Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερευνα: Οι ελπίδες για το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ευθύνες της πανδημίας

Οι πολίτες απάντησαν στην έρευνα της Κάπα Research
1.010 πολίτες απάντησαν στην έρευνα της Κάπα Research /Πηγή: Intime

Την άποψη ότι η Ελλάδα σήμερα κινείται προς τη λάθος ή μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση εκφράζει το 52% των ερωτηθέντων στη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research, το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάζει σήμερα το imerisia.gr (το χθεσινό, α' μέρος της έρευνας ΕΔΩ). Όσο για την αναμενόμενη ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία το 2020, οι πολίτες σε ποσοστό 35% θεωρούν ότι την κύρια ευθύνη φέρει η διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας από την κυβέρνηση, με ένα 45% να πιστεύει ότι φταίει η πανδημία του κορονοϊού που πλήττει όλα τα κράτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις για τον ρόλο που πρέπει να παίξουν το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όπως και οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.

Η έρευνα της Κάπα Research διενεργήθηκε το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.010 άτομα (άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω) και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Εκτίμηση για την πορεία της χώρας

Στην ερώτηση «Κατά τη γνώμη σας, η χώρα μας σήμερα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;», οι πολίτες σε ποσοστό 47% απάντησαν ότι πηγαίνει «προς τη σωστή» (29%) ή «μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση» (18%), με το μεγαλύτερο ποσοστό (52%) πάντως να διαφωνεί με αυτή την άποψη, θεωρώντας ότι η Ελλάδα πηγαίνει προς τη λάθος ή μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση. Ουσιαστικά, διατηρούνται τα ίδια ποσοστά σε σχέση με τις μετρήσεις που είχαν προηγηθεί τον Νοέμβριο και τον Σεπτέμβριο, με ελάχιστες διαφορές, ενώ η τελευταία φορά που οι πολίτες θεωρούσαν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο σχετικό διάγραμμα.

Μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας η ανεργία και η φτώχεια

Την ανεργία και τη φτώχεια θεωρούν οι πολίτες ως τις σημαντικότερες πηγές ανησυχίας στην ελληνική οικονομία, καθώς στην ερώτηση «Τι από τα παρακάτω σας ανησυχεί περισσότερο ως συνέπεια της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία;» ένα ποσοστό 65% απάντησε ότι ανησυχεί από την αύξηση της ανεργίας και ένα 63% από την αύξηση της φτώχειας. Αλλά και η μείωση των εισοδημάτων ανησυχεί τους πολίτες σε σημαντικό ποσοστό (45%), ενώ αρκετά λιγότερο αποτελεί παράγοντα ανησυχίας η ύφεση του 2020 (19%). Ελάχιστα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, ανησυχούν τους ερωτηθέντες η πορεία των εξαγωγών και η πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου (συγκεντρώνουν μόλις 1%).

Ποιος φταίει για την ύφεση στην οικονομία;

Όσο για το ποιος ευθύνεται για την αναμενόμενη ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία κατά το 2020, ένα ποσοστό 35% απάντησε ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας από την κυβέρνηση, με το 45% να θεωρεί ότι για την κατάσταση ευθύνεται η πανδημία του κορονοϊού που πλήττε όλα τα κράτη. Υπάρχει, πάντως, και ένα ποσοστό 19% που πιστεύει ότι οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες ευθύνονται για την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Ποιοι κλάδοι μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη

Στην ερώτηση, δε, «Ποιοι κλάδοι θεωρείτε ότι μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας τα επόμενα χρόνια;», οι περισσότεροι (59%) απάντησαν ότι ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, με τον αγροδιατροφικό τομέα (39%) και τη βιομηχανική παραγωγή-μεταποίηση (27%) να έπονται ως οι κλάδοι που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Αντιθέτως, ελάχιστη θεωρούν οι ερωτηθέντες τη συνεισφορά που μπορούν να έχουν ο χρηματοπιστωτικός τομέας (1%), η επικοινωνία (2%), οι μεταφορές (2%) και η αγορά ακινήτων (3%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η υγεία και η εστίαση θεωρούνται πλέον από περισσότερους ότι μπορούν να υποβοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, με άνοδο μίας και τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα, από την προηγούμενη μέτρηση του Οκτωβρίου 2019.

