Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία κεφάλαια στην ατζέντα Μητσοτάκη - Μπλίνκεν και τα δυο «δώρα» των ΗΠΑ στην Τουρκία

Μια σύνθετη άσκηση γεωπολιτικής, οικονομικών σχέσεων, στρατηγικών προσανατολισμών και αμυντικών επιλογών που αφορά σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο (και πέρα από αυτήν…) περιλαμβάνεται στην ατζέντα των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα (χθες και σήμερα) και Τουρκία (προχθές).

Χθες το απόγευμα ο κ. Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησαν όλα τα παραπάνω, δηλαδή:

  1. Τις πολυεπίπεδες διμερείς σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, τόσο στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών (προμήθεια μαχητικών νέας γενιάς F-35) όσο και της προοπτικής ο άξονας Αθήνας- Ουάσιγκτον να παίξει καθοριστικό ρόλο στην σταθερότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια. Σε εφαρμογή αυτών των επιδιώξεων, άλλωστε, εγκαινιάζεται ο Τέταρτος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας- ΗΠΑ.
  2. Την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για όλη τη βαλκανική χερσόνησο αλλά προοπτικά και για την Κεντρική Ευρώπη, κυρίως μέσω της κατακόρυφης ανόδου της στρατηγικής σημασίας που παίζει η Αλεξανδρούπολη στον ενεργειακό αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί η αναβάθμιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με επίκεντρο πλέον την Αλεξανδρούπολη (για να καθησυχάσει την τουρκική ηγεσία, ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε και μια επίσκεψη στη βάση του Ιντσιρλίκ, που όμως δεν αλλάζει τα νέα δεδομένα…)
  3. Την δημιουργία μιας μόνιμης πηγής αποσταθεροποίησης κι αναθεωρητισμού στην οποία επιδόθηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, με άξονα τις αξιώσεις της έναντι της Ελλάδας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την απότομη μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, την άμεση βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα και των νέων αναγκών που αυτή η καινούργια κατάσταση, παράγει για την Άγκυρα (με σημαντικότερη ανάγκη την αμέριστη δυτική βοήθεια στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της γείτονος, ως κεντρικού παράγοντα ανάταξης της τεράστιας καταστροφής στη νοτιοανατολική Τουρκία).

►Διαβάστε επίσης: Τι είπαν Μητσοτάκης - Μπλίνκεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους

Η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας- Δύσης

Και στους τρεις αυτούς άξονες, η συζήτηση Μητσοτάκη- Μπλίνκεν εξελίχθηκε ικανοποιητικά για τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, η Αθήνα δεν παραγνωρίζει τη «μεγάλη εικόνα». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήλθε στην περιοχή για να βολιδοσκοπήσει κυρίως τις πιθανότητες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας- Δύσης, μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς που έπληξαν τη γείτονα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις Ουάσιγκτον- Άγκυρας ήταν από κακές έως εκρηκτικές, σε βαθμό που πριν τους σεισμούς οι ΗΠΑ δίσταζαν να σχεδιάσουν την επίσκεψη Μπλίνκεν, καθώς αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αρνηθεί δημοσίως την επίσκεψη. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ο πρόεδρος Ερντογάν τον συνάντησε «τυχαία» στο αεροδρόμιο, ενώ η δυσφορία ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπό του, όταν ξεπροβόδιζε τον υψηλό Αμερικανό φιλοξενούμενο…

Τα «πακέτα - δώρα» Μπλίνκεν στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσέφερε δυο φιλόδοξα «πακέτα- δώρα» στην τουρκική πολιτική ηγεσία. Το πρώτο αφορούσε στο δίπολο «άρση αντιρρήσεων για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έναντι προμήθειας F-16». Η Τουρκία ακόμα ανθίσταται στην ταυτόχρονη είσοδο των δυο κρατών, ενώ στο πακέτο αυτό αντιρρήσεις δεν φέρνει μόνο η Ελλάδα (ως προς την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία), αλλά και το ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Θεωρείται βέβαιο ότι κι αυτό το λεπτό ζήτημα συμπεριελήφθη στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη- Μπλίνκεν).

►Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Ν. Χαρδαλιά και της αμερικανίδας Σ. Γουαλάντερ, σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα

Το δεύτερο «πακέτο- δώρο» του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς την τουρκική πολιτική ηγεσία ήταν εξίσου σαφές: «Βρείτε λύσεις με την Ελλάδα σε ό,τι σας χωρίζει, και σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα γίνει σημαντικό μέρος του νέου ενεργειακού χάρτη που σχεδιάζεται αυτή την εποχή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αυτή η εξέλιξη θα έχει τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα για την τουρκική οικονομία στα επόμενα πολλά χρόνια και θα την επαναφέρει ουσιαστικά στους κόλπους της Δύσης».

Οι επιδιώξεις

Αυτό το τελευταίο είναι η βασική, η κεντρική επιδίωξη του ταξιδιού Μπλίνκεν και των «δώρων» που προσφέρει στον Ερντογάν: Να αξιοποιηθεί η συγκυρία με τους σεισμούς και την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, ώστε αυτή η χώρα να ενσωματωθεί εκ νέου στη Δύση, αποκόπτοντας τους ισχυρούς δεσμούς που έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία.

Προφανές αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας είναι η οριστική υπέρβαση των θεμάτων που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή το θέμα της υφαλοκρηπίδας, οι επικίνδυνες τουρκικές διπλωματικές ακροβασίες με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και, βέβαια, η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

Μένει να φανούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών Μπλίνκεν, ο οποίος σήμερα συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια πριν την αναχώρησή του από τη χώρα μας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