Τις πρώτες αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, υπό το βάρος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη και της πολιτικής σύγκρουσης που ήδη έχει ξεκινήσει περί το τραγικό αυτό γεγονός, καταγράφουν στοχευμένες μετρήσεις που ήδη διενεργούνται από το σαββατοκύριακο που πέρασε και των οποίων τα πρώτα αποτελέσματα έχουν υπόψη τους οι πολιτικοί αρχηγοί.
Κοινό συμπέρασμα αυτών των πρώτων ενδείξεων είναι ότι υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας που αποστασιοποιείται από την κυβερνητική παράταξη, χωρίς όμως να προσχωρεί μαζικά σε μιαν άλλη.
Αυξάνεται, δηλαδή, σημαντικά, ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν, πλέον, την απόσταση από τα πολιτικά κόμματα, με τους περισσότερους να απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία που ασκεί τη διακυβέρνηση, ενώ αρκετοί δημοσκόποι καταγράφουν με προσοχή και περίσκεψη την άνοδο της λεγόμενης «αντισυστημικής ψήφου» που παρασύρει - κι εξομοιώνει - όλα τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς της δημοκρατικής Πολιτείας.
Μια παρόμοια τάση της κοινής γνώμης -που όμως είχε σαφές πολιτικό περιεχόμενο και αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια από την τωρινή- εξέθρεψε καταστάσεις που οδήγησαν μια εγκληματική οργάνωση που καθύβριζε συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, να μπει στη Βουλή, παλαιότερα.
►Διαβάστε επίσης: Γ. Οικονόμου: Είναι απαίτηση όλων μας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη
Στάση αναμονής
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις ίσως κάνουν την εμφάνισή τους σε εφημερίδες του σαββατοκύριακου, εάν οι εταιρείες καταγραφής των τάσεων της κοινής γνώμης αποφασίσουν ότι τα στοιχεία που συλλέγουν είναι τόσα και τέτοια που τους επιτρέπουν με σχετική ακρίβεια να καταγράψουν απόψεις κι ισορροπίες σε αυτή την εξαιρετική δύσκολη συγκυρία.
Κάποιοι από τους έμπειρους δημοσκόπους που διενεργούν μετρήσεις αυτό τον καιρό, εκτιμούν ότι τα ως τώρα ευρήματα τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όσοι απομακρύνονται από τα κόμματα, κυρίως από το κυβερνητικό, τηρούν μια στάση αναμονής που αφορά στο πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την διπλή επιχείρηση «όλα στο φως» και «ποτέ ξανά».
- Δηλαδή πρώτον, από τη μια μεριά εάν θα φτάσουμε οι πολίτες να μάθουμε ακριβώς τα αίτια του πολύνεκρου, τραγικού δυστυχήματος που στοίχισε τις ζωές 57 αθώων ανθρώπων και βύθισε στο πένθος τις οικογένειές τους. Όλοι όσοι έφταιξαν, όλοι όσοι ενεπλάκησαν, όλοι όσοι με πράξεις ή παραλείψεις τους, πρόσφατες ή παλαιότερες, υπήρξαν αιτία -αμέσως ή εμμέσως- για το μακελειό της περασμένης Τρίτης στα Τέμπη.
- Και δεύτερον, εάν θα αναληφθούν όλες οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε τα μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια στις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας, ώστε να γίνει πράξη και η πρωθυπουργική δέσμευση και υπόσχεση για «ποτέ ξανά».
►Διαβάστε επίσης: Τσαπανίδου: Εξοργιστικό το επιχείρημα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και ποτέ η κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός
Αυτός είναι και ο κυβερνητικός σχεδιασμός από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα:
- Η διερεύνηση των αιτίων θα γίνει από τη Δικαιοσύνη
- η καταγραφή της κατάστασης των σιδηροδρόμων θα γίνει από την τριμελή επιτροπή από εμπειρογνώμονες ενώ
- οι εξαγγελίες για δραστική αναβάθμιση των υποδομών θα γίνουν από την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις σημερινές εξαγγελίες του μεταβατικού υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Ακολουθεί το αυριανό υπουργικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την τραγωδία των Τεμπών και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των υποδομών στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, ενώ την Παρασκευή το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών τους συναντήσεων, όπου επίσης θα κυριαρχήσει το θέμα του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διευκρινίζεται ότι η «κολλητή» χρονικά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο δεν συνδέεται με το χρόνο των εκλογών, αλλά μόνο με το μακελειό στα Τέμπη.
►Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Πώς η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει το προεκλογικό πολιτικό σκηνικό
Οι ημερομηνίες των εκλογών που έχει «κυκλώσει»
Πάντως, επειδή το θέμα των εκλογών δεν μπορεί παρά να είναι στην πολιτική ατζέντα, καθώς η τετραετία σε λίγες εβδομάδες τελειώνει, οι ημερομηνίες που, πλέον, έχει «κυκλώσει» στο ημερολόγιό του ο πρωθυπουργός, είναι για μεν τις εκλογές της απλής αναλογικής μια Κυριακή του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαΐου (14, 21 ή 28) ή στην τελική λήξη της συνταγματικής προθεσμίας (2 ή 9 Ιουλίου), για δε τις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής οι δυο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου (2 ή 9), ή η τελευταία Κυριακή του Αυγούστου (27/8).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ κοντά στη λήψη της τελικής του απόφασης…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!