«Είναι δυνατόν για ένα θέμα που συζητιέται τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία να γίνεται τόσος ντόρος;» Με αυτή την απορία σχολίασε σημαίνον στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου τον θόρυβο που δημιούργησε η δημοσιοποίηση της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την επόμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου, τερματίζοντας έτσι την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία, η οποία ξεπέρασε τις τρεις δεκαετίες!
Η δήλωση Καραμανλή κι η απάντηση Μητσοτάκη θα έκλειναν το θέμα, όπως πίστευαν αρκετοί στα ηγετικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο αυτό δεν συνέβη, καθώς η ευρεία δημοσιότητα κι ο ακόμα ευρύτερος σχολιασμός αυτής της εξέλιξης, έστρεψαν την ατζέντα σε ένα θέμα μάλλον άβολο για την κυβέρνηση, αφού αναφέρεται σε εσωτερικές εξελίξεις της ΝΔ, κι επισκίασε την επίσκεψη Μπλίνκεν, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η Ελλάδα βγήκε πολύ ωφελημένη.
Η δήλωση
Η δήλωση Καραμανλή ήταν, όπως άλλωστε αναμενόταν, απολύτως παραταξιακή. Ανέφερε ρητά ότι στηρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (κι όχι απλώς τη Νέα Δημοκρατία) και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στηρίζει αυτή την παράταξη, την οποία ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για σχεδόν μισό αιώνα. Σε αυτές τις αναφορές οι «κατ’ επάγγελμα επικριτές του Μητσοτάκη», όπως τονίζει η ίδια πηγή, ανακάλυψαν ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού για το πρόσωπο του σημερινού, καθώς δεν ανέφερε πουθενά στη δήλωσή του το όνομα «Μητσοτάκης».
Από την άλλη μεριά, η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών την παραμονή της δήλωσης Καραμανλή έγινε σε θερμό κλίμα, και ο πρώην πρωθυπουργός συμφώνησε, όπως λέγεται, να είναι παρών (ίσως και να πάρει το λόγο) σε μια προεκλογική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.
Με αυτά τα δεδομένα γράφτηκε η «απαντητική «δήλωση Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός ευχαριστούσε τον πρώην ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφερε ότι τον έχουν στην καρδιά τους οι ΝεοΔημοκράτες και δαιβεβαίωσε (κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη δήλωση Καραμανλή) ότι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «θα είναι παρών στην εκλογική μάχη» που ξεκινά σε λίγο.
►Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023 – Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος
Η «κενή» θέση της Θεσσαλονίκης
Στα θετικά της εξέλιξης περιλαμβάνεται επίσης η κενή θέση του Κώστα Καραμανλή στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η οποία δεν αποκλείεται να καλυφθεί από τον εξάδελφό του, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σημερινό υπουργό Μεταφορών κι Υποδομών.
Ο κ. Καραμανλής έως τώρα εκλέγεται στην γενέτειρα της «δυναστείας», τις Σέρρες. Αυτό με τη σειρά του κάνει πιο εύκολη την εκλογή στις Σέρρες του Τάσου Χατζηβασιλείου, διεθνολόγου, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και σύμβουλό του για διεθνή θέματα και υποψήφιο για είσοδο στην πρώτη μετεκλογική κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο κ. Μητσοτάκης, εάν βεβαίως κερδίσει τις εκλογικές μάχες που επίκεινται.
Ο σκεπτικισμός
Ωστόσο, η απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού από τα ψηφοδέλτια και η απουσία του από την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς τον απελευθερώνει από την στενά παραταξιακή του συνείδηση.
Γι αυτό υπάρχει σκεπτικισμός στο Μαξίμου «εάν ο Καραμανλής ως μέλος της Κ.Ο. της ΝΔ δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί ανοικτά για το θέμα των παρακολουθήσεων, τότε πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να κάνει και να πει όταν δεν θα έχει αυτή την θεσμική δέσμευση» λέει η ίδια πηγή, η οποία όμως προσθέτει πως δεν πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής θα βλάψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη Νέα Δημοκρατία.
►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για Καραμανλή: Θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά
Οι δύο όψεις του Ιανού
Συμπερασματικά, κάθε κίνηση, ενέργεια ή ομιλία του Κώστα Καραμανλή ακολουθείται από μεγάλη δημοσιότητα, πράγμα που δημιουργεί ανησυχίες σε ορισμένους, ότι ίσως ο πρώην πρωθυπουργός πει ή κάνει κάτι το οποίο - χωρίς να είναι σε βάρος της επιχείρησης επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας - διαστρεβλωθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος και χρησιμοποιηθεί αναλόγως.
Από την άλλη μεριά, τα κέρδη της Νέας Δημοκρατίας από τη σαφή στήριξη που παρείχε ο Κώστας Καραμανλής με τη δήλωσή του, ενδυναμώνουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεγιστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ της σημερινής συμπολίτευσης. Άλλωστε ο Ιανός, ο θεός της πολιτικής, έχει πάντα δυο όψεις…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!