσεις για το μέλλον», είπε.
Επεσήμανε πως παρά που μεγάλωσε σε μια οικογένεια που τον προετοίμασε για το τι σημαίνει να είσαι σε περιβάλλον το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, «η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτήν την καρέκλα» και πολύ περισσότερο για μια σειρά από απρόβλεπτες κρίσεις όπως αυτές που κλήθηκε να διαχειριστεί.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τους γονείς του, την ψύχραιμη προσέγγιση του πατέρα του, την οποία προσπαθεί σε έναν βαθμό να υιοθετήσει και κληθείς να σχολιάσει σχετικά, υπογράμμισε την ανάγκη απενοχοποίησης ζητημάτων ψυχικής υγείας ειδικά για τη νέα γενιά, υπογραμμίζοντας: Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι ακριβώς να υπάρχουν δομές που να μπορούν να παρέχουν αυτή τη βοήθεια δωρεάν, γιατί δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ψυχολογική βοήθεια.
Πρόσθεσε επίσης: Πιστεύω ότι τελευταία τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, παρά ταύτα, τα βιώματα ακόμα είναι πολύ έντονα και υπάρχει στη νέα γενιά βαθιά αυτή η πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Επεσήμανε πως η πρόκληση είναι να ανατραπεί μέσα από πράξεις αυτή η πεποίθηση.
Ανέφερε ότι η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη θριάμβους και καταστροφές, υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο περάσαμε ήταν πάρα-πάρα πολύ βαρύ και αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» επισημαίνοντας ωστόσο ότι σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν το 2019.
Μίλησε, ερωτώμενος σχετικά για το τι κατάφερε η κυβέρνηση στην πρώτη της τετραετία αλλά και την επιλογή των συνεργατών του, για τα ρουσφέτια, τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς απάλειψής τους στην πράξη.
Για την προοπτική κάποιο από τα παιδιά του να θελήσει να ασχοληθεί με την πολιτική επεσήμανε: «Το μόνο το οποίο θα έλεγα αν οποιοδήποτε νέο παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, μία συμβουλή θα του έδινα μόνο: ότι θα φροντίσεις πρώτα να έχεις δουλέψει. Να έχεις κολλήσει πραγματικά ένσημα, να ξέρεις τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο, να ξέρεις τι σημαίνει να έχεις εργοδότη και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Και μετά, αφού κάνεις κάποια καριέρα, να το ξανασκεφτείς αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά».
Στη συνέχεια απάντησε σε 30 δευτερόλεπτα στο ερώτημα του Γρηγόρη Αρναούτογλου «γιατί να σας ψηφίσω;».
Μίλησε για την ανάγκη να γίνουν άλματα για την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ακολούθως με αφορμή το αν υπάρχει «κόκκινο τηλέφωνο» για απευθείας επικοινωνία με ξένους ηγέτες, μίλησε για τις σχέσεις του και τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και για την ασφάλεια των επικοινωνιών.
Κληθείς να σχολιάσει «γιατί δεν μπορούν να συνεργαστούν τρεις νέοι άνθρωποι που, δεν ξέρω με το δοκιμασμένο μοντέλο των συνεργασιών πώς θα μπορούσε να βγει… », ανέφερε ότι η συνεργασία τριών ανθρώπων με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις θα οδηγούσε τελικά σε παράλυση γι αυτό και επιμένει πως πρέπει να υπάρχει σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασε την πικρία του για τις επιθέσεις που όπως είπε έχει μεθοδευμένα δεχθεί η σύζυγός του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ για τον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι δεν τον έχει γνωρίσει προσωπικά κι έχει μείνει με την απορία για το πώς είναι σαν άνθρωπος.
Μίλησε για τα παιδιά του, για τη σχέση με την άθληση και τη σωστή διατροφή, για το πώς χαλαρώνει και τι παρακολουθεί στην τηλεόραση αλλά και για το bullying, το μετρό της Θεσσαλονίκης και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
Μάλιστα στο τέλος της συνέντευξης ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις κι από έναν μικρό, παλιότερο συνεργάτη της εκπομπής απαντώντας αν δεν ήταν πρωθυπουργός τι θα ήθελε να είναι, ποια υπερδύναμη θα ήθελε να έχει ενώ αρνήθηκε το ρουσφέτι που του ζήτησε για χάρη της αδελφής του ο «μικρός δημοσιογράφος», να καταργήσει την τράπεζα θεμάτων.
Εκλογές 2023: «Είμαι πιο ήρεμος»
Για τις εκλογές ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών, μπορώ να πω ότι είμαι πιο ήρεμος. Απολαμβάνω την προεκλογική εκστρατεία. Κανείς δεν ψηφίζει για αυτά που έγιναν χθες, αλλά για το μέλλον. Αυτά που θα κάνεις».
