Οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις των πολιτικών δυνάμεων, που πυροδοτούν την προεκλογική τοξικότητα και -ως εκ τούτου- απομακρύνουν από την πολιτική μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούσαν παρά να κυριαρχούν ακόμα και στον τρόπο αποκλεισμού των εγκληματιών νεοναζί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Η κυβερνητική πρωτοβουλία να «ανοίξει» το δικαστικό σώμα που θα αποφασίσει για το αν θα μετάσχει το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» με αυτή ή με κάποια άλλη μορφή και τίτλο, άνοιξε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου που εκφράστηκαν και στην ψηφοφορία της Βουλής.
Παράλληλα, η τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίστηκε χθες άνοιξε ρήγμα και στη Δικαιοσύνη με την πρωτοφανή δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του Α1 Τμήματος (κι αντιπροέδρου) του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος στη συνέχεια, μετά την αρνητική υποδοχή της παρέμβασής του από πολιτικούς και συνταγματολόγους, οδηγήθηκε σε παραίτηση από το Δικαστικό Σώμα, τρείς μήνες περίπου πριν τη συνταξιοδότησή του.
Δευτερογενή προβλήματα
Κι αν στο Κοινοβούλιο υπάρχει συμπαγής πλειοψηφία η οποία υπερψήφισε (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) την τροπολογία με την οποία την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη θα αποφασίσει η Ολομέλεια του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, ωστόσο στο καθαρά δικαστικό κομμάτι δημιουργήθηκαν δευτερογενή προβλήματα.
►Διαβάστε και: Βουλή: Ψηφίστηκε η ρύθμιση-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Η παραίτηση Τζανερίκου (για λόγους «προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής ευσυνειδησίας» όπως είπε) μείωσε κατά ένα τα 11 μέλη του Α’ Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, και έτσι δεν ισχύει ο κανόνας που θέλει τη σύνθεση τέτοιων δικαστικών σωμάτων να έχει μονό αριθμό, ώστε σε περίπτωση οριακής ετυμηγορίας, να προκύπτει σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία, έστω και με μια ψήφο. Αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους του Αρείου Πάγου, με τους δικαστές να είναι μοιρασμένοι, άλλοι υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί με δέκα Αρεοπαγίτες κι άλλοι θεωρώντας ότι πρέπει ο κ. Τζανερίκος να αντικατασταθεί με πρόσωπο από άλλο Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Πολιτικο-δικαστική είναι και η εμπλοκή με την ως τώρα «άνεση» που είχε ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης να κάνει ουσιαστικά προεκλογικό αγώνα μέσα από τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται, ως καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το Συμβούλιο των φυλακών είχε αποφασίσει ήδη από το φθινόπωρο του 2021 ότι ο Κασιδιάρης δεν θα μπορεί να κινείται «πολιτικά» εντός των φυλακών κι ότι οι επαφές του με συγγενικά του πρόσωπα και με το δικηγόρο του θα αφορούν αποκλειστικά νομικά ή οικογενειακά θέματα και βέβαια καθόλου πολιτικά.
Τρεχουν να σταματήσουν τη δράση του Κασιδιάρη
Οι βολές της αντιπολίτευσης για την «ελευθερία Κασιδιάρη» να κάνει πολιτική μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφύπνισαν τους αρμόδιους, που τρέχουν τώρα να περιορίσουν τη «δράση» του καταδικασμένου μεγαλοστελέχους της Χρυσής Αυγής, το οποίο είχε φτάσει να κάνει και «συνέδριο» διαδικτυακά, με κύριο ομιλητή τον ίδιο τον Κασιδιάρη, ενόσω βρίσκεται στη φυλακή. Οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης για αυτή την αβελτηρία των αρμοδίων στις φυλακές Δομοκού έχουν στόχο, φυσικά, την κυβέρνηση και προσθέτουν έναν ακόμα πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
►Διαβάστε και: Βουλή: Τελευταία... μάχη για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη
Τέλος, η χθεσινή μέρα υπήρξε το αποκορύφωμα της ενδοδημοκρατικής κακοφωνίας για τον τρόπο που πρέπει να εμποδιστεί το μόρφωμα- πολιτικός επίγονος της Χρυσής Αυγής να λάβει μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράζει δια του προέδρου της, Αλέξη Τσίπρα, τη διαφωνία της για την κυβερνητική τροπολογία και να προτιμά τη λύση της αποχής από τη σχετική ψηφοφορία.
Η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα ήταν: «αυτή είναι η τρίτη αδιέξοδη τροπολογία που φέρνετε. Με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό γίνατε χορηγοί του Κασιδιάρη». Όπως είναι φυσικό, η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στην ετυμηγορία του Α Τμήματος του Αρείου Πάγου, που θα αποφανθεί οριστικά εάν το μόρφωμα Κασιδιάρη θα λάβει ή όχι μέρος στις εκλογές που επίκεινται…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!