Μετά την πλήρη αποχή του από κάθε εκλογική προετοιμασία το τελευταίο πενθήμερο λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός αρχίζει από τη Δευτέρα να επανέρχεται σταδιακά στις προετοιμασίες για την (πιθανώς) διπλή εκλογική μάχη, καθώς κάποιες από αυτές τις προετοιμασίες (όπως λ.χ. η οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων) έτσι κι αλλιώς πρέπει να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.
Παρά το ότι τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει εντελώς απορροφημένος από την ενασχόλησή του με το μακελειό στα Τέμπη, ωστόσο αρκετοί συνεργάτες του, εντός κι εκτός Μεγάρου Μαξίμου, σπεύδουν να εισηγηθούν τις απόψεις τους περί των εξελίξεων υπό το φως των πρόσφατων συνταρακτικών γεγονότων, με κορυφαία εξέλιξη αυτή του χρόνου των εκλογών.
Πώς απομακρύνθηκε η 9η Απριλίου
Ήταν μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο μετά τη δραματική υποβολή παραίτησης του Κώστα Καραμανλή, όταν κάποιος στο Μέγαρο Μαξίμου φυλλομετρώντας το ημερολόγιο, ανακάλυψε ότι τα 40νθήμερα μνημόσυνα όσων χάθηκαν στη σφοδρή σύγκρουση των τρένων το βράδυ της Τρίτης, θα πραγματοποιηθούν στις 9 Απριλίου! Η παρατήρηση διαδόθηκε πολύ γρήγορα στους διαδρόμους και τα γραφεία του νεοκλασικού στη γωνία Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Γεωργίου Β’, και πολλοί συμφώνησαν ότι είναι πολιτικά ασήκωτο από τη μια μεριά οι πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες κι από την άλλη οι οικογένειες των δεκάδων θυμάτων να βρίσκονται στις εκκλησίες -πιθανότατα υπό το άγρυπνο «βλέμμα» των τηλεοπτικών καμερών- κι έτσι να αναβιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο οι αναμνήσεις από την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, η οποία συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.
►Διαβάστε και: Α. Σκέρτσος: Θα αποδώσουμε αμέσως τις ευθύνες και θα σταθούμε δίπλα στις οικογένειες
«Πέραν αυτών», λέει στην «Η» ένα πρόσωπο από αυτά που εισηγούνται μετάθεση των εκλογών για αργότερα, «η διενέργεια εκλογών ακριβώς την ημέρα των μνημοσύνων, δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των νεκρών και στο πένθος των ζωντανών». Προσθέτει, ωστόσο, ότι ολόκληρη την εικόνα της κατάστασης έχει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίο «σίγουρα θα πάρει την καλύτερη απόφαση».
Ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της μετάθεσης των εκλογών με απλή αναλογική, σε μια μεταγενέστερη Κυριακή από την 9η Απριλίου, είναι ότι ενώ η χώρα ολόκληρη πενθεί -και το πραγματικό πένθος θα τραβήξει πολύ περισσότερο από το συμβολικό τριήμερο που κήρυξε η κυβέρνηση- παράλληλα θα εξελίσσεται μια απόλυτα τοξική και πολωτική προεκλογική περίοδος, με αποτέλεσμα η πολιτική να ζει «στον δικό της κόσμο» διαφορετικό από εκείνον της κοινωνίας.
Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί προβλήματα κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, καθώς είναι το κυβερνών κόμμα που απευθύνεται ευρύτερα στην κοινωνία, ακόμα και σε στρώματα του πληθυσμού που έχουν μικρή ή και μηδενική σχέση με την πολιτική, συνεπώς προβάλλει την εικόνα ενός κόμματος που είναι σε συνεχή επαφή με την κοινωνία, άρα δεν μπορεί με δική του πρωτοβουλία κι απόφαση να προχωρήσει σε μια τοξική και πολωτική προεκλογική σύγκρουση των πολιτικών δυνάμεων, ενώ η κοινωνία ακόμα δεν έχει επουλώσει ούτε στο ελάχιστο τις πληγές που της άφησε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Τα δύο σενάρια
Και τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «μετάθεση των εκλογών»; Σε αυτό οι πηγές της κυβέρνησης συγκλίνουν κυρίως σε δυο σενάρια:
Το πρώτο είναι η μετάθεση κατά δυο ή τρεις εβδομάδες (δηλαδή η πραγματοποίηση των εκλογών στις 23 ή στις 30 Απριλίου). Η 23η Απριλίου έχει το πλεονέκτημα ότι οι πιθανές δεύτερες εκλογές μπορούν να γίνουν στις 28 Μαΐου, ώστε μετά να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στις αρχές Ιουνίου. Η 30ή Απριλίου, πάλι, βρίσκεται στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, που διευκολύνει πολλούς ετεροδημότες να «κολλήσουν» μια ή δυο ημέρες στο τριήμερο και έτσι να συνδυάσουν την ψήφο τους με μια ανάσα ξεκούρασης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
►Διαβάστε και: Π. Τσαπανίδου: Kάθε προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας προαναγγέλλει νέες τραγωδίες
Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για εκλογές με απλή αναλογική στις 14, 21 ή 28 Μαΐου και νέες εκλογές με ενισχυμένη, αν χρειαστούν, στις 2 Ιουλίου. Έτσι ο Ιούνιος των Πανελλαδικών παραμένει «καθαρός» από εκλογικές μάχες. Βέβαια, εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 14 Μαΐου, οι διαδικασίες με τις διερευνητικές εντολές, τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη σύγκληση και τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών της ενισχυμένης αναλογικής, δεν φτάνουν μέχρι τις 2 Ιουλίου, οπότε ίσως οι δεύτερες εκλογές συμπέσουν με τις ημέρες των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Όλα αυτά -κι άλλα, ενδεχομένως,- βρίσκονται πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού κι αναμένουν τις δικές του αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορεί να αργήσουν, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!