Ερωτηθείς για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρωθυπουργός, απάντησε: «Ήταν πολύ πιο δύσκολο παρότι ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος και ψυχολογικά, λόγω της οικογενειακής μου ανατροφής. Αλλά τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της καρέκλας και τις δυσκολίες. Ειδικά για την πανδημία, δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο. Έπρεπε μέρα με τη μέρα να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας».
Για τον πατέρα του: «Ήμουν τυχερός που τον έζησα»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους γονείς του και ιδιαίτερα στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ήμουν τυχερός γιατί είχα την ευτυχία να ζήσω τον πατέρα μου μέχρι τα 49 μου και να τον απολαύσω σε στιγμές που ήταν αποφορτισμένος από τις ευθύνες στη σταδιοδρομία του. Η μάνα μου έφυγε νωρίτερα, αλλά αισθάνομαι ότι λες” τι θα σου έλεγε ο πατέρας σου, αν του έκανες μια ερώτηση”, και λες ότι έχεις την εμπειρία να απαντήσεις.
«Ο πατέρας μου για να φτάσει πρωθυπουργός πέρασε δια πυρός και σιδήρου και έκανε ένα comeback που δεν ήταν συνηθισμένο για την αποχή. Αλλά θυμάμαι τις δυσκολίες, είχε πολλά ανοιχτά μέτωπα, αλλά και μια δύσκολη εκλογή που μετά έχασε μετά από 3,5 χρόνια.
Ήταν πάντα εξαιρετικά ψύχραιμος, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κάπνιζε λίγο παραπάνω. Μπορείς να καταλάβεις την ένταση μόνο τη στιγμή που κάθεσαι στην καρέκλα. Αλλά επειδή είχε μια κάπως ζεν αντιμετώπιση… Δεν ήμουν τόσο ψύχραιμος όσο είμαι τώρα, γιατί κατέληξα ότι όταν αντιδράς θυμωμένος, κάνεις λάθος και όταν αφήνεις τα συναισθήματα να σε κυριεύουν, σε τυφλώνει».
«Έχω ζητήσει τη βοήθεια ειδικού»
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως όταν χρειάστηκε βοήθεια τη ζήτησε από ειδικό: «Βεβαίως ζήτησα βοήθεια από ειδικό όταν είχα προβλήματα. Χρειάζεται συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψυχικής υγείας. Και πρέπει να μην έχουμε παρωπίδες και προκαταλήψεις του παρελθόντος. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον άνθρωπο, για να βοηθηθεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».
Για την οργή των νέων για τα Τέμπη: «Κατανοητά τα συναισθήματα»
Σε ότι αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο θυμός, η οργή, η θλίψη ήταν κατανοητά συναισθήματα. Νέα παιδιά σκοτώθηκαν, πήραν το τρένο για να γυρίσουν στο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό μας ακούμπησε τόσο έντονα η τραγωδία. Τα δικά μου παιδιά στο εξωτερικό χρησιμοποιούν το τρένο κατά κόρον».
«Υπάρχει στη νέα γενιά βαθιά η πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Πρέπει να διαψεύσουμε την πεποίθηση αυτή. Προσπαθώ να μιλάω με νέα παιδιά.
Η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι απολύτως αναμενόμενη. Η απόλυτη άρνηση, όμως, δεν οδηγεί πουθενά. Η συμμετοχή σε εκλογές είναι μια απάντηση. Κάποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, καλύτερο οι νέοι να συμμετέχουν παρά να απέχουν».
«Δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα»
Στη συνέχεια μίλησε για όσα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. «Δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα. Κάναμε βήματα στην ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, αλλά πέτυχε γιατί εισάγαμε ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασίας των υπουργείων.
Στις βαριές δομές του κράτους έχουμε δουλειές. Νοοτροπίες ωχαδερφισμού. Αξιολόγηση παντού και επιβράβευση της προσπάθειας, εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας.
Στο Μαξίμου χτίσαμε μια συνεκτική ομάδα και επειδή διαρκώς όλοι αξιολογούμαστε, πρέπει να διορθώνουμε τα λάθη μας, να κάνουμε αλλαγές όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει μια συλλογική δουλειά.
Η απάντηση είναι ότι σε πολλά επίπεδα τα έχουμε βάλει με τη γραφειοκρατία. Το gov.gr είναι επανάσταση στον πόλεμο με γραφειοκρατία.
Την επόμενη τετραετία θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και πώς ο πολίτης έχει την επαφή του με το κράτος».
