«Αύριο, είναι μια άλλη μέρα». Αυτή η ιστορική φράση του παγκόσμιου κινηματογράφου, η τελευταία του κλασικού φιλμ «όσα παίρνει ο άνεμος» έχει ήδη φτάσει για την ελληνική πολιτική σκηνή, μετά τη συμπλήρωση του πρώτου 24ωρου από την τεράστια τραγωδία των Τεμπών, με τη μετωπική σύγκρουση δυο τρένων, την άφατη θλίψη συγγενών, φίλων των θυμάτων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και την περισυλλογή των σορών που συνεχίζεται, τον τελικό αριθμό των οποίων ακόμα δεν γνωρίζουμε.
Το πολιτικό σύστημα έδειξε μια στοιχειώδη ωριμότητα και δεν άρχισε το αλληλοφάγωμα πάνω από τα συντρίμμια των συρμών και τις άμορφες μάζες των νεκρών. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του «αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη» όπως είπε στο βραδινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός. Την ίδια τύχη είχαν, με αδικαιολόγητη καθυστέρηση πολλών ωρών, οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.
Στο τόπο του τραγικού δυστυχήματος βρέθηκαν από το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας (ο οποίος συμμετείχε και στην αιμοδοσία χιλιάδων Λαρισαίων για τους τραυματίες του δυστυχήματος) και ο Νίκος Ανδρουλάκης, κι είχαν την ευκαιρία να δουν και αν βιώσουν από κοντά την απόλυτη φρίκη. Απέφυγαν την αντιπαράθεση, ωστόσο στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλεται (όπως είναι φυσικό κι αναμενόμενο) σφοδρή πολιτική σύγκρουση.
►Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ο Κ. Αχ. Καραμανλής για την τραγωδία στα Τέμπη
Απομακρύνονται οι εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βραδινό του μήνυμα έδωσε δυο ειδήσεις:
- Πρώτον ότι θα συγκροτηθεί υπερκομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποφανθεί συνολικά για τις ευθύνες που οδήγησαν στην μεγάλη αυτή τραγωδία.
- Δεύτερον, ότι μεταβατικός υπουργός Μεταφορών κι υποδομών αναλαμβάνει ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων» όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ήδη στα κομματικά επιτελεία το σενάριο που έως χθες ήταν το πιθανότερο, σχεδόν σίγουρο, δηλαδή των εκλογών στις 9 Απριλίου, αδυνατίζει εάν δεν αποσύρεται οριστικά. Για εκείνη τη μέρα, άλλωστε, αναμένεται να προγραμματιστούν τα 40νθήμερα μνημόσυνα των θυμάτων της τραγωδίας, και βέβαια αυτό και μόνο ίσως είναι αρκετό, ώστε το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει δεύτερες σκέψεις.
►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για τραγωδία στα Τέμπη: Θα γίνει πράξη το «ποτέ ξανά» - Υπ. Μεταφορών ο Γεραπετρίτης
Οι νέες σκέψεις για τις εκλογές
Στην πραγματικότητα κανείς, εκτός ίσως από 2-3 άτομα, δεν γνωρίζει τις σκέψεις του πρωθυπουργού γι αυτό το ζήτημα. Στον περίγυρο, όμως του Μεγάρου Μαξίμου, ακούγονται ως πιθανότερες ημερομηνίες των εκλογών, η 23η Απριλίου, Κυριακή του Θωμά, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να έχει τελειώσει με τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής πριν τις Πανελλαδικές (που ως γνωστόν γίνονται όλο τον Ιούνιο), συνεπώς οι (πιθανές) δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική μπορούν, σε αυτό το σενάριο, να πραγματοποιηθούν στις 28 Μαΐου.
Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο οι εκλογές με απλή αναλογική να προγραμματιστούν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (21 ή 28/5) και οι πιθανές επαναληπτικές την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, δηλαδή μετά το τέλος των Πανελλαδικών εξετάσεων (2/7). Ωστόσο αυτά τα σενάρια κυκλοφορούν από στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς απαραίτητα να αποτυπώνουν τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή λήξη του τριήμερου πένθους για τους δεκάδες νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος, θα σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στον καμβά της μεγάλης καταστροφής και με τις πολιτικές ισορροπίες να αναζητούνται εκ νέου, «από μηδενική βάση»…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!