Η πρώτη αμιγώς προεκλογική του κίνηση ήταν η χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην τηλεόραση του Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποια από τις δυο επίμαχες Κυριακές θα στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής, την 21η ή την 28η μέρα του μήνα.
Ωστόσο είναι, πλέον, σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου απέκλεισε το σενάριο των εκλογών «κατακαλόκαιρο», δηλαδή η πρώτη κάλπη να στηνόταν στις 2 ή 9 Ιουλίου και η δεύτερη (της ενισχυμένης αναλογικής) στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι φωτιές
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους που το σενάριο αυτό αποκλείστηκε, είναι διότι (όπως είπε πηγή της κυβέρνησης στην «Η») «οι δυνάμεις που θέλουν για τους δικούς τους λόγους να μην είναι ο Μητσοτάκης στην εξουσία, θα μπορούσαν να κατακάψουν την Ελλάδα και να βλέπουμε όχι 40, αλλά 400 εστίες να ανάβουν ταυτόχρονα…».
Είναι, πλέον, σαφές, μετά τη χθεσινή συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη ότι η κυβέρνηση έχει καταστρώσει τον οδικό χάρτη έως τις εκλογές και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της δικής της πολιτικής στρατηγικής, των διλημμάτων, των διακυβευμάτων, του χρόνου που αυτά θα τεθούν, αλλά και της καθαρά προεκλογικής της προετοιμασίας (λίστες ανά εκλογική περιφέρεια, μηνύματα, πρόγραμμα προεκλογικών περιοδειών Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών, τελική διαμόρφωση ψηφοδελτίου Επικρατείας κλπ).
►Διαβάστε επίσης: Σκέρτσος: Δίλημμα των εκλογών ποιος είναι με την πρόοδο και ποιος με το σταθμάρχη Λάρισας
Το κεντρικό διακύβευμα
Ο πρωθυπουργός επίσης έκανε ειδική αναφορά στη συνέντευξη του στο κεντρικό διακύβευμα που δεν είναι άλλο από την αλλαγή των παθογενειών του Δημοσίου. Ανέπτυξε το σχέδιό του για την καταπολέμηση των δυσλειτουργιών και των παθογενειών του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και το συνδύασε με την πρόθεσή του για μια νέα διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα συμπεριλάβει και την προοπτική λειτουργίας και μη κρατικών Πανεπιστημίων, δηλαδή μιας προσπάθειας που τουλάχιστον κατά τις τρεις προηγούμενες αναθεωρήσεις, δεν τελεσφόρησε.
Οι ερωτήσεις
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε προαναγγείλει τις κυριότερες ερωτήσεις που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν να κάνουν με τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες του δημοσίου, όπως πχ τη στελέχωσή του με πολιτευτές και κομματικά στελέχη του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, το ρόλο του κομματικού κράτους στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τη σχέση των κυβερνήσεων με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα κλπ.
►Διαβάστε επίσης: Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι 24 παρατηρήσεις που κάνουν αναποτελεσματικό το κράτος
Ο σιδηρόδρομος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης που έχει το Δημόσιο με την Hellenic Train, ώστε να διασφαλιστούν περισσότερες επενδύσεις στους σιδηροδρόμους, στο πλαίσιο της δέσμης πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα ερωτήματα τα οποία έθεσαν μαθητές κι άλλοι νέοι άνθρωποι που βρίσκονταν στην αμαξοστοιχία και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τον εφιάλτη. Οι νέοι αυτοί είχαν μιλήσει σε παλαιότερη εκπομπή με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Οι πρωτοτυπίες της συνέντευξης
Στις πρωτοτυπίες των χθεσινών «Πρωταγωνιστών» συμπεριελήφθη η μαγνητοσκόπηση του πρωθυπουργού εν ώρα εργασίας, στο γραφείο του και σε άλλα μέρη του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στη διάθεση της εκπομπής ήταν και πλάνα που είχαν γυριστεί πριν την τραγωδία, κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε χωριά της Πίνδου για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!