Η κόρη μου λέει «Αυτοί είστε»
Για τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο πρωθυπουργός απάντησε χιουμοριστικά: «Εκ των πραγμάτων πρέπει να έχουμε σχέσεις τουλάχιστον ευγένειας και ευπρέπειας. Διασκεδάζω πολύ ειδικά με ορισμένα βίντεο, από το Luben για τον κ. Κουτσούμπα. Το λέει και η κόρη μου η Δάφνη συνέχεια. Μπαίνω στο σπίτι και μου λέει “Αυτοί είστε”.
Αν ασχοληθεί με την πολιτική, ούτε θα χαρώ, ούτε θα στενοχωρηθώ, θα ήθελα τα παιδιά μου να κάνουν κάτι που τους κάνει ευτυχισμένα. Αλλά πρώτα θα πρέπει να φρόντισεις να έχεις δουλέψει, να έχεις βγάλει μεροκάματο, να έχεις εργοδότη, να ξέρεις πώς είναι, να έχεις κολλήσει ένσημα».
Σε ερώτηση του Αρναούτογλου γιατί να ψηφίσει κάποιος Μητσοτάκη: «Γιατί ήμουν συνεπής και όσα είπα τα έκανα. Φόροι, θέσεις εργασία, σύνορα, ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων, εκσυγχρονισμός κράτους. Τι θέλω να κάνω: να αυξήσω μισθούς, να μειωθεί η ανεργία και να έρθουν επενδύσεις».
«Δεύτερη δέσμευση μου το καλύτερο ΕΣΥ»
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη δημόσια υγεία. «Δεύτερη δέσμευση μου το καλύτερο ΕΣΥ. Δεν το φτιάξαμε γιατί στην πανδημία παίζαμε άμυνα. Χάσαμε 2,5 χρόνια από την πολιτική μας. Ξέρω πολύ καλά τι θέλω να κάνουμε στα νοσοκομεία, καλύτερα διαδικασίες, καλύτεροι νικητές, περισσότεροι τεχνολογία.
Το ΕΣΥ το έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, η χώρα έχει Σύστημα Υγείας. Αυτό δεν το έχουν όλες οι χώρες. Έχω πολύ ξεκάθαρο σχέδιο.
Ντρέπομαι όταν υπάρχουν ράντζα. Σε έναν βαθμό το αντιμετωπίσαμε. Για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ, πρέπει να κάνουμε άλματα. Επειδή στην πανδημία όλοι μάθαμε περισσότερα για το ΕΣΥ, έχω και μια πολύ καλύτερη κατανόηση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών του ΕΣΥ».
«Ό,τι έχω να πω στον Ερντογάν το έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου»
Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν του έχει πει κάτι off camera, είπε: «Ό,τι έχω να πω στον Ερντογάν το έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου. Έλεγε κάποιος σοφός πολιτικός ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Με τον Ερντογάν έχουμε μιλήσει ανοιχτά. Ό,τι έπρεπε να του πω, του το έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου».
«Κλείνει δικαστικά η υπόθεση με τις υποκλοπές»
«Κλείνει με δύο τρόπους. Κλείνει δικαστικά, με την έρευνα τού τι ακριβώς έγινε. Και κλείνει και επιχειρησιακά, όπως ήδη έχει κλείσει, με μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε περισσότερα φίλτρα, ώστε να είναι πιο δύσκολη η νόμιμη επισύνδεση.
Και φυσικά, κηρύσσοντας έναν πανευρωπαϊκό πόλεμο στα παράνομα λογισμικά, τα οποία δυστυχώς κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα και πολλοί μπορεί να έχουν πρόσβαση. Με αποτέλεσμα, τεχνολογικές δυνατότητες που παλιά θα τις είχαν μόνο κράτη, τώρα να μπορούν να τις έχουν ιδιώτες, τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και ξεκινάμε πάντα - πρέπει να σου το πω κι εγώ αυτό και για μένα - με την παραδοχή ότι είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς τελικά το πλήρες απόρρητο των επικοινωνιών».
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες: Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε και οι τρεις μας
Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και τη σχέση του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς: «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε και οι τρεις μας. Θα οδηγούσε σε παράλυση. Γι’ αυτό επιμένω σε σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση. Προφανώς, και δεν έχουμε σε προσωπικό επίπεδο να χωρίσουμε. Η πολιτική είναι σκληρή. Δύσκολα μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα στη γυναίκα μου. Με τον Ανδρουλάκη δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ. Δυο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε, αλλά αρνήθηκε. Καταλαβαίνω ότι μας αρέσει και στους δύο το μπάσκετ, αλλά έχουμε μεγάλες διαφορές στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!