Ευρύτερες πολιτικές συνέπειες φαίνεται ότι έχει το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, τραυμάτισε δεκάδες άλλους και προξένησε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης αλλά και οργής στην ελληνική κοινωνία. Ηδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα, μετά τη διπλή συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός, εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα κι έχουν μερίδιο ευθύνης για το μακελειό.
Το πρώτο επίπεδο είναι οι θεσμικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών κι Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, το δεύτερο η δρομολόγηση της πλήρους διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας με τη Δικαιοσύνη και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και το τρίτο είναι το γενναίο πακέτο στήριξης των οικογενειών των θυμάτων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Πίεση για τον Κ. Αχ. Καραμανλή
Παράλληλα με την διαχείριση της κρίσης που «γέννησε» το δυστύχημα, η κυβερνητική παράταξη καλείται να διαχειριστεί και μια σε εξέλιξη δεύτερη κρίση, που είναι η αυξανόμενη πίεση στον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι υποψήφιος στις «γαλάζιες» λίστες στις επερχόμενες εκλογές.
Κρίσιμη εξέλιξη ήταν η προσεκτική μεν, εμφανής δε διαφοροποίηση αρχικά του στενότερου συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, του Θεόδωρου Ρουσόπουλου και στη συνέχεια του επίσης καταγεγραμμένου ως ακραιφνούς «καραμανλικού», Γιώργου Κουμουτσάκου.
Διαβάστε και: Μεγαλώνει το χάσμα Μητσοτάκη Καραμανλή - Η μάχη των... κύκλων και η λύση των εκλογών
Οι διαφοροποιήσεις των δυο επιφανών στελεχών της καραμανλικής περιόδου, εκλαμβάνονται ως συνέχεια της προσεκτικής, αλλά όχι αόρατης σύγκρουσης Μητσοτάκη- Καραμανλή, που ξεκίνησε με τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού στο μνημόσυνο για τα δέκα χρόνια του θανάτου του Γιάννη Κεφαλογιάννη το καλοκαίρι, όταν είπε ότι η επίκληση του απορρήτου στο θέμα των παρακολουθήσεων πρέπει να υποταχτεί στην ανάγκη για διαφάνεια και να γίνει πράξη το «όλα στο φως». Λίγο αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να εκφράσει καθαρά τη διαφωνία του με αυτή τη δήλωση Καραμανλή.
Ακολούθησε πριν από λίγες εβδομάδες η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού και μακροβιότερου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Και τώρα, δυο εκ των πιο επιφανών συνεργατών του, κυρίως ο στενότερος όλων, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, εκφράζει με τον δικό του τρόπο την διαφωνία του στην απόφαση του πρώην υπουργού Μεταφορών να είναι υποψήφιος βουλευτής. Την Παρασκευή, μάλιστα, το ίδιο ζήτησε, με επίσης συγκαλυμμένο τρόπο, και η γαλάζια βουλευτής, Φωτεινή Πιπιλή.
Το νέο δίλημμα
Με όλα αυτά ως δεδομένα και με ειλημμένη την απόφαση για μετάθεση των εκλογών τον Μάιο -χωρίς να αποκλείεται ακόμα και ο Ιούλιος…- ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Η», ότι αναπροσαρμόζει και το κεντρικό δίλημμα που θα θέσει προς τους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο: Ενώ είχε αποφασίσει να αναδείξει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και κατ’ επέκταση να ζητήσει σύγκριση των δυο περιόδων διακυβέρνησης, μετά το δυστύχημα, την ανάληψη από τον ίδιο προσωπικά των ευθυνών που οδήγησαν σε αυτό και τις αλλεπάλληλες «συγγνώμες» προς τους πολίτες, προσανατολίζεται να αναγάγει σε κύριο ζήτημα της δεύτερης τετραετίας του την ριζική αναμόρφωση των λειτουργιών του κράτους και την απάλειψη παθογενειών στη λειτουργία του δημοσίου, σαν κι αυτές που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα.
Διαβάστε και: Τέμπη: Σύνταξη 1.655 ευρώ, διαγραφή οφειλών και διορισμοί για συγγενείς θυμάτων και τραυματίες
Αυτό λοιπόν φαίνεται ότι θα είναι το κεντρικό δίλημμα, το οποίο εξετάζει (προς το παρόν…) ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ποιο από τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ, και ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, Μητσοτάκης ή Τσίπρας, είναι καταλληλότεροι για να αναμορφώσουν το δημόσιο, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοια δυστυχήματα, αλλά και παθογένειες που μας κρατούν μακριά από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες».
Επισημαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει ως προς αυτό το θέμα, δηλαδή το κεντρικό προεκλογικό δίλημμα που θα θέσει στους πολίτες, τις τελικές του αποφάσεις. Πάντως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών τον οδηγεί σε αλλαγή πορείας και σε αυτό το θέμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!