Ενώ συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας από το καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου χάθηκαν 57 ζωές, η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας μετά την περίοδο της οργής είναι ακόμα απροσδιόριστη, όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά ακόμα και στους ειδικούς των μετρήσεων σχετικά με τις διαθέσεις της.
Πολιτικοί όλων των χώρων και δημοσκόποι δίνουν την ίδια απάντηση στο ερώτημα «πώς αντιδρά η κοινωνία μετά τα Τέμπη;» και λένε «ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η συμπεριφορά της».
Πάνω από το 10% οι αναποφάσιστοι
Η μόνη βεβαιότητα των ημερών που διανύουμε είναι η αύξηση της δεξαμενής των αναποφάσιστων, σε ποσοστά που ξεπερνούν - σύμφωνα με ορισμένους κατά πολύ - το 10% του εκλογικού σώματος.
Δεύτερη κοινή παραδοχή είναι ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελείται από πρώην υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μετά το δυστύχημα στα Τέμπη πήραν αποστάσεις από το κόμμα της προτίμησής τους, χωρίς όμως να στραφούν προς κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευση.
Διαβάστε επίσης: Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το airbnb του Γιάννη Ραγκούση και του Κυριάκου Μητσοτάκη
Επάνοδό τους βλέπει η Ν.Δ.
Από εδώ και πέρα, κάθε πολιτικός φορέας κάνει τις δικές του υποθέσεις. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «αποσυσπείρωση» της εκλογικής της βάσης, δηλαδή για προσωρινή απόσταση που έλαβαν αυτοί οι πολίτες από το κυβερνών κόμμα, ως συναισθηματική αντίδραση στο σοκαριστικό δυστύχημα και τις εικόνες φρίκης που το συνόδευσαν και που κατέκλυσαν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.
Ωστόσο τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης είναι αισιόδοξα ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα επανακάμψει στη ΝΔ, η οποία «θα αυξήσει τη συσπείρωσή της στο δρόμο προς την 21η Μαΐου», όπως λέει στην «Η» υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, ο οποίος προσθέτει: «Σε αυτό μας βοηθά η οξύτητα του Τσίπρα. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τοξική αντιπολίτευση και πολώνει την εκλογική μάχη, τόσο οι αποστασιοποιημένοι Νεοδημοκράτες θα πιέζονται να επανέλθουν στο πολιτικό τους σπίτι».
Γενικότερα στη ΝΔ κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο μετριοπαθής λόγος, η ανάληψη της ευθύνης και η συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης των παθογενειών των σιδηροδρόμων, αλλά και γενικότερα του «βαθέος κράτους» μπορεί να πείσει μεγάλο μέρος μετριοπαθών εκλογέων να επανακάμψουν ατο κυβερνών κόμμα, καθώς η ψήφος της 21ης Μαΐου θα είναι καθοριστική για το ποια κυβέρνηση θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ιστορικά
Αντίθετες οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτοί που έφυγαν από τη ΝΔ «δεν επιστρέφουν και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, όσο αυξάνεται το αντικυβερνητικό ρεύμα, τόσο οι σημερινοί αναποφάσιστοι θα τείνουν να στραφούν προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που συνιστά την μόνη εναλλακτική λύση, απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη».
Η Κουμουνδούρου επενδύει πολιτικά στο ρεύμα εναντίον της κυβέρνησης, το οποίο τροφοδοτείται από πολλές πηγές: Αρχικά από το μπαράζ αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, το οποίο έθεσε τα θεμέλια της κυβερνητικής αποσυσπείρωσης, όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια ήλθε το βαρύ πλήγμα του δυστυχήματος στα Τέμπη που συντάραξε την πολιτική και κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας και προστέθηκε στην επιβάρυνση λόγω των παρακολουθήσεων.
Και τέλος, μια σειρά αποκαλύψεων για ανάρμοστες πρακτικές στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, από τη Μαρία Σπυράκη έως τη Σοφία Νικολάου, τον Ανδρέα Πάτση και τώρα τις κατηγορίες εναντίον του Νίκου Παπαθανάση. «Όλα αυτά προστίθενται στις συνειδήσεις των πολιτών» μας λέει έμπειρο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «και αναμένεται να μετατραπούν σε τσουνάμι δυσαρέσκειας κατά της ΝΔ, που θα εκφραστεί στις κάλπες».
Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Θα υψώσουμε φράχτη στην αισχροκέρδεια, την τραπεζική αυθαιρεσία και την αδικία
Στο μικροσκόπιο οι προτιμήσεις των αναποφάσιστων
Τι θα κρίνει τις επιλογές των αναποφάσιστων; Κι εδώ τα κομματικά επιτελεία δεν έχουν σαφή εικόνα, γι’ αυτό τείνουν να μετατρέψουν τις επιθυμίες τους σε πολιτική ανάλυση.
Το βέβαιο είναι ότι Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν βάλει στο μικροσκόπιο της προσοχής τους τις προτιμήσεις των αναποφάσιστων για κυβερνήσεις συνεργασίας ή αυτοδύναμες, για την ατζέντα που τους συγκινεί περισσότερο, τη στάση τους απέναντι στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά και το βαθμό «αντισυστημικότητας» που εκφράζουν, δηλαδή αν πρόκειται για «δομικού τύπου» απομάκρυνσή τους από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ή αν πρόκειται για ευκαιριακή αποδοκιμασία. Όλα αυτά μέλλει να αποσαφηνίζονται όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες του Μαΐου…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!