Κράτος ή ιδιωτικός τομέας;

Όσον αφορά στον ρόλο του κράτους και του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία, το 50% πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με το 43% να «ψηφίζει» τον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο 7% να λέει «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη των ποσοστών των δύο τομέων: τον Οκτώβριο του 2019, ποσοστό 57% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και το 43% πίστευε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει το κράτος, ενώ τον περασμένο Απρίλιο τα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί σε 48% για τον ιδιωτικό τομέα και σε 45% για το κράτος. Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει...

Η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη

Σε ένα πιο «εξειδικευμένο» θέμα, οι πολίτες σε ποσοστό 40% φαίνεται να μην έχουν καλή ή και καθόλου γνώση της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, με ένα ποσοστό 31% να εκφέρει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη και το 29% να έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη.

Στήριξη της Aegean από το κράτος

Στην ερώτηση «Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την απόφαση για κρατική στήριξη της αεροπορικής εταιρείας Aegean με το ποσό των 120 εκατ. Ευρώ;» οι πολίτες στην πλειονότητά τους διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν (54%), ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό 43% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη στήριξη του αερομεταφορέα.

Θετική η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης

«Πώς κρίνετε τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού;», ήταν μια άλλη ερώτηση στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Κάπα Research. Το αποτέλεσμα; Ποσοστό 74% θεωρεί θετική ή μάλλον θετική τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, με ένα ποσοστό μόλις 14% να πιστεύει ότι είναι αρνητική ή μάλλον αρνητική.

Στην ίδια ερώτηση, τοποθετώντας τους ερωτηθέντες ανάλογα με το οικογενειακό τους εισόδημα, το ποσοστό θετικών ψήφων στο Ταμείο Ανάκαμψης (για το οποίο συμφώνησαν χθες, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτεςανεβαίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα. Έτσι, ενώ οι θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις για το Ταμείο συγκεντρώνουν 67% στα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ανεβαίνουν στο 83% στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Όσον αφορά τον βαθμό σημασίας του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ ή αρκετά σημαντική η συμφωνία για χορήγηση 32 δισ. ευρώ στη χώρα, στην προσπάθεια που κάνει για ανάκαμψη, με το 31% να θεωρεί ότι είναι λίγο ή καθόλου σημαντική και ένα 5% να μην έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη.

Ανάλογα με το οικογενειακό τους εισόδημα, οι πολίτες με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θεωρούν σημαντική τη συμφωνία σε ποσοστό 76%, με μόλις ένα 46% των πολιτών με εισόδημα έως 12.000 ευρώ να θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια ανάκαμψης.

Οι τομείς που θα ωφεληθούν

Οι τομείς που θα ωφεληθούν περισσότερο στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι, σύμφωνα με τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Κάπα Research, οι εξής (κατά σειρά): Ψηφιακή μετάβαση της χώρας (σε ποσοστό 51%), στροφή της οικονομίας στην πράσινη ανάπτυξη (46%), επανεκκίνηση της αγοράς (42%), ανάπτυξη της οικονομίας (39%). Αντιθέτως, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα συμβάλει καθόλου στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων (41%), στην ενίσχυση των εισοδημάτων (31%), στη μείωση της ανεργίας (24%) και στην ενίσχυση της παραγωγής (17%).

Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης

«Στη χώρα μας, υπεύθυνος για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Εσείς πόσο εμπιστεύεστε τον κ. Σκυλακάκη στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης;», ήταν άλλη μία ερώτηση προς τους συμμετέχοντες στην έρευνα της Κάπα Research. Οι απόψεις ήταν περίπου μοιρασμένες: σε ποσοστό 42% οι πολίτες απάντησαν ότι τον εμπιστεύονται λίγο ή καθόλου, ενώ το 40% ανέφερε ότι τον εμπιστεύεται αρκετά ή πολύ.

Έρευνα Κάπα Research, α' μέρος

Στο α' μέρος της έρευνας της Κάπα Reserach, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, στο πώς κρίνουν τη στάση των μεγάλων δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά, ποια χώρα έπρεπε να είναι σύμμαχος της Ελλάδας τη δεδομένη χρονική στιγμή και ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς ηγέτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα ήταν η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας αν δεν βρισκόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ποσοστό 55% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι η χώρα μας θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, το 24% εκτίμησε ότι θα ήταν σε περίπου ίδια κατάσταση, ενώ μόλις ένα 14% είπε ότι η χώρα μας θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, εάν δεν ήταν στην ΕΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