Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαφωνούν σε πολλά (σχεδόν σε όλα…) ωστόσο συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι οι μέρες που περνάμε είναι μέρες τεράστιας αβεβαιότητας για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, ότι όλες οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους το Μέγαρο Μαξίμου κι η Κουμουνδούρου δείχνουν πως η οργή και το συναίσθημα της αδικίας κυριαρχούν πάνω στις όποιες πολιτικές- εκλογικές επιλογές πολλών Ελληνίδων κι Ελλήνων. Πως κυριολεκτικά καθημερινά πάρα πολλοί συμπατριώτες μας αλλάζουν πολιτική στάση. Συνεπώς, επισημαίνουν τα δυο επιτελεία, τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται χρόνο (τουλάχιστον ένα δεκαήμερο από σήμερα, ίσως και περισσότερο) προκειμένου να αρχίσουν να εκτιμούν πραγματικά κέρδη και ζημίες καθενός, στον δρόμο προς τις κάλπες.
Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις μετά την τραγωδία - Ο τριπλός στόχος της κυβέρνησης
Η στρατηγική του Μαξίμου
Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει σε εφαρμογή τη δική του, διπλή στρατηγική, που αποτυπώνεται σε δυο φράσεις τις οποίες εξαρχής χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όλα στο φως» και «ποτέ ξανά».
Αυτό πρακτικά σημαίνει:
- Πλήρης διερεύνηση κάθε άμεσης ή έμμεσης ευθύνης περί τους σιδηροδρόμους συνολικά, όχι μόνον σχετικά με όσους εμπλέκονται στο δυστύχημα της περασμένης Τρίτης. Η εντολή από την «κεφαλή» της κυβέρνησης είναι όλα όσα θεωρούνται «μη κανονικά» να δίνονται στη δημοσιότητα, ανεξαρτήτως του ποιους πλήττουν. Σε πολιτικό επίπεδο, η εντολή Μητσοτάκη είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποτελέσει το καθοριστικό θεσμικό όργανο κάθαρσης των παθογενειών στους σιδηροδρόμους. Αυτό, παράλληλα με τη λειτουργία της τριμελούς επιτροπής και τις δυο δικαστικές έρευνες που ήδη ξεκίνησαν, εκτιμάται ότι θα δώσουν πειστική εικόνα στους πολίτες για τις προθέσεις του πρωθυπουργού να έλθουν τα πάντα στο φως.
- Σειρά θεσμικών παρεμβάσεων με άξονα την πλήρη ηλεκτρονική εποπτεία της λειτουργίας των σιδηροδρόμων εντός του 2023. Ήδη από τη χθεσινή του συνέντευξη ο μεταβατικός υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε μια πρώτη γεύση των κυβερνητικών σχεδιασμών, οι οποίοι όμως θα έχουν κι άλλα επεισόδια.
- Από την καθημερινή ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα focus groups που ερευνούν έμπειροι δημοσκόποι, προκύπτει ότι χρειάζονται αρκετές εβδομάδες ώστε από τη μια μεριά να καταλαγιάσει το τεράστιο κύμα συναισθηματικής πρόσληψης των γεγονότων και από την άλλη να εμπεδωθεί η εικόνα μιας κυβέρνησης που κάνει αλλεπάλληλες τολμηρές παρεμβάσεις στο «άρρωστο σώμα» των ελληνικών σιδηροδρόμων.
►Διαβάστε επίσης: Οργή και θλίψη στους δρόμους: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Η ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Από την δική της πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κι εκείνη τη δική της, πρωτογενή ενημέρωση σχετικά με τις συμπεριφορές του εκλογικού σώματος, οι οποίες μεταβάλλονται καθημερινά κι αποτυπώνουν μια «κινούμενη άμμο» ως προς τις προθέσεις και τη μελλοντική πολιτική -εκλογική στάση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι οι απώλειες της κυβέρνησης ξεπερνούν το 3%- 4%, παρά το ότι κάποιες μετρήσεις τις περιορίζουν στο 2%, και ότι αυτές μπορούν να διευρυνθούν, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ασκήσει πολιτική και κοινωνική πίεση.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχουν απευθείας μετακινήσεις από το κυβερνητικό κόμμα σε εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδεται στην κυριαρχία του πόνου, του συναισθήματος αλληλεγγύης και της διαμαρτυρίας που έχει απλωθεί σε όλη την κοινωνία, ωστόσο τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν εφικτό να αποσπάσουν μεγάλο μέρος των αμφιταλαντευόμενων αλλά και όσων μετά το δυστύχημα παίρνουν αποστάσεις από την (χαλαρή, ως τότε) στήριξη της κυβέρνησης.
Οι χθεσινές συγκεντρώσεις είχαν το μέγεθος που μπορεί να «κτίσει» ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πάνω τους, κάνοντας λόγο για «λαϊκή οργή» κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, Μαξίμου και Πειραιώς απευθύνονται ειδικά σε ένα μετριοπαθές κοινό που κινείται στο χώρο του κέντρου, ή δεν έχει σχέση με την πολιτική. Σε αυτό η Νέα Δημοκρατία θέλει να «κτίσει» την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν υπολογίζει τίποτα προκειμένου να φέρει στο φως όλα τα αίτια της τραγωδίας.
Δυο διαφορετικές στρατηγικές διαχείρισης του μεγάλου αυτού θέματος, μια κοινή επιδίωξη: Η μεγιστοποίηση των ωφελειών ενόψει των επερχόμενων εκλογών…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!