Ναι. Ήταν μια μάλλον βαρετή τηλεμαχία αυτή που είδαμε χθες το βράδυ. Ασφυκτικοί όροι, παράλληλοι μονόλογοι, πολλές απαντήσεις που περιείχαν όσα ήθελαν να πουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων κι όχι όσα ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι, βαρετή επανάληψη χιλιοειπωμένων πολιτικών θέσεων, συνθημάτων που βλέπουμε στα διαφημιστικά σποτ, γκροτέστ προσπάθειες προώθησης της στρατηγικής κάθε κόμματος.
Οι ειδήσεις και...
Είχε ειδήσεις το ντιμπέιτ; Δυο - τρεις αλλά αξιόλογες. Στην αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι εξετάζει σοβαρά (δηλαδή το εξήγγειλε…) επέκταση του market pass και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Ακολούθως ο Νίκος Ανδρουλάκης φάνηκε ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ενώ επίσης υπογράμμισε ότι πρέπει να πάνε φυλακή όσοι εμπλέκονται με την υπόθεση των υποκλοπών. «Δεν αποτελούσα κίνδυνο για την Δημοκρατία, το έχουν καταλάβει όλοι οι πολίτες, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Γι αυτό με παρακολούθησαν. Πρέπει να μπουν φυλακή αυτοί που έστησαν αυτό το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στη χώρα και μας εξέθεσαν», είπε χαρακτηριστικά.
... η ένταση για τις υποκλοπές
Γενικότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το ζήτημα των παρακολουθήσεων ως «ασπίδα» προκειμένου να διαμορφώσει και στο debate διακριτές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα πάντοτε φρόντιζε να δείχνει και τις διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε - για πρώτη φορά - λόγο για «σκάνδαλο» υποκλοπών, λέγοντας πως ανέλαβε με θάρρος τις ευθύνες του και πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ με τη δέσμευση να υπάρξει άμεση διαλεύκανση.
Σημείωσε, δε, πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανένα απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση και δεν έπρεπε να έχει γίνει, ενώ έκανε λόγο για αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα χωρίς τα ειδικά φίλτρα που απαιτούσε η ιδιότητα τους.
Στην αντιπαράθεση μπήκε γρήγορα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας - σε όχι σχετική ερώτηση - πως «κάθομαι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης. Ας δώσει σήμερα εξηγήσεις ο πρωθυπουργός γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Υπήρξαν εθνικοί λόγοι; Ποιοι είναι αυτοί; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αν είναι πράγματι. κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος... Και για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα».
Οι ατάκες
Είχε ατάκες; Πολλές:
- Από το «ναι στη σταθερότητα, όχι στη στασιμότητα» του Νίκου Ανδρουλάκη στην ενότητα της Οικονομίας,
- έως τη διαβεβαίωση Κουτσούμπα στην ενότητα Εξωτερική Πολιτική- Άμυνα, «σύμμαχοί μας, όταν θα κυβερνήσουμε τον τόπο, θα είναι όλες οι χώρες του κόσμου»,
- κι από το σύνθημα Βαρουφάκη «το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους όχι οι άνθρωποι το νόμισμα»
- έως το ανατριχιαστικό του Βελόπουλου «με το ‘ανήκομεν εις την Δύση’ χάσαμε το όνομα της Μακεδονίας, τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο- δεν υπάρχει Διεθνές δίκαιο, ουδέποτε υπήρξε»…
Οι ερωτήσεις
Είχε εύστοχες ερωτήσεις των δημοσιογράφων; Όλες μπορούν να κερδίσουν το χαρακτηρισμό της «εύστοχης», με δεδομένο ότι έπρεπε οι συνάδελφοι να ρωτήσουν σε συγκεκριμένο χρόνο και για συγκεκριμένο θέμα.
Μάλιστα, όταν ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον κ. Ανδρουλάκη στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική- Άμυνα», για ποιο λόγο δεν συναντιέται με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του είπε αυστηρά ότι η ερώτηση είναι εκτός θέματος.
Γενικότερα οι δημοσιογράφοι χωρίς εξαίρεση, προσπάθησαν να «στριμώξουν» τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι, όμως, όπου τα πράγματα γίνονταν δύσκολα, επέλεγαν τη «μη απάντηση» παρά την διαστρέβλωση.
Οι συνεπείς και οι ασυνεπείς
Ο πιο συνεπής στους χρόνους, αποδείχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Κι ο λιγότερο συνεπής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας που αρχικά ξέφυγε λίγο στην απάντηση που έδωσε στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική- Άμυνα», αλλά και στην επόμενη, (Κράτος, θεσμοί διαφάνεια) όταν από λάθος του διέκοψαν περίπου δέκα δευτερόλεπτα πριν τελειώσει την μέτρηση του χρόνου, εκείνος τα ζήτησε πίσω, του δόθηκαν, αλλά ώσπου να δομήσει και πάλι τον λόγο του, ξέφυγε αρκετά από το χρόνο κι υποχρέωσε τον Γιώργο Κουβαρά δυο φορές να του ζητήσει επιμόνως να ολοκληρώσει. Ο ΓΓ του ΚΚΕ επίσης ξέφυγε από το προκαθορισμένο πεντάλεπτο και στην Ενότητα Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος.
Γενικότερα, οι πολιτικοί αρχηγοί φάνηκε ότι αντελήφθησαν πόσο ασφυκτικοί ήταν οι περιορισμοί που οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους έθεσαν στη Διακομματική, γι αυτό κάποιοι επιχείρησαν οριακά να τα υπερβούν, όταν απαντούσαν «εκτός θέματος» σε προηγούμενες τοποθετήσεις άλλων αρχηγών, ή έκαναν κι ερωτήσεις σε ευθύ λόγο, όπως πχ ο Γιάνης Βαρουφάκης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και οι κεντρικές επιδιώξεις των 6
Κατά τα λοιπά, από το debate ξεχώρισαν:
- Η στρατηγική που ακολουθεί από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπηρέτησε με συνέπεια και χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός,
- Η διπλή επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να εκθέσει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού από τη μια και να τείνει χείρα φιλίας και (μετεκλογικής) κυβερνητικής συνεργασίας κυρίως προς τον κ. Ανδρουλάκη και δευτερευόντως προς τον κ. Κουτσούμπα από την άλλη
- Η εμμονή του Νίκου Ανδρουλάκη στην απόκρουση των επιθέσεων φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ (με αποκορύφωμα την υπόμνηση της τοποθέτησης ενός ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή νοσοκομείου σε νησί) και στην προβολή της διαφοράς του ιδίου, που δεν έχει δοκιμαστεί κυβερνητικά, με τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που δοκιμάστηκαν, κατά τη γνώμη του ανεπιτυχώς.
- Η προβολή από τον Δημήτρη Κουτσούμπα της καίριας πολιτικής διαφοράς του ΚΚΕ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που «έχουν κοινό πρόγραμμα» και του κόμματος του οποίου ο ίδιος ηγείται
- Η παρουσίαση του προσώπου του ως κεντρικού ενοποιητικού κρίκου της Ελληνικής Λύσης από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος αμφισβήτησε τη θέση της Ελλάδος στη Δύση και
- Η ανάδειξη του αντισυστημικού χαρακτήρα του ΜέΡΑ25 εκ μέρους του Γιάνη Βαρουφάκη.