Οι καταιγιστικές εξελίξεις της υπόθεσης Γεωργούλη, φαίνεται ότι λειτούργησαν ως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» με τους Ελληνες ευρωβουλευτές κι οδηγούν τα πολιτικά κόμματα -ιδίως τα δυο μεγάλα- στην απόφαση για επαναφορά της λίστας ως προς τους βουλευτές που θα στέλνει η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ, πριν καν ξεσπάσει η υπόθεση Γεωργούλη, καθώς είχε προηγηθεί η σύλληψη της Εύας Καϊλή, η δίωξη του χρυσαυγίτη Μίχου αλλά και η υπόθεση που στοίχισε στη Μαρία Σπυράκη τη συμμετοχή της στα γαλάζια ψηφοδέλτια.
Τώρα, με το σοβαρότατο θέμα Γεωργούλη, η προβληματική παρουσία Ελλήνων ευρωβουλευτών αποκτά διακομματικό χαρακτήρα που απλώνεται σε 4 πολιτικούς φορείς (τρεις, αν η Χρυσή Αυγή θεωρηθεί «εγκληματική οργάνωση» ωστόσο είχε εκλέξει ευρωβουλευτή).
Οριστική η απόφαση
Με αυτά ως δεδομένα, φαίνεται ότι είναι οριστική η απόφαση επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές της επόμενης χρονιάς (Μάϊος- Ιούνιος 2024) εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού.
►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για επενδυτική βαθμίδα
Σε αυτό δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που με το «αγκάθι» Γεωργούλη αντελήφθη το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται με την λύση του σταυρού προτίμησης και με μόνο μία εκλογική περιφέρεια σε όλη τη χώρα, κάτι που συνεπάγεται την εκλογή των πιο προβεβλημένων κι όχι των πιο ικανών να φέρουν εις πέρας το βαρύ έργο της εκπροσώπησης των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παρά το ότι κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση συγκλίνουν, ανεπίσημα τουλάχιστον, στην ιδέα της επαναφοράς της λίστας, ωστόσο δεν δίστασαν -ούτε οι μεν, ούτε οι δε- να ανταλλάξουν «δηλητηριώδη» βέλη μεταξύ τους για το θέμα Γεωργούλη, ενώ κάπου στην πορεία στο «χορό» μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, στέλεχος του οποίου είναι η καταγγέλλουσα τον ηθοποιό κι ευρωβουλευτή.
Γενίκευση επιθέσεων
Κι επειδή βρισκόμαστε, πλέον, κι επισήμως σε προεκλογική περίοδο, τα κόμματα «αξιοποίησαν» την ευκαιρία της υπόθεσης Γεωργούλη για να γενικεύσουν τις επιθέσεις μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του έγκριτου Economist την περασμένη Παρασκευή, το οποίο έκανε λόγο για το success story της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αν και ανεδείκνυε και τις αστοχίες της κυβέρνησης, ενώ προβλέπει ότι πιθανή πολιτική αστάθεια θα υπονομεύσει την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.
Η μεν ΝΔ αξιοποίησε τα θετικά στοιχεία του δημοσιεύματος και ταύτισε την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας με την πολιτική σταθερότητα που δίνει μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την κριτική που άσκησε ο Economist και αντέστρεψε το κυβερνητικό επιχείρημα, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης, στην αγωνία του για την αυτοδυναμία, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές, άρα αυτός είναι που παράγει την πολιτική αστάθεια.
►Διαβάστε και: Π. Τσαπανίδου προς τον ΣΕΔΕΑ: Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;
Δυνατές κόντρες από το ΠΑΣΟΚ
Η υπόθεση Γεωργούλη, όμως, που σηματοδοτεί, ως φαίνεται, την επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές, έγινε η αφορμή για μια νέα περίοδο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κυρίως με πρωτοβουλία του τελευταίου.
Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι «ταΐζει» τα δικά της τρολ στο διαδίκτυο με τοξικότητα, κι αυτά με τη σειρά τους δείχνουν πόσο μακριά είναι η προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ το «άγος» της δημοσιοποίησης της ταυτότητας του θύματος, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση το αρνείται χωρίς δισταγμό.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αυτή η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να μείνει στην αντιπολίτευση κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, γι αυτό «κόβει γέφυρες» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδια πηγές ότι ίσως τα αποτελέσματα των εκλογών υποχρεώσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συζητήσει ουσιαστικά, όχι απλώς για τους τύπους, τη συμμετοχή του σε μια προοδευτική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι τυχόν δεύτερες εκλογές σε κλίμα ακραίας πόλωσης μεταξύ Μητσοτάκη- Τσίπρα, ενδέχεται να το «συνθλίψουν» με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα προβλήματα για τον κ. Ανδρουλάκη.
Μένει να δούμε πόσο ακόμα θα επηρεάζει τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, η σειρά προβλημάτων που προέκυψαν από Έλληνες (κι Ελληνίδες…) ευρωβουλευτές…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